"Iranin ydinkiista" täysin keinotekoinen
Jatkuvasti saadaan lisää vahvistuksia sille olettamukselle, että USA suunnittelee ilma- ja ohjusiskuja Iranin ydinlaitoksia vastaan. Julkiseksi syyksi tullaan esittämään se, että Iran on uudelleen alkanut rikastaa uraania ja aikoo valmistaa ydinaseen.
Kyse on samanlaisesta petoksesta kuin USA:n ja muiden Nato-maiden hyökkäyksessä Jugoslavian kimppuun vuonna 1999 ja Irakin kimppuun vuonna 2003.
Ei Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA eikä kukaan muukaan ole edes yrittänyt osoittaa, että Iranilla on ydinaseohjelma. Iranin ei ole voitu osoittaa rikkovan ydinsulkusopimusta. Uraanin rikastaminen ei merkitse tämän sopimuksen rikkomista. Iranin uraaninrikastusreaktoreissa tuotettava polttoaine ei tuota asekelpoista materiaalia. Ei ole myöskään kerrassaan mitään todisteita siitä, että Iranilla olisi sellaisia sentrifugeja, jotka ovat välttämättömiä aseisiin kelpaavan uraanin rikastamiseksi.
Vaikka Iran pyrkisikin valmistamaan ydinaseen, tavoitteen saavuttaminen veisi kaikkien läntisten asiantuntijoiden mukaan ainakin kymmenen vuotta.
Koko valtava propagandakampanja Iranin välittömästi muodostamasta ydinuhasta on siis törkeää maailman yleisen mielipiteen harhaanjohtamista. Ei ole mitään "Iranin ydinkiistaa". USA ja sen myötäilijät ovat luoneet keinotekoisen "kriisin". Kampanjalla peitetään mahdollisen tulevan hyökkäyksen todelliset tavoitteet: USA:n strategisten ja taloudellisten etujen ajaminen, dollarin aseman turvaaminen hallitsevana öljyvaluuttana ja Israelin asemien vahvistaminen.
IAEA:n hallintoneuvosto teki 4. helmikuuta äänestyspäätöksen "Iranin ydinkiistan" viemisestä YK:n turvallisuusneuvostoon, joka voi ryhtyä mahdollisiin rankaisutoimiin Irania vastaan väitetyn ydinsulkusopimuksen rikkomisen vuoksi. Keskustelu turvallisuusneuvostossa lykättiin kuitenkin maaliskuuhun, jotta lisäneuvotteluja Iranin kanssa voitaisiin käydä.
Se, että USA vuodattaa hyökkäyssuunnitelmiaan julkisuuteen, lisää entisestään jännitteitä Iranin kanssa ja tekee neuvotteluratkaisun keinotekoisesti luotuun vastakkainasetteluun vähemmän todennäköiseksi. Iran on leimannut IAEA:n päätöksen laittomaksi ja aloittanut uudelleen uraanin rikastamisen. Vuotojen tarkoitus on myös yhtä paljon lisätä painetta turvallisuusneuvoston muita pysyviä jäseniä – Britanniaa, Kiina, Ranskaa ja Venäjää – vastaan. Viesti on selvä: jos turvallisuusneuvosto ei ryhdy koviin toimiin Irania vastaan, USA on valmis hyökkäämään Iraniin, tarvittaessa yksin.
Kuten sanottu, USA:n aggressiivinen kanta ei johdu sen Iranin ydinohjelmia koskevasta huolesta, vaan tähtää USA:n yliotteeseen suhteessa sen eurooppalaisiin ja aasialaisiin kilpailijoihin luonnonvaroiltaan rikkaalla alueella. Taloudelliset pakotteet tai sotilaallinen isku Irania vastaan eivät suoraan haittaisi USA:n intressejä, koska USA on ylläpitänyt taloudellista saartoa Irania vastaan vuodesta 1979 eli shaahi Reza Pahlavin kukistumisesta lähtien. Mutta EU, Venäjä, Kiina ja Japani, jotka ovat kehittäneet Iranin kanssa merkittävät taloussuhteet, saisivat kaikki vakavasti siipeensä.
USA:n – ja mahdollisesti Israelin – hyökkäys horjuttaisi entisestään Lähi-idän jo muutenkin pahaa tilannetta ja johtaisi viattomien iranilaisten siviilien teurastukseen.
Äskettäin julkaistussa brittiläisen aivoriihen Oxford Research Groupin raportissa arvioidaan, että hyökkäys Iranin ydinlaitoksiin voisi tappaa välittömästi jopa 10 000 ihmistä. Vielä paljon enemmän ihmisuhreja Iranissa ja Iranin rajojen ulkopuolella vaatisi radioaktiivinen laskeuma. Jos USA vielä käyttäisi, kuten ounastellaan, hyökkäyksessä taktisia ydinaseita, se nostaisi edelleen uhrien määrää.
Raportissa pidetään selvänä, ettei USA:n hyökkäys rajoittuisi ydinlaitoksiin. Iranin kostoiskujen estämiseksi se ulottuisi kaikkiin sotilaallisiin kohteisiin, infrastruktuuriin ja siis myös siviilikohteisiin. Ja se johtaisi erittäin vaaralliseen väkivallan kierteeseen koko alueella.
Kaikki nämä seuraukset ovat tietenkin myös Pentagonin sotasuunnittelijoiden tiedossa. Se ei kuitenkaan estä USA:ta valmistelemasta hyökkäystä, joka olisi yhtä vastuuton ja rikollinen kuin hyökkäys naapurimaahan Irakiin vuonna 2003. (ES)