Uusia tiedustelutietoja USA:n hyökkäysvalmisteluista

05.05.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 18/2006.

Suuri määrä tiedustelutietoja ja -varoituksia vahvistaa epäilyksiä, että George W. Bushin hallinto on viimeistelemässä sotilaallista hyökkäystä Iranin kimppuun. Laajoista tietolähteistään tunnettu yhdysvaltalainen tutkiva journalisti Wayne Madsen kirjoitti asiasta 28. huhtikuuta (WayneMadsenReport.com).


Madsenin mukaan tiedustelu- ja armeijalähteet USA:ssa ja muualla maailmassa kertovat eri tekijöistä, joka viittaavat USA:n lähestyvään iskuun Iranin ydin- ja sotilaallisia laitoksia vastaan. Iskujen valmistelu on loppuvaiheessa, ja ne voivat sisältää myös taktisten ydinaseiden käytön.




Hyökkäyskohteet



Intensiivisten pommitusten todennäköisiä kohteita ovat Bushehrin ydinvoimalaitos, jossa työskentelee venäläisiä ja muunmaalaisia teknikkoja, uraanikaivos Saghandissa lähellä Yazdin kaupunkia, uraaninrikastuslaitos Natanzissa, raskasvesi- ja radioisotooppilaitokset Arakissa, ydinpolttoaineyksikkö Ardekanissa, uraaninmuuntolaitos ja ydinteknologiakeskus Isfahanissa, Teheranin ydintutkimuskeskus, Teheranin molybdeeni-, jodi ja ksenonradioisotooppituotantolaitos, Jabr Ibn Hayannin monialalaboratoriot Teheranissa, Kalayen sähköyhtiö Teheranin esikaupungissa, tiettävästi purettu uraaninrikastuslaitos Lashkar Abadissa sekä radioaktiivisen jätteen varastot Karajissa ja Anarakissa.


Ensisijainen kohde on Bushehrin ydinreaktori satoine venäläisine asiantuntijoineen.


Muita ensimmäisiä iskukohteita olisivat Shahab I, II ja III -ohjusten laukaisupaikat, lentotukikohdat (mukaan lukien suuri Mehrabadin lentotukikohta/kansainvälinen lentokenttä lähellä Teherania), laivastotukikohdat Persianlahdella ja Kaspianmerellä sekä komento- valvonta ja tietoliikenne keskukset.


Toissijaisiin kohteisiin sisältyisi siviililentokenttiä, radio- ja tv-laitoksia, teleliikennekeskuksia, hallituksen rakennuksia, tavanomaisia voimalaitoksia, valtateitä ja siltoja sekä rautateitä. Öljylaitokset ja kauppasatamat USA todennäköisesti jättäisi koskematta säästääkseen ne omien vastaisten öljy- ja liiketoimiensa käyttöön.


Madsen selostaa sitten tiedustelutietoja, joiden mukaan erityisesti suunniteltuun ensimmäiseen ilmahyökkäykseen liittyvissä USA:n asevoimien laitoksissa on ollut havaittavissa nopeaa harjoitusten ja valmiuden lisääntymistä.




Nato-liittolaisille kerrottu



Eurooppalaisista tiedustelupalveluista Madsenille on kerrottu, että USA on käskenyt Nato-liittolaisiaan valmistautumaan sotilaalliseen iskuun Iranin ydin- ja sotilaallisia laitoksia vastaan.


Marraskuun 17. päivänä 2005 Venäjän presidentti Vladimir Putin kävi seitsemän tunnin salaisia keskusteluja Turkin pääministerin Recep Tayyip Erdoganin kanssa Turkin Samsunissa venäläis-turkkilaisen maakaasuputken avausseremonioiden aikana. Juhlallisuuksissa oli mukana myös Italian pääministeri Silvio Berlusconi.


Asioista perillä olevien lähteiden mukaan Erdogan lupasi Putinille, että Turkki ei antaisi tukikohtiaan USA:n käytettäväksi sotilaalliseen hyökkäykseen Irania vastaan. Tämän jälkeen koko joukko Bushin hallinnon korkeita viranomaisia, muun muassa CIA:n päällikkö Porter Goss, FBI:n johtaja Robert Mueller ja ulkoministeri Condeleezza Rice, vieraili Turkissa.


Vaikka Erdogan kuunteli kohteliaasti USA:n viranomaisten vetoomuksia Turkin logistisesta, poliittisesta ja tiedusteluavusta Iran-hyökkäyksessä, Putinilla sanotaan nyt olevan riittävästi arvovaltaa Ankarassa estämään Turkin käyttämisen Iranin vastaiseen hyökkäykseen.




Putin varoitti kaasukatkolla



USA:n poliittiset ja sotilaalliset virkailijat ovat myös lähestyneet Bahrainia, Saudi-Arabiaa, Pakistaniaa, Jordaniaa, Omania ja Azerbaidzhania saadakseen niiltä tukea Iran-hyökkäykselle. Washington yrittää nyt vakuuttaa eri maita siitä, että Iranin ja "al-Qaidan" välillä on yhteys.


Puolan tiedustelulähteistä kerrotaan, että Puolan puolustusministeri Radek Sikorski ulkoministeri Stefan Meller vakuuttivat puolustusministeri Donald Rumsfeldille ja Ricelle Puolan tukevan mitä tahansa USA:n iskua Iraniin ja seisovan USA:n rinnalla Naton hajaannuksessa, joka todennäköisesti tapahtuu USA:n iskun tuloksena.


Samanlaisia tiedusteluvuotoja USA:n hyökkäyssuunnitelmista vuodettiin myös saksalaiselle lehdelle Der Spiegelille.


Eurooppalaiset tiedustelulähteet kertovat myös, että Putinin ja Gazprom-yhtiön taannoinen päätös katkaista maakaasun toimitukset Ukrainaan oli Putinin selvä varoitus sellaisille valtioille kuin Ukraina, Puola, Romania, Tshekki, Slovakia, Slovenia, Kroatia, Moldova, Ranska, Itävalta, Italia, Unkari, Bosnia, Serbia ja Saksa, että Venäjä voisi tehdä saman, jos ne tukevat USA:n hyökkäystä Iraniin. Bushin hallinto syytti Venäjää kaasutoimitusten käyttämisestä "poliittisena aseena".




Laajemman ydinselkkauksen vaara



Madsen väittää kaakkoisaasialaisiin tiedustelulähteisiin viitaten myös, että Myanmarin taannoinen päätös siirtää pääkaupunkinsa Rangoonista Ryinmanaan 200 mailia pohjoisemmaksi johtuu Kiinan tiedusteluelinten liittolaisilleen antamasta varoituksesta, joka koski USA:n mahdollisen Iran-hyökkäyksen aiheuttamaa radioaktiivista laskeumaa. On olemassa huoli, että sarja Iranin ydinlaitoksiin tehtäviä hyökkäyksiä luo Tshernobyl-tyyppisen radioaktiivisen pilven, joka voisi aiheuttaa monsuunisään Intian valtamerellä. Matalalla sijaitseva Rangoon on monsuunisateiden reitillä.


Sateet kuljettaisivat radioaktiivista laskeumaa Iranista yli Etelä- ja Kaakkois-Aasian. Radioaktiivinen laskeuma vaikuttaisi Intian valtameren rannikkokaupunkeihin enemmän kuin korkeammalla oleviin kaupunkeihin, koska kosteus tehostaa laskeuman vaikutuksia.


USA:n hyökkäyksen Iraniin ja Iranin vastahyökkäyksen arvioidaan aiheuttavan suuria ongelmia monissa maissa. Mahdollisesti myös Pervez Musharrafin hallitus Pakistanissa kaatuisi ja sitä seuraisi radikaali islamistinen hallinto, jolla on omistuksessaan ydinaseita. Tämä provosoisi sotilaallisen reaktion ydinvalta Intian taholta.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!