Vapaa-ajattelijat: Tartuntautien torjunnassa jumalanpalveluksille ei erityisasemaa

23.02.2024 - 13:15
(updated: 23.02.2024 - 13:17)
Jumalanpalveluksille oli koronapandemian aikana eri säännöt, kuin muille tapahtumille. Kuvassa Tampereen Vanha Kirkko. Kuva Petra Packalén

Vapaa-ajattelijain liitto esittää, että jatkossa koronapandemian tyyppisissä tilanteissa jumalanpalveluksia saisi rajoittaa kuten muitakin yleisötilaisuuksia. Nykyinen laki sallii muiden luento- ja yhteislaulutilaisuuksien rajoittamisen.

Suomen tartuntatautilainsäädäntö uudistetaan vuosien 2023–2025 aikana ja sen tavoitteena on tehostaa tartuntatautien torjuntaa sekä vahvistaa varautumista epidemioihin ja pandemioihin.

Vapaa-ajattelijoiden mukaan yhdenvertaisuus toteutuu parhaiten, kun valtio suhtautuu samalla tavalla kaikkien järjestöjen toimintaan. Tällöin ei myöskään kohdella eri tavoin esimerkiksi helluntaiseurakuntia sen mukaan, ovatko ne erillisiä vai osa Helluntaikirkkoa.

Samalla kannalla on Helsingin kaupungin Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala, jonka lausunnon mukaan Koronaviruspandemian aikana koettiin Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen mukaan tilanteita, joissa esimerkiksi - - uskonnollinen yhteisö kieltäytyi luovuttamassa tiloissaan tartuntataudille altistuneiden tietoja.

Koronarajoitusten aikana oikeusasiamies totesi poliisin toimineen laillisesti estäessään Espoon kotikirkon tilaisuuden torilla. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus salli lestadiolaisten seurojen rajoittamisen, koska lestadiolaisuus ei ole muodollisesti oma uskonnollinen yhdyskuntansa vaan toimii yhdistyksenä.

Lausunto on luettavissa kokonaisuudessaan Vapaa-ajattelijoiden verkkosivuilla.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa