Elvytysohjelma kuntiin

20.03.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 11 / 20.3.2009

SKP:n Tampereella järjestetyn paikallispolitiikan seminaarin erääksi keskeiseksi aiheeksi nousi vaatimus kuntiin elvytysohjelmasta. Tällaisen ohjelman tavoitteena olisi kunnissa parhaillaan kautta maan menossa ja valmisteluissa olevat palvelujen karsintatoimien ja työpaikkojen vähentämisen pysäyttäminen ja erityisesti peruspalvelujen kuten terveys-, vanhus-, koulutus- ja sosiaalipalvelujen pitäminen tasolla, joka vastaa kuntalaisten tarpeita.


Lamaa käytetään myös hyväksi kunta- ja palvelurakenteen hankeen vauhdittamisessa. Nyt pyritään palveluja karsimalla tekemään tilaa toimintojen ulkoistamiselle ja yksityistämiselle.


Hyvinkään kaupunginvaltuutettu Olli Savela esitti puheenvuorossaan katsauksen kuntien taloustilanteeseen, jossa alkavat näkyä syvenevän talouskriisin vaikutukset, ja siksi useimmissa kunnissa ovatkin käynnistyneet keskustelut toimintojen karsimisesta. Monissa kunnissa on tarkoitus myös avata budjetit.


Kuntien talouksia ja toimintaa uhkaa nyt samojen virheiden toistuminen, jotka toteutettiin 90-luvun alussa edellisen laman seurauksena. Näitä virheitä maksetaan vieläkin, ja ne kertaantuvat, mikäli ei ryhdytä toisenlaisiin toimenpiteisiin.




Kuntiin satsaus kannattaisi



Palkansaajien tutkimuslaitoksessa on tehty selvityksiä, joissa on laskettu, mikä vaikutus olisi Vanhasen hallituksen kaavailemien, suurituloisille suunnattujen noin miljardin verohelpotusten suuntaamisella vaihtoehtoisesti julkisiin investointeihin tai julkiseen kulutukseen kuten kuntien palveluihin.


– Miljardin euron tuloverojen kevennyksen vaikutus tuotantoon on tämän laskelman mukaan vuonna 2009 0,1 prosenttia ja vuonna 2010 0,2 prosenttia. Kohdistamalla miljardi euroa verohelpotusten sijaan julkisiin investointeihin tai kuntien palvelujen turvaamiseen syntyy molempina vuosina ja molemmissa tapauksissa 0,6 prosentin vaikutus tuotantoon, eli vuonna 2009 kuusinkertainen ja vuonna 2010 kolminkertainen, sanoi Savela.




Asukkaiden ääni kuuluviin



Jouko Koivunen Ylöjärveltä, Asukasliiton järjestösihteeri Tiina Sandberg ja turkulainen opiskelija Miira Oksanen kertoivat kiinnostavista kansalaisliikkeistä, jotka puolustavat kuntien asukkaitten oikeuksia ja vastustavat palvelujen karsimisia.


Turussa esimerkiksi on laajapohjaisia pro-liikkeitä, jotka puolustavat kirjastoja, terveysasemia ja vastustavat järjetöntä toriparkkihanketta.


Miira Oksanen kertoi, että kirjastoliike sai alkunsa yhden sivukirjaston puolustamisesta. Nyttemmin se on laajentunut taisteluksi useitten sivukirjastojen ja koko kirjastojärjestelmän pelastamiseksi.


SKP:n pääsihteeri Arto Viitaniemi käsitteli omassa puheenvuorossaan ajankohtaista ja jatkuvasti laajempia mittasuhteita saavaa kysymystä kunnallisten terveyspalvelujen ulkoistamisesta ja yksityistämisestä.


Hän arvioi, että kunta- ja palvelurakennehankkeen eräs tavoite on nimenomaan markkinaehtoistaa palveluja ja sitä kautta luovuttaa niitä entistä laajemmin yksityisille yrityksille, nykyisin entistä useammin ylikansallisille firmoille.


– Yksityistämistä tehdään kuntaeliitin ja yksityisen lääkäribisneksen yhteistyönä kysymättä kuntien asukkailta yhtään mitään. Edes vaaleilla valitut luottamusmiehet eivät useinkaan ole perillä, mitä on tapahtumassa ennen kuin on liian myöhäistä, huomautti Viitaniemi. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli