AJANKOHTAISTA MARXIA
Syksyn 2005 kuluessa on tapahtunut asioita, jotka ovat jälleen kerran korostaneet Karl Marxin ajattelun ajankohtaisuutta Suomessakin.
Sata vuotta suurlakosta
Maamme historiallisia kohtaloita ajatellen jäi liian vähälle huomiolle se, että suurlakosta tuli kuluneeksi 30.10.–6.11. tasan sata vuotta. Suurlakko 1905 merkitsi todellista käännettä modernin Suomen historiassa, mikä samalla liittyi "kenraaliharjoitukseen" koko laajalla Venäjän maalla. Saimme eduskuntalaitoksen ja tuolloin luettu Yrjö Mäkelinin laatima Tampereen punainen julistus ei olisi ollut samanlainen ilman marxilaisen ajattelun alkavaa vaikutusta maassamme.
Sosialistiselle työväenliikkeelle suurlakko oli suuri voimannäyte, se kasvatti luottamusta joukkovoimaan ja loi pohjaa vallankumoukselliselle ajattelutavalle. Sen seuraukset tarkoittivat myös Marxilaisuuden alkukylvöä Suomessa, kuten Tuure Lehén nimitti pienen klassikkokirjasensa, jonka Kansankulttuuri julkaisi 1971. Sen alaotsikko oli O.W. Kuusinen ja Sosialistinen Aikakauslehti 1906-1908. Juuri suurlakko karaisi Kuusisen sukupolven vasemmistoälymystöä (Yrjö Sirola, Edvard Gylling, Sulo Wuolijoki ja muut) perehtymään marxilaisuuteen ja kääntämään Kansainvälisen ensi kertaa suomeksi.
Marxin väitöskirja suomeksi
Toinen toistaiseksi vähälle huomiolle jäänyt merkkitapahtuma syksyn kuluessa oli Marxin väitöskirjan Demokritoksen ja Epikuroksen luonnonfilosofian ero ilmestyminen ensi kertaa suomeksi. Hankkeen taustalla on Karl Marx -seura ja kustantajana Minerva Kustannus sekä suomentajana Jukka Heiskanen, joka on laatinut kirjaan myös laajan johdantoluvun ja valaisevan oppineet selitykset.....
TIMO KALLINEN