Barack Obaman sotasuunnitelmat
Ottaessaan vallan USA:n uuden presidentin Barack Obaman hallinto on tehnyt selväksi, että se tulee laajentamaan sotaa afganistanilaisten nujertamiseksi, kiihdyttämään sotilaallisia iskuja Pakistanissa oleviin kohteisiin ja jatkamaan Irakin miehitystä määrittelemättömän ajan.
Afganistan etusijalla
Obama tapasi 28. tammikuuta armeijan puolustushaarojen komentajien neuvoston ja lupasi varmistaa, että armeija saisi "resurssit ja tuen" USA:n johtamien sotien käymiseen. Hän kertoi medialle, että hän ilmoittaisi pian "joistakin vaikeista päätöksistä", joita tehtäisiin Irakin ja Afganistanin osalta
Näiden päätösten olennaisen sisällön kertoi 27. tammikuuta puolustusministeri Robert Gates puhuessaan senaatin ja edustajainhuoneen puolustusvaliokunnissa. George W. Bushin hallinnon puolustusministerin Gatesin nimitys merkitsi uuden presidentin selvää irtisanoutumista kampanjaretoriikasta, joka vetosi amerikkalaisten keskuudessa vallitsevaan laajaan sodanvastaiseen mielialaan.
Gates kertoi senaattoreille: "Ei ole juuri epäilystäkään, että suurin sotilaallinen haasteemme juuri nyt on Afganistan. Kuten tiedätte, Yhdysvallat on keskittynyt viime kuukausina enemmän Keski-Aasiaan. Presidentti Obama on tehnyt selväksi, että Afganistanin sotanäyttämön tulisi olla meidän sotilaallisen tärkeysjärjestyksemme kärjessä ulkomailla."
Hän lisäsi, että sota Afganistanissa olisi "pitkä ja vaikea" Lyhin aikaväli, jonka hän asetti konfliktille, oli "viisi vuotta", siis ainakin vuoteen 2014 saakka. Hän sanoi USA:n miestappioiden lisääntymisen olevan "todennäköistä".
Ei vetäytymistä Irakista
Vaalikampanjassaan Obama lupasi, että hän kotiuttaa kaikki taistelujoukot Irakista vajaan puolentoista vuoden aikana. Tuoreessa haastattelussaan hän sanoi, että merkittävä määrä USA:n joukkoja vedetään Irakista jo vuoden sisällä. Tästä voi saada sen harhauttavan kuvan, että USA:n armeija jättää Irakin.
Gates kuitenkin korosti, että vaikka uusi hallinto kiihdyttää sotilaallista toimintaa Keski-Aasiassa, sillä ei ole mitään aikomusta vetäytyä Irakista. Hän varoitti, että USA:n joukkojen vastainen vastarinta voisi jälleen voimistua Irakissa ja että "joukoillamme voi olla kovia aikoja edessäpäin". Vaikka "taistelujoukoiksi" määritellyt yksiköt vedettäisiinkin pois suunnilleen Obaman vaalien aikana lupaaman aikataulun mukaisesti, Gates tähdensi, että melko suuri joukko jäisi ja "meidän tulisi silti odottaa olevamme sekaantuneita Irakiin jollakin tasolla monien lähivuosien ajan".
Afganistaniin lisää 30 000 sotilasta
Gates kertoi senaatin valiokunnalle, että Obama tulee lähettämään 30 000 amerikkalaista sotilasta lisää Afganistaniin mahdollisimman pian. Ensimmäinen USA;n ja Naton Afganistan-joukkojen komentajan, kenraali David McKiernanin viime vuonna vaatimista neljästä taisteluprikaatista on jo ottanut asemat Afganistanin pääkaupungista Kabulista itään sijaitsevilla alueilla. 3 500 sotilasta 10. vuoristodivisioonasta on aloittanut operaatiot Wardakin ja Logarin maakunnissa.
Analyytikot ennustavat, että Obama tulee määräämään 2. merijalkaväen tiedusteluprikaatin sijoitettavaksi Afganistaniin kevään puolivälissä. Toinen merijalkaväen prikaati tulee seuraamaan keskikesään mennessä. Viimeinen lisäprikaati tulee saapumaan vuoden loppuun mennessä.
Sodan levittäminen Pakistaniin
Kiihtynyt taistelu ei tule rajoittumaan Afganistaniin. Valtaosin etnisesti pataaneihin eli pashtuihin kuuluvilla afgaanikapinallisilla on turvapaikkoja ja kannatusta Pakistanin liittovaltion heimoalueiden (FATA) pataaniväestön keskuudessa. Tästä syystä USA:n ja Naton joukot eivät ole kyenneet estämään afgaanivastarintaa suorittamasta päivittäisiä hyökkäyksiä koko eteläisen Afganistan rajavyöhykkeen poikki ja täydentämästä sekä rivejään että aseitaan.
USA:n suurimittaiset sotilaalliset iskut Pakistanin heimoalueita vastaan ja jopa syvemmälle Pakistaniin ovat loogista seurausta Obaman päätöksestä alistaa Afganistan USA:n valvontaan.
Gates julisti, että on "mahdotonta" erottaa toisistaan Afganistania ja Pakistania, kun otetaan huomioon niiden huokoinen raja". Hän ei jättänyt epäilystäkään siitä, että USA:n armeija jatkaisi ilmaiskujen suorittamista Pakistanin sisällä riippumatta Pakistanin hallituksen ja kansan vastustuksesta. ...
ERKKI SUSI