Emme tiedä, ettemme tiedä

10.11.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 41/2006.

Kun Irakin sota aiheutti USA:n republikaaneille vaalitappion, George W. Bush ja hänen rikollisjoukkionsa uhrasivat empimättä puolustusministeri Donald Rumsfeldin.


Irakin katastrofia "Rummyn" erottaminen tuskin muuksi muuttaa. Mutta poliittiselle huumorille se on suuri tappio. Rummy oli nimittäin hauska mies – tahattoman hauska. Hänen lausahduksensa ovat legendaarisia. Tässä niistä muutamia:



* * *



Kolme kuukautta ennen Irak-hyökkäystä 14.11.2002 Rummy valoi uskoa nopeaan voittoon seuraavasti:


"En voi kertoa teille, kestääkö voimankäyttö Irakissa viisi päivää vai viisi viikkoa vai viisi kuukautta. Mutta varmaankaan se ei tule kestämään yhtään pitempään kuin sen."


Kun Rummylta kysyttiin 11. huhtikuuta 2003 Bagdadissa valtoimenaan riehuneista laittomuuksista ja muinaisaarteiden rosvouksesta USA:n joukkojen saavuttua kaupunkiin, hän vastasi:


"Asioita tapahtuu. Se on sekaista, ja vapaus on sekaista, ja vapaat ihmiset ovat vapaita tekemään erehdyksiä ja syyllistymään rikoksiin ja tekemään pahoja asioita."


Kun amerikkalaissotilaat kysyivät Rummylta 8.12.2004 Kuwaitissa matkalla Irakiin, miksi heillä ei ole kunnon aseistusta ajoneuvoissaan, hän vastasi:


"Te menette sotaan sellaisen armeijan kanssa, joka teillä on, ei armeijan, jonka haluaisitte tai toivoisitte saavanne joskus myöhemmin."


Irak-hyökkäyksen tekosyynä käytetyistä joukkotuhoaseista Rummy sanoi 30.3.2003: "Me tiedämme missä ne ovat. Ne ovat Tikritiä ja Bagdadia ympäröivällä alueella ja jonkin verran itään, länteen, etelään ja pohjoiseen."



* * *



Joskus Rummyn lausunnot saivat jopa runollisia ulottuvuuksia. Kuten tämä:


"Uskon siihen mitä sanoin eilen. En tiedä mitä sanoin, mutta tiedän mitä ajattelen! ja oletan, että se on sitä mitä sanoin."


Lehdistötilaisuudessa 12.2.2002 Rummy lausui jotain sellaista, joka jäi maailmanhistoriaan:


"Tiedot, että jotain ei ole tapahtunut, ovat minusta mielenkiintoisia, sillä kuten tiedämme, on olemassa tunnettuja tunnettuja; on siis asioita, jotka tiedämme tietävämme. Tiedämme myös, että on tunnettuja tuntemattomia. Se tarkoittaa, että tiedämme, että on asioita, joita emme tiedä. Mutta on myös tuntemattomia tuntemattomia – niitä, joista emme tiedä, ettemme tiedä."



* * *



Tästä huolimatta Donald Rumsfeldistä on pitänyt vääntää myös vitsejä. Kuten tämä:


Donald Rumsfeld teki yllätysvierailun Bagdadiin ja vieraili myös Abu Ghraibin vankilassa.


Vierailu sujui hyvin, kunnes puolustusministeri otti esiin kameransa ja sanoi:


– Hei, mitä jos otettaisiin muutamia valokuvia?


Ja tämä:


Donald Rumsfeld tunnusti, että hän oli vastuussa irakilaisten vankien kiduttamisesta. Presidentti Bush sanoi, että kiduttaminen oli julmaa ja häpeällistä. Sitten hän kertoi Rumsfeldille, että tämä teki mahtavaa työtä.


– Mitä helvettiä minun pitää tehdä, jotta saisin potkut?, ihmetteli Rumsfeld.



EERO

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli