Palestiinalaisille tekeillä uusi ansa?
Toisin kuin USA, joka on antanut varauksettoman tukensa Israelille sen hyökätessä Gazaan ja vastustanut kaikkia tulitaukoehdotuksia, EU ja sen jäsenmaat ovat esittäneet joukon diplomaattisia aloitteita.
Valitettavasti vain eurooppalaistenkin näkemykset kriisistä perustuvat Israelin syöttämille valheille. On vanhoja valheita, kuten Hamasin leimaaminen Israelin tuhoamiseen pyrkiväksi terroristijärjestöksi, ja on nykytilanteeseen liittyviä valheita. Niistä suurin on se, että Hamas on rikkonut tulitaukoa ja että Israelin pommitukset ja maahyökkäys ovat vain vastaus palestiinalaisten rakettitulitukseen ja tarkoitettu lopettamaan ne.
Israel ei kuitenkaan alun alkaenkaan kunnioittanut tulitaukoa. Alusta lähtien se julisti "erityisen turvallisuusvyöhykkeen" Gazan kaistan sisälle ja uhkasi, että tälle vyöhykkeelle tulevia palestiinalaisia tulitetaan. Toisin sanoen Israel ilmoitti, että israelilaissotilaat ampuisivat viljelijöitä ja muita henkilöitä, joka yrittävät tulla omille mailleen. Tämä oli suoraa ei vain tulitauon vaan myös kansainvälisen lain rikkomista.
Huolimatta ampumavälikohtauksista, joissa palestiinalaisia haavoitettiin, Hamas noudatti tulitaukoa sen alkamisesta 19. kesäkuuta aina siihen saakka, kun Israel 4. marraskuuta lopetti tulitauon tekemällä Gazaan ilmaiskun, joka tappoi viisi ihmistä ja haavoitti useita muita.
Tulitauon rikkominen Israelin toimesta johti ennustettavasti siihen, että taistelijat Gazassa reagoivat ampumalla raketteja Israeliin. Rakettitulitusta käytettiin joulukuun lopulla oikeutuksena Israelin jatkuville pommituksille, mutta tulitus oli suora vastaus Israelin hyökkäyksille ja tulituksen kiihtyminen vastaus Israelin ilmapommituksille.
On lukuisia muitakin Israelin valheita. Niiden ottaminen todesta ei luo hyvää pohjaa eurooppalaiselle diplomatialle. Niinpä kun Euroopan edustajat ovat vedonneet välittömän tulitauon puolesta, he ovat keskustelleet ehdotuksestaan Egyptin presidentin Mubarakin ja Palestiinan presidentin Abbasin sekä Israelin pääministerin Olmertin ja Syyrian presidentin al-Assadin kanssa. Samaan aikaan kaikki eurooppalaiset valtuuskunnat ovat sulkeneet pois keskustelut Hamasin kanssa. Tämä kertoo paljon eurooppalaisten väliintulon todellisesta luonteesta.
Yksikään EU-maan hallitus ei ole tuominnut Israelin aggressiota eikä kutsunut sitä oikealle nimellä sotarikokseksi. Sen sijaan ne ovat hyväksyneet Israelin toimet – sen toimeenpaneman Gazan väestön 18 kuukauden saarron, sen suorittamat Hamasin johtajien salamurhat, sen suorittamat tiheästi asutun ja käytännössä puolustuskyvyttömän alueen pommitukset – oikeutettuina itsepuolustustoimina.
Ranskan presidentti Sarkozy syytti julkisesti Hamasia eikä Israelin armeijaa palestiinalaisten ahdingosta. Tshekin hallituksen pääministeri ja EU:n nykyinen puheenjohtaja Topolanek julisti Israelin armeijan toiminnan "puolustukselliseksi". Ja Saksan kansleri Merkel sanoi puhelinkeskustelussaan Israelin pääministerin kanssa, että vastuussa taisteluista on "selvästi ja yksinomaan" Hamas.
Vedotessaan tulitauon puolesta eurooppalaiset hallitukset ajavat ennen kaikkea omia geopoliittisia etujaan. Ne pelkäävät, että Israelin raa"at menetelmät heikentävät arabihallintoja, joiden kanssa niillä on hyvät taloudelliset ja poliittiset suhteet ja joiden toimettomuutta vastaan kansanjoukkojen suuttumus yhä selvemmin suuntautuu.
Euroopan hallitukset, erityisesti Ranska, pelkäävät myös vakauden horjumista omissa maissaan, joissa on miljoonia maahanmuuttajia Pohjois-Afrikasta ja arabimaista. Toisaalta ne laskelmoivat, että USA:n ajautuessa yhä suurempiin vaikeuksiin, niillä on mahdollisuus vahvistaa uudelleen asemiaan Lähi-idässä.
Israelin jatkaessa sotaansa Gazassa Euroopan hallitukset pyrkivät yhdessä Egyptin kanssa sopimukseen, joka sopii Tel Aviville ja Washingtonille. Tällaiseen sopimukseen kuuluisi muun muassa aseiden salakuljetuksen estäminen Gazaan ja Egyptin ja Gazan välisen rajan tiukka, mahdollisesti "kansainvälinen" valvonta.
Saksalainen Süddeutsche Zeitung pitää Israelin hyökkäyksen todellisena tavoitteena palestiinalaisten ajamista Siinain erämaahan ja osavastuun heistä antamista Egyptille. Egypti voisi myös olla Israelin mieleinen tulitauon valvoja ja vastata osittain Gazan hallinnosta. Brittiläinen Financial Times tekee samansuuntaisia päätelmiä.
Tällaiset kommentit osoittavat, että eurooppalaisella diplomatialla on pahaenteinen luonne. Eurooppalaiset hallitukset valmistelevat ratkaisua, jonka tarkoitus on varmistaa, että Gaza pysyy valtavana vankilana ja Palestiinan osat erotettuina toisistaan. Israelin, USA:n ja Euroopan yhteispelillä tämän vankilan hallinto annettaisiin Egyptille ja USA:n tukemalle osalle palestiinalaishallintoa.
Suomalaisten tehtävä on painostaa oman maamme johtoa sanoutumaan irti kaikista tuollaisista kaavailuista ja puolustamaan palestiinalaisten oikeutta omaan itsenäiseen valtioonsa.
ERKKI SUSI