600 jää työttömäksi Ylöjärvellä

06.05.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: HANNU OITTINEN

Ahneus on todellinen syy,


sanoo pääluottamusmies Riitta Salo



Ylöjärvi (TA) Perlos Oyj:n päätös lopettaa Ylöjärven tehdas on järkytys henkilöstölle ja koko paikkakunnalle. Kotimaan kannattavimman tehtaan sulkeminen jättää työttömäksi 600 työntekijää ja toimihenkilöä. Lopettamisaikeista ei kerrottu henkilöstölle mitään, tieto tuli aamu-tv:n uutisten kautta.


Yhtiön johdon virallinen selitys on, että Ylöjärven tehdas sijaitsee erillään ja väärässä paikassa, muut kotimaan tehtaat ovat Joensuun seudulla.


– Se on virallinen selitys, mutta ahneus on todellinen syy. Ja ahneudella ei näy olevan mitään rajaa, sanoo työntekijäin pääluottamusmies Riitta Salo.


Perlos on vuonna 1999 Helsingin pörssiin listautunut maailmanlaajuinen mekaniikkatoimittaja mm. telekommunikaatioalalle ja terveydenhuoltoalan teollisuudelle. Se työllistää Suomessa noin 2 900 ja koko maailmassa noin 5 800 henkilöä. Tehtaita on mm. Japanissa, Kiinassa, Brasiliassa, Yhdysvalloissa ja Unkarissa. Ylöjärven tehtaan tuotanto aiotaan siirtää lähinnä Viroon ja Kiinaan.



Kyseenalaistamme


lopetuspäätöksen



Vuonna 1996 Perlokselle työhön tullut Salo kertoo, että koko tuon ajan tehtaan tulos on parantunut ja väkeä on palkattu lisää. Henkilöstön määrä on kasvanut 50:stä noin 600:een ja tulospalkkaus on ollut käytössä parin vuoden ajan.


– Viime vuoden elokuussa otettiin yli sata työntekijää lisää ja tämän vuoden alku on ollut myös nousua. Vasta pääsiäisen aikoihin alkoi vauhti hieman hiljentyä, kertoo Riitta Salo.


Miten on mahdollista, että kannattava ja tulostaan parantava tehdas lopetetaan, ja vielä tällä tavalla?


– Sitä pitää kysyä tehtaan johdolta. Ja sitä me kysymme heti toukokuun alussa alkavissa yt-neuvotteluissa. Henkilöstön linja on, että kyseenalaistamme koko lopettamispäätöksen. Johdon on turha luulla, että päätös menee noin vain läpi. Kanttia ja taistelutahtoa kyllä on, vakuuttaa Riitta Salo.


Työnantajapuoli on puhunut kuuden viikon yt-neuvotteluista. Riitta Salon mukaan se on minimi, henkilöstö on valmistautunut neuvottelemaan niin kauan kuin on tarpeen.


Perloksen työntekijät kuuluvat Kemianliittoon, vaikka heitä yritettiin saada Metalliliittoon ja sen sopimuksen piiriin. Riitta Salo kertoo, että Kemianliitto ja Toimihenkilöunioni ovat perustaneet yhteisen työryhmän tukemaan henkilöstöä sen kamppailussa tuotannon jatkamiseksi Ylöjärvellä. Myös muiden Perloksen tehtaiden väki on luvannut tukensa ylöjärveläisille.


Perloksen väki odottaa toimia myös valtiovallalta, mutta ilmeisen turhaan.


– Pettyneenä kuuntelin valtiovarainministeri Kalliomäen valituksia siitä, miten valtiovalta on voimaton asiassa. Hallitus hyväksyy täysin pörssiyhtiöiden toimet ja antaa kaikessa periksi. Ilmeisesti meille halutaan samaa kuin Kiinan työläisille, joilla ei ole mitään oikeuksia, sanoo tuohtunut Riitta Salo.



Perlos-arvot


ja j-kirjain



Asuntolainataakasta muistuttavan kyltin alla seisovat työsuojeluvaltuutettu Tiia Lindevall ja muottihuoltaja Harri Mäkinen ihmettelevät Perloksen linjaa.


– Ei sitä vieläkään täysin tajua, vaikka pakkohan se lopetuspäätös on uskoa. Väki on nuorta, sillä keski-ikä tehtaalla on 33 vuotta. Monella on pieniä lapsia ja isot asuntolainat, sillä Perloksen varaan on uskallettu elämä rakentaa, sanoo Tiia Lindevall.


Harri Mäkinen muistuttaa Perlos-arvoista, joista hänen mukaansa lopetuspäätöksellä on hylätty kaksi keskeistä arvoa: ihminen ja työ.


Paikalle osunut tuntematon mieshenkilö on pohtinut Perloksen päätöksen perimmäistä taustaa.


– Taitaa olla se j-kirjain siellä oy:n perässä.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli