TA-ARVIO: Veijo Baltzarin uutuus kertoo mustalaisten unohdetusta kansanmurhasta

26.09.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 35 / 26.9.2008

Veijo Baltzar (s. 1942) kuuluu vuoden kiinnostavimpien kotimaisten kirjailijoiden joukkoon. Jo siksikin, että hän on kirjailijana pysytellyt hiljaa peräti kahdeksan vuotta. Tuolloin ilmestyi hänen romaaninsa Phuro (2000), tiiliskiven paksuinen järkäle, joka vei lukijansa syvälle romanikansan kulttuuriin ja perintöön.


Phuro oli myös vahva kertomus kielletystä rakkaudesta ja verikostosta, joka saa lähisukulaisetkin karkaamaan toistensa kimppuun. Baltzarin rohkeutta oli jo aiemminkin saatu ihmetellä, aina hänen esikoisteoksensa Polttava tie (1968) ilmestymisestä saakka. Baltzar oli raottanut tuolloin ensimmäistä kertaa verhoa salatun romanikulttuurin maailmaan.


Kielletyn tai ainakin vaikean rakkauden teema on läsnä hiljattain ilmestyneessä Sodassa ja rakkaudessa -romaanissakin. Sitäkin tärkeämpi on kirjan toinen teema, romanien, tai mustalaisten niin kuin Baltzar itse sanoo, kansanmurha toisessa maailmansodassa. Siinä missä juutalaisten kansanmurhasta ja vainoista on kirjoitettu satoja ellei tuhansia kirjoja, on mustalaisten vaino jäänyt pitkälti dokumentoimatta.


Kirjassa liikutaan jossakin päin Keski-Eurooppaa, pääosin Saksassa. Tarkkoja paikkoja ei juurikaan nimetä, joten lukijan on käytettävä omaa mielikuvitustaan. Romaanin tapahtumat sijoittuvat 1930-luvulle, natsien valtaannousun aikaan, jatkuen aina sotavuosiin.



o o o



Kirjassa on iso joukko nimeltä mainittuja henkilöitä, mutta oikeastaan teoksen varsinainen päähenkilö on heimo, mustalaisten heimo, joka on tottunut vaeltamaan yhdessä niin huonoina kuin vieläkin huonompina aikoina.


Heimolaiset ovat köyhiä, oman elämänsä nomadeja, joiden viisaus on tarttuvaa; he tietävät että mitätönkin ihminen, köyhä ja kurja, voi elää rikasta elämää, jos tyytyy siihen mitä on eikä uneksi siitä mitä ei ole. He tietävät myös, että jos rikas elämä tarkoittaa rahaa ja valtaa ja maallista, sillä on hintansa!


Lapsena mustalaisten elämä on ollut kaikilla samanlaista; paljon kurjuutta ja kiertämistä, jota leimaa yllätyksellisyys. Vahva sosiaalinen elämä, rakkaus ja ilo, hätä ja ahdistus saattelevat mustalaisia paikasta toiseen.


Heimolaisista nousee tapahtumien keskipisteeseen kolme henkilöä. Kastalo on katupoika ja etevä taskuvaras, joka ei aina tunne täysin kuuluvansa heimolaisiin. Hän elää omaa elämäänsä ja unelmoi kauniista mustalaisprinsessasta Carinjasta. Klassinen kolmiodraama; Carinja on jo luvattu Bustanille. ...



ARTO TUOMINEN



Arvio kirjasta Veijo Baltzar: Sodassa ja rakkaudessa. Tammi 2008, sivuja 414.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli