Gaza – maailman suurin keskitysleiri

11.01.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 2/2008

Israelin harjoittama palestiinalaisalue Gazan piiritys on koko väestön kollektiivista rankaisemista ja siten kansainvälinen rikos. Rikosta toteutetaan USA:n täydellä tuella ja valtuutuksella.


Israelin pääministeri Ehud Olmert on torjunut vaaleilla valittua hallitusta Gazassa johtavan Hamasin vetoomukset keskusteluista ja ainakin tilapäisestä tulitauosta.


Nyt Israelissa muun muassa armeijan johto ja eräät muut vaativat yhä kovemmin äänenpainoin täysimittaista hyökkäystä saarrettuun ja eristettyyn Gazaan.




Saarrettu alue kuristusotteessa



Olosuhteet Gazassa ovat epätoivoiset. Israel rajoittaa tiukasti ja joissakin tapauksissa jopa estää peruselintarvikkeiden, polttoaineen ja sähkön toimitukset Gazaan. Vedensuodattimien, vesipumppujen ja pullotetun veden saanti on estetty. Useimmat perustarvikkeet, saippuasta aina kuulolaitteiden paristoihin saakka, on kielletty. Minkäänlaisia varaosien toimituksia ei sallita. Edes välttämättä tarvittavia vauvojen keskoskaappeja tai dialyysilaitteita ei voida korjata tai korvata uusilla.


Gazan Shifa-sairaalan kylmillä ja ylikansoitetuilla osastoilla 85:n välttämättömän lääkkeen varastot ovat lopussa ja lähes 150 muuta lääkettä on loppumaisillaan. Potilaita kuolee yhä enemmän asianmukaisen hoidon puutteeseen.


Kautta Gazan kaistan on toistuvia sähkökatkoja. Aiemmin Gaza tuli nipin napin toimeen 80 000 gallonalla dieselöljyä päivässä. Mutta nyt Israel on vähentänyt määrän alle kolmannekseen. Vain alle 24 000 gallonaa päivässä sallitaan.


Ilman polttoainetta ja toimivia pumppuja jopa jäteveden pumppamisesta on tullut suuri terveysuhka. Jätekasat mätänevät kaduilla ja tyhjillä tonteilla siksi, että jäteautoilta puuttuu polttoainetta.


Käytännössä kaikki työpaikat on suljettu ja niiden työntekijät lomautettu raaka-aineiden puutteen takia. Koska kaikkia toimituksia on tiukasti rajoitettu, inflaatio o nostanut hinnat viisin-, jopa kymmenkertaisiksi verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen.


Matkustaminen Gazaan ja sieltä pois on kielletty. Edes vakavasti sairaat potilaat eivät voi lähteä Gazasta hoidettaviksi Israelissa, Egyptissä, Jordaniassa tai jossakin muussa maassa oleviin sairaaloihin. Terveysasemat ja poliklinikat on tarvikkeiden puuttuessa suljettu.


Aiemmin 900 kuorma-autoa päivässä saapui Gazaan. Nyt Israel on vähentänyt määrän 15:een kuorma-autoon päivässä Vain noin puolen tusinan perustavaran tuonti on sallittu.


Gaza on vain 25 mailia pitkä ja kuusi mailia leveä. Sen kokonaispinta-ala on 360 neliökilometriä. Se on yksi maailman köyhimmistä ja tiheimmin asutuista alueista. Suurin osa väestöstä on pakolaisia, jotka Israelin joukot aikoinaan karkottivat heidän omilta mailtaan. He ovat hädänalaisia ja olleet vuosikymmeniä YK:n aputoimitusten ja ulkomailla työskentelevien palestiinalaisten rahalähetysten varassa. Nyt jopa nämä lähteet on tyrehdytetty.




Vastarinta ja rangaistus



Mutta Gaza on aina ollut sionistisen Israelin vastaisen kaikkein taisteluhenkisimmän vastarinnan keskus. Sekä ensimmäinen palestiinalaisten intifada 20 vuotta sitten että vuonna 2000 alkanut intifada saivat alkunsa Gazassa.


Palestiinalaisten sionistisiirtokuntalaisia vastaan vuonna 2005 suuntaamien jatkuvien hyökkäysten takia Israelin oli pakko vetää pois Gazasta 8 000 siirtokuntalaista, jotka olivat 37 vuoden ajan pitäneet hallussaan parhaita maita ja vesivaroja.


Mutta siirtokuntalaisten pois vetämisen jälkeen Israel kieltäytyi sallimasta minkäänlaisen palestiinalaisvaltion toimintaa. Puolentoista miljoonan asukkaan Gaza muutettiin vielä ankarammin valvotuksi jättimäiseksi keskitysleiriksi.


Israel tuhosi lentokentän ja sulki satamarakennuksen. Kaikki yhteydet ulkopuoliseen maailmaan katkaistiin, jopa laivareittien ja kalastusveneiden käyttö estettiin. Kauan luvattu Gazan kaistan ja Länsirannan välinen yhdystie suljettiin. Kaikki läpikulkupaikat kaistalle ja sieltä pois ovat Israelin täydellisessä valvonnassa.


Aiemmin kymmeniä tuhansia gazalaisia kävi Israelissa halpatyöläisinä. Nyt tämäkin hädin tuskin elossa selviytymiseen riittänyt toimeentulo on estetty.


Mitä hankalammaksi tämä sorto ja käytännössä vangiksi sulkeminen tuli, sitä voimakkaammin palestiinalaisväestö reagoi siihen vastarintatoiminnalla. Vuoden 2006 demokraattisissa vaaleissa Hamas sai ylivoimaisen vaalivoiton.


USA:n ja Israelin vastaus Hamasin voittoon oli koko väestön kollektiivinen rankaiseminen. Tavaratoimituksia rajoitettiin entisestään, YK:n pakolaisapua supistettiin, hyväntekeväisyysjärjestöjä lakkautettiin ja jopa palestiinalaisten omat verotulot pidätettiin niin, että opettajat sekä terveydenhuollon työntekijät ja hallintovirkailijat eivät saaneet palkkojaan.


Huolimatta piirityksen ja lähes täydellisen saarron olosuhteista vastarinta jatkui....



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli