90 vuotta kommunistista nuorisotoimintaa
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 90 vuotta itsenäisen kommunistisen nuorisotoiminnan aloittamisesta Suomessa. Nestori Parkkari kuvaa Suomen vallankumouksellisen nuorisoliikkeen syntyä ja alkutaivalta kirjassaan Nuoret taistelun tiellä (Kansankulttuuri 1970).
Suomen kommunistisella nuorisoliitolla (SKNL) ei koskaan ollut perustavaa kokousta. Ennen luokkasotaa ja vielä muutama vuosi sen jälkeenkin nuoret kommunistit toimivat Suomen Sosialidemokraattisessa nuorisoliitossa. Porvaristo lakkautti ankarien vainojen päätteeksi niin Sosdem. nuorisoliiton kuin sitä seuranneet Sosialistiset nuorisoliitot. Tätä ennen Sosdem. nuorisoliiton sisällä oli käyty vääntöä liiton poliittisesta linjasta.
Vuonna 1918 perustettu SKP ei aluksi pitänyt tarpeellisena erillisen nuorisotoiminnan järjestämistä. SKP:n mielestä kaikki voimat iästä riippumatta oli keskitettävä uuden puolueen rakennustyöhön. Linja kuitenkin muuttui nopeasti.
1920-luvun Suomessa kommunistinuortenkin toiminta oli maanalaista. SKP:n nuorisojaoston nimissä alkoi elokuussa 1924 ilmestyä salainen lehti Nuori Kommunisti.
Maanalaisen, koko Suomen kattavan nuorisoliitto-organisaation luominen lähti toden teolla käyntiin alkuvuodesta 1925. SKP:n V puoluekokous Moskovassa heinä-elokuussa 1925 käsitteli laajasti nuorisotoimintaa. Puoluepiirien edustajat totesivat, että salaista, itsenäistä nuorisotyötä oli saatu alkuun jo usean piirin alueella.
SKNL toimi vuonna 1919 perustetun Kommunistisen nuorisointernationaali KNI:n osastona. Kommunistista nuorisotoimintaa harjoitettiin kovan vainon alla, ja sekä julkinen että salainen toiminta vaativat useita kekseliäitä taktiikoita.
SKNL:n ensimmäinen liittokokous järjestettiin – maanalaisesti – Tukholmassa elokuussa 1929. Kommunistinuorten julkinen toiminta mahdollistui vasta syksyllä 1944.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Teoria
Äärioikeiston nousu ei ole osoitus poliittisesta tyytymättömyydestä, ei sosiaalisesta patologiasta eikä varsinkaan järjestelmänvastaisuudesta. Äärioikeiston kasvu viime vuosikymmenellä on vastareaktio - ja vieläpä maailmanlaajuinen vastareaktio. Mutta mitä vastaan?
Tokion yliopistossa apulaisprofessorina toimiva filosofi Kohei Saito kertoi Helsingin yliopiston Post-Fossil and Post-Capitalist Futures -tapahtumassa siitä, miten hän näkee ihmiskunnan tulevaisuuden rakentuvan sosialismin pohjalta ja perustuvan niukkuuteen. Parasta hänen visiossaan on, ettei se pidä sisällään vaatimuksia epävarmoille teknologisille läpimurroille tai muille Deus ex Machina ratkaisuille, joihin monet muut tarttuvat.
Suomen valtiovalta nostaa arvonlisäveron korkealle eli 25,5 prosenttiin syyskuun alussa. Vero on todella kova ja voi kysyä, miten tuollainen vero on edes mahdollinen. Laki itsessään paljastaa oman luokkaluontonsa.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.