Etelä-Ossetia, Abhasia ja Kosovo

29.08.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 31 / 29.8.2008

Jo tuoreeltaan monet kansainvälisen politiikan asiantuntijat arvioivat, että hyökkäämällä Etelä-Ossetiaan Georgia menetti lopullisesti oikeutensa niin tähän alueeseen kuin Abhasiaankin. Venäjä onkin nyt tunnustanut kummankin alueen itsenäisyyden.


Kun länsivallat tunnustivat vastoin YK:n ja Etyjin päätöksiä Kosovon itsenäisyyden, Venäjä varoitti niiden luoneen laittoman ennakkotapauksen ja avanneen Pandoran lippaan. Nyt samat länsivallat tuomitsevat Venäjän päätöksen.


Silti Kosovo ja toisaalta Etelä-Ossetia ja Abhasia eivät ole tarkkaan ottaen rinnastettavia tapauksia.


Kummassakin tapauksessa "keskusvaltioiden" voidaan katsoa aloittaneen sodan maakunnissaan, vaikka konfliktien aloitushistoriassa on paljon eroja. Mutta konfliktit lopetettiin eri tavoin: Kosovon tapauksessa (sitä tekosyynä käyttäen) Naton Belgradia vastaan tekemillä suurpommituksilla, Etelä-Ossetian ja Abhasian tapauksessa pidättymällä rankaisemasta Tbilisiä sen hyökkäyksestä.


Kummassakin tapauksessa hyväksyttiin aikoinaan tulitauko, sijoitettiin rauhanturvaajia ja luotiin neuvottelumekanismi.. Belgrad ei koskaan vuoden 1999 jälkeen yrittänyt käyttää sotilaallista voimaa eikä asettaa neuvotteluja kyseenalaisiksi, vaan prosessin tuhosivat Kosovon albaanit lännen tuella. Tuoreessa konfliktissa taas Tbilisi halusi romuttaa rauhanomaiset ratkaisumekanismit Etelä-Ossetiassa ja Abhasiassa. Yritys huipentui hyökkäykseen.


Tapausten välillä voi olla vielä yksi ero: Kosovosta ei ole tarkoituskaan tehdä itsenäistä valtiota vaan Naton ja EU:n vasalli, Etelä-Ossetiasta ja Abhasiasta taas tulee itsenäisiä – jos Venäjä sattuisi tarkoittamaan itsenäisyyden tunnustuksellaan totta.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli