Autonkuljettajana siivoojan työehtosopimuksella

25.04.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 17 / 25.4.2008

Tamperelainen Mikko Koikkalainen, 31, on yritteliäs nuori mies. Hän on opiskellut sosiaalialaa Tampereen ammattikorkeakoulussa ja toiminut sosiaaliohjaajana katkaisuhoitoasemalla. Viime vuodet hän on kuitenkin työskennellyt lähinnä autoalalla, kuten taksikuskina ja lähettinä.


– Viime vuoden joulukuussa sain työpaikan ISS:ltä, jossa olin autonkuljettajana kaupungin ulkoistamassa vanhusten kauppapalvelussa. Minulle maksettiin kuitenkin PAM:n siivousalan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Puhuin asiasta esimieheni kanssa, joka ilmoitti vain, että "palkka on se mikä se on", kertoo Mikko Koikkalainen.
Irtisanomisperuste


on kestämätönHän ei suostunut oikeuksiensa polkemiseen, vaan otti yhteyttä PAM:n alueelliseen pääluottamusmieheen Anna Niemiseen. PAM:n puututtua asiaan, palkka saatiin autonkuljettajan tes:n mukaiseksi. Palkka tuli kuntoon, mutta Mikko sai esimiehen vihat päälleen. Työpaikka kuitenkin säilyi.


Mikko Koikkalainen ei ajanut vain omaa asiaansa, vaan sai yhden työkaverin liittymään liittoon ja ajamaan omaa palkka-asiaansa. Tämä oli liikaa työnantajalle.


– Pian tämän jälkeen 21. tammikuuta minut irtisanottiin. Syyksi sanottiin koeaika, vaikka siitä ei ole mainintaa työsopimuksessa. Kaiken lisäksi lopputili maksettiin siivoojan palkan mukaan ja työtodistuksen antamista viivyteltiin, mikä vaikeutti työttömyysturvan hakemista.


Asia on nyt pääluottamusmiehen ja PAM:n aluetoimiston hoidossa. Mikko Koikkalainen toivoo tietenkin sopuratkaisua, että ISS myöntää menetelleensä väärin ja korjaa virheensä. Mikäli tähän ei neuvotteluissa päästä, sanoo hän olevansa valmis viemään asiansa työtuomioistuimeen saakka.
Mikään ei muutu


jos ei toimitaMikko Koikkalaisen työttömyysturva on nyt kunnossa ja hän odottaa päätöstä PAM:n ja ISS:n neuvotteluista. Sitä odotellessa hän on pohtinut kaupungin roolia yksityistettyjen palvelujen työntekijöiden etujen valvonnassa.


– On kummallista, että kaupunki tilaa palveluja firmalta, joka ei kunnioita edes voimassa olevia työehtosopimuksia. Mielestäni kaupunki tilaajana on vastuussa siitä, että palvelut pelaavat ja työntekijöiden oikeuksia noudatetaan, Mikko Koikkalainen sanoo.


Eikä hän ole jättänyt kaupungin roolia ja vastuuta vain pohdinnan tasolla. Mikko Koikkalainen otti yhteyttä luotettavaksi kokemaansa kaupunginvaltuutettu Jari Heinoseen (SKP), joka teki valtuustokyselyn asiasta.


– Olen tottunut pitämään kiinni oikeuksistani, se on minulle ihan luonnollinen asia. Minulla on oikeuteni, vaikka en kuulukaan parempiin piireihin. Moni jättää tällaiset asiat hoitamatta, mutta sillä tavalla toimien mikään ei muutu paremmaksi, pohtii Mikko Koikkalainen ratkaisua odottaessaan.


Hänelle ei riitä apulaispormestari Riitta Ollilan (SDP) linja, jonka mukaan "tarkkailemme tilannetta ja ryhdymme tarvittaessa toimenpiteisiin".HANNU OITTINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli