Aukioloajan laajentaminen lisää työelämän eriarvoisuutta

12.12.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 46 / 12.12.2008

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry:n liittovaltuusto vaatii kauppojen aukioloaikojen pitämistä ennallaan. Liittovaltuusto katsoo, että kauppojen aukioloajan laajentaminen lisää työelämän eriarvoisuutta, vähentää kauppojen kilpailua, nostaa ruuan hintaa ja vie tuhansilta ihmisiltä vapaapäivän perheen kanssa. Kauppojen työntekijöiden lisäksi sunnuntaisten aukioloaikojen lisääminen vaikuttavat negatiivisesti muun muassa elintarviketyöläisten, logistiikan ja julkisen alan työntekijöiden työaikoihin.


Kauppojen aukiolo sunnuntaina lisää elintarvikeketjun kustannuksia ja uhkaa syödä tulevan ruuan arvonlisäveron alennuksen myönteisen vaikutuksen ruuanhintaan. Jos kauppojen aukioloajat vapautetaan, arvonlisäveron muutoksen lupaamat hinnanalennukset vaihtuvat korotuspaineisiin.


Kaupan aukiolo sunnuntaina tai yöaikaan maksaa enemmän kuin arkena. Korotuspaineita tuovat myös lisääntyvä viikonlopputyö kaikessa elintarvikkeiden tuoretuotannossa sekä logistiikassa. Tämä puolestaan kohottaa kustannuksia eniten juuri kotimaisessa elintarvikeketjussa.
Ei uusia työpaikkojaKauppojen aukioloajan laajentamista on perusteltu työpaikkojen määrän lisääntymisellä. SEL:n liittovaltuusto epäilee, ettei uusia työpaikkoja synny, vaan kokoaikatyötä pyritään muuttamaan osa-aikaiseksi. Lisääntyvien työpaikkojen sijaan ratkaisu merkinneekin työelämän kurjistumista.


Liittovaltuustoa huolestuttaa, etteivät lähi- ja pienet yksityisten omistamat kaupat pysty vastaamaan muuttuvaan kilpailutilanteeseen. Kauppa keskittyy yhä suurempiin kauppakeskuksiin, ja kaupparyhmien valta kasvaa. Yhä suuremmat kaupat palvelevat asiakkaita yhä vähenevällä henkilöstön määrällä.


Sunnuntaityö maksaa yhteiskunnalle. Lisääntyvä vuorotyö vaatii yhteiskunnalta lisäpanostusta muun muassa päivähoitopalveluihin. Yhä useampi lapsi joutuu viettämään viikonloppua päivähoidossa vanhempien työn vuoksi. Perheiden yhteisen ajan vähentäminen on hinnaltaan suurempi kuin euroissa voidaan laskea.


Työntekijöiden suurimpia saavutuksia on säännöllisten ja viikoittaisten vapaapäivien saaminen yhteiskunnan viikkorytmiin. Jokaisella ihmisellä on oikeus vapaapäiviin, joita voi viettää perheen ja ystävien seurassa.
Aloite työajoista HOK-ElannossaOsuusliike HOK-Elannon edustajistossa jätettiin tiistaina aloite siitä, että HOK-Elanto ei laajenna kauppojen aukioloaikoja yötyöhön eikä lisää ainakaan toistaiseksi sunnuntaikaupan aukioloja, vaikka lainmuutos sen sallisi.


Kommunistien Yrjö Hakasen tekemässä aloitteessa todetaan aukioloaikojen pidentämisen vaikeuttavan työn ja perhe-elämän yhteensovittamista, aiheuttavan lastenhoito-ongelmia ja lisäävän työturvallisuuteen ja terveyteen liittyviä ongelmia. Samalla se lisäisi paineita pätkätöiden teettämiseen ja muutosta "24 tunnin yhteiskuntaan".


Aloitteen allekirjoitti myös neljä SDP:n ja VAS:n edustajaa. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli