Aleida Guevara toivoo maailmaan lisää kunnioitusta
– Aloitetaan YK:n hyvin perustavanlaatuisilla tilastotiedoilla. Näiden mukaan maailmassa on 830 miljoonaa nälkää näkevää. Noin 1,2 miljardia asuu äärimmäisessä köyhyydessä. Heistä melkein kaikki niin sanotuissa kolmansissa maissa. 854 miljoonaa aikuista ei osaa kirjoittaa eikä lukea. Yli 11 miljoona alle viisi vuotiasta lasta kuolee paranettavissa oleviin sairauksiin vuodessa. Puoli miljoonaa lasta sokeutuu A-vitamiinin puutteen tähden, näin luetteli karuja lukuja Aleida Guevara vieraillessaan viime viikonloppuna Helsingissä.
Kuuluisa isä
Aleida on Che Guevaran tytär. Isäänsä hän ei oppinut tuntemaan kunnolla, koska CIA murhautti hänet Boliviassa Aleidan ollessa vasta kuusivuotias. Isänsä tapaan tyttärestäkin on tullut lääkäri.
Voidaan sanoa hänen seuranneen kuuluisan isänsä viitoittamaa tietä. Toisaalta olisi virhe nähdä Aleida vain isänsä maineen varjossa.
Aleida Guevara on nähnyt omin silmin ihmiset YK:n lukujen takaa. Hän on toiminut lääkärinä Nicaraguassa, Ecuadorissa ja Angolassa. Tällä hetkellä Aleida Guevara on ollut yksi näkyvimpiä hahmoja uusliberalistisen talouspolitiikan vastaisessa liikkeessä. Hän on ollut muun muassa vuosina 2003 ja 2005 yhtenä pääpuhujista Maailman sosiaalifoorumissa Brasilian Porto Alegressa sekä vuonna 2004 Euroopan sosiaalifoorumissa Lontoossa.
Meksikolainen rekka ei voi ajaa rajan yli
– Yhdysvallat on kehittänyt vapaakauppasopimuksen. Meksiko on sen esimerkiksi allekirjoittanut. Mitä tämä tarkoittaa Meksikolle?, Aleida Guevara kysyy.
– Meksiko on ollut pitkään maataloustuotteiden viejämaa, mutta nyt se joutuu tuomaan niitä, Aleida Guevara vastaa itse.
Hän kertoo, kuinka esimerkiksi meksikolaiset joutuvat nykyisin ostamaan kuuluisaa puuvillaansa, koska yhdysvaltalaiset yritykset ovat ostaneet tehtaat Meksikosta.
– Meksikolaisia tuotteita täynnä oleva rekka ei voi ajaa rajan yli Yhdysvaltoihin. Mikä tässä on ongelma? Ongelma on se, että sanotaan ettei rekassa olevat tuotteet vastaa yhdysvaltalaisia laatu- ja terveysvaatimuksia. Meksikon hallitus korjaa asian, mutta rekka ei silti pääse eteenpäin. Mikä tässä on ongelma? Ongelma on se, että rekka ei täytä vaatimuksia. Meksikon hallitus korjaa tämänkin ongelman, mutta rekka ei edelleenkään pääse rajan yli. Mikä nyt on ongelma? Rekkakuski ei puhu englantia. Tämän kaiken aiheuttaa vapaakauppasopimus, Aleida Guevara toteaa.
Aleida Guevara muistuttaa esimerkillään, ettei vapaakauppa tarkoita käytännössä vapaata kauppaa kaikille osapuolille globaalissa taloudessa. Usein tilanne on se, että teollisuusmaiden tuotteet pääsevät vapaasti kehitysmaiden markkinoille, mutta vastaavasti kehitysmaiden tuotteet jäävät teollisuusmaiden rajoille.
– Köyhillä mailla ei ole varaa ostaa uutta kallista teknologiaa, Aleida Guevara mainitsee yhdeksi syyksi.
– Mutta jos kehitysmaissa on hyvin älykkäitä ihmisiä niin ne kelpaavat Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan, Aleida Guevara muistuttaa.
Kehitysmaat rahoittavat teollisuusmaita
– Kehitysmaat saavat kehitysapua 53 miljardia dollaria vuodessa, Aleida Guevara sanoo.
– Mutta kehitysmaat maksavat 330 miljardia dollaria velkaa vuodessa rikkaille maille, hän huomauttaa.
– Paljon kätevämpää olisi, jos he eivät antaisi tätä 53 miljardia dollaria vuodessa, mutta eivät pyytäisi tätä 330 miljardia dollaria. Maailmanlaajuiset sotilasmenot ovat melkein 1 000 miljardia dollaria vuodessa. Melkein yksin Yhdysvaltojen sotilasmenot ovat 500 miljardia dollaria vuodessa. Tästä johtuen 75 prosenttia ihmisistä elää alikehityksessä, Aleida Guevara sanoo.
– YK:n mukaan 60-luvulla maailman väestön rikkain viidennnes oli 37 kertaa rikkaampi kuin vastaavasti maailman köyhin viidennes. Nyt luku on 74.
Kunnioitusta
– Maailmasta puuttuu paljon toisten ihmisten kunnioitusta. Minun täytyy kunnioittaa muita, jotta minua kunnioitettaisiin, Aleida Guevara sanoo päättäväisesti.
– Onko koskaan käynyt niin, että ensimmäisen maailman maa on pyytänyt kolmannen maailman maalta apua sisäisen ongelman ratkaisemiseksi? Oletteko koskaan kuullut, että köyhän maan armeija on tulllut selvittämään rikkaan maan ongelmia?, hän jatkaa.
– Kuka on antanut luvan Yhdysvalloille ja Euroopalle päättää miten kolmansissa maissa eletään?, Aleida Guevara kysyy ajankohtaisen kysymyksen.
– Vain kunnioituksella ja solidaarisuudella on varaa rakentaa parempi maailma, Aleida Guevara toteaa lopuksi.
ARI SARDAR