Oili Suomi 80 vuotta

14.12.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 46/2007

Vanhassa mustavalkoisessa valokuvassa, ilmeisesti 1930-luvun alussa otetussa, on polkupyörä ja sen selässä vaaleatukkainen, luottavaisesti eteenpäin katsova tyttö. Tyttö istuu tangon päälle kyhätyssä eriskummallisen näköisessä vaneri-istuimessa poseeraten tottuneesti kuvaajalle.


Kuvaaja on tytön isä, metallityömies, työläiskirjailija ja vapaa-ajattelija Vilho Kaisla, joka työskenteli pitkään turkulaisessa Kustaa Merilän polkupyörätehtaassa. Tyttö on 17.12. tasavuosia täyttävä Oili Suomi, joka kertoo isän kuljettaneen häntä jo varhain mukanaan erilaisissa kulttuuritilaisuuksissa.


Vilho Kaisla, johon keskustelu Oili Suomen kanssa usein kääntyy, oli toimen mies. Paitsi etevä valokuvaaja hän oli mies, joka kirjoitti unohtumattomia pakinoita, kirjoja ja näytelmiä. Hän toimi Sosialisti-lehden asiamiehenä, järjesti teatteri- ja iltamajuhlia, ja mikä tärkeintä, vaikutti omalla esimerkillään siihen millainen maailmankuva nyt syntymäpäiväänsä viettävälle Oili Suomelle verenperintönä syntyi.


Istun Oili Suomen viihtyisässä kodissa, jossa taustamusiikkina soi Harry Belafonte. Koti on täynnä kulttuuria; kirjoja, valokuvia ja muistoja vuosikymmenien varrelta. Katsomme seuraavaksi valokuvaa, jossa näkyy Oilin lapsuudenkodin interiööri; Kaislan kulttuurikodissa näkyy olleen iso kirjahylly täynnä työläiskirjallisuutta, oli Marxit, Leninit, Gorkit, Egon Erwin Kischit, ja lehtiä aina Kanadasta asti.


Taloudellisesti tiukoilla olleen viisilapsisen perheen lapsille oli tarjolla kosolti kulttuuria ja virikkeitä mistä ammentaa. Yhdessä valokuvassa pikku-Oili istuu kotinsa rappusilla lukemassa Punalippu-lehteä. Kansainvälisyys näyttää siis jo tuolloin kiinnostaneen tyttöä.


Kulttuurikärpänen puri Oilia jo lapsuudessa tavalla josta hän vieläkin "kärsii". Niinpä hän on edelleen tuttu näky turkulaisissa kulttuuritilaisuuksissa, ja Yliopistonkadun varrella olevassa kirjakaupassa, jossa kassiin sujahtavat niin tieto- kuin kaunokirjallisuudenkin ajankohtaisimmat teokset....



ARTO TUOMINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli