Euron kriisi on pahempi kuin dollarin
Talouskriisi ravisteli Amerikkaa ja Eurooppaa vuosina 2008-2009.
Nyt muun muassa Suomessa väitetään talouden olevan kasvussa. Kyseessä on tilastoharha, kun vertailuluvut vuodelta 2009 olivat hyvin alhaiset, huomautti Euroopan talouskriisiin perehtynyt Antti Ronkainen, joka piti aiheesta puheenvuoron Suomen sosiaalifoorumissa huhtikuun alussa.
Ronkainen laskeskeli, että pankkijärjestelmän pelastaminen roskaluottojen seurauksilta on jo tullut maksamaan tähtitieteelliset 20 biljoonaa dollaria (20 miljoonaa miljoonaa), mikä on 1/3 koko maailman bruttokansantuotteesta. Samalla kriisi on muuttunut yleismaailmalliseksi taantumaksi.
– Läntisessä maailmassa on menetetty tässä yhteydessä yhdeksän miljoonaa työpaikkaa. Tarvittaisiin 12 vuoden herkeämätön kasvu niiden korvaamiseksi, muistutti Ronkainen.
Takuurahasto voi muuttua roskarahaksi
Euron kriisi on Ronkaisen mukaan pahempi kuin dollarin.
– Seuraava Suomen hallitus ehkä työntää sen tukemiseen lisää rahaa, koska Kiviniemen hallitus sitoutui asiaan. Myöskään SDP ei ota ehdottoman kielteistä kantaa.
Valtiovarainministeriö puhuu kestävyysvajeesta, mutta sitä ei pidä erottaa euron kriisistä. Juuri sitoumukset euron pönkittämiseen aiheuttavat vajetta.
Eurooppalaiset pankit ostivat ennen vuoden 2008 kriisiä yhdysvaltalaisia roskaluottoja ja velkaa on paljon. Euroopan keskuspankki EKP lainaa pankeille yhden prosentin korolla. Pankit myyvät rahan eteenpäin seitsenkertaisella ja tekevät kovaa tulosta ilman riskiä.
Toisaalta 440 miljardin euron takuurahaston luotettavuus laskee, koska siinä on mukana maita, jotka itse ovat kriisissä. Irlanti takasi Kreikkaa, Portugali ja Espanja Irlantia ja niin edelleen. Takuurahasto voi muuttua roskarahaksi.
Taustalla on se, että liittyminen rahaliitto EMUun alensi korkotasoa Kreikassa, Irlannissa, Espanjassa ja Portugalissa. Seurasi valtava yksityisten velkaantuminen näissä maissa. Myös suomalaisilla pankeilla on saatavia Portugalissa ja Espanjassa, mikä selittää Jyrki Kataisen asenteen.
EKP kapitalistien luokkataisteluväline
Tällä hetkellä julkistaloudet velkaantuvat. Velkaa otetaan velan maksuun, yksityistetään valtion omaisuutta ja palveluja, leikataan julkisia menoja.
Höttöraha aiheuttaa pankkien keskinäisiä luotto- ja luottamusongelmia. Myös investoinnit ovat kriisissä, kasvua ei ole näköpiirissä, mikä aiheuttaa työttömyyden lisääntymistä EU-maissa.
– Pääomat ohjaavat tuotantoa, eivät tarpeet eivätkä edes markkinat. Rahapelillä saadaan supervoittoja, mutta samalla rahoitus muuttuu epävarmaksi. Talous ei kasva, raha vain vaihtaa omistajaa, selvensi Ronkainen.
Talouden kehittäminen kestäväksi ei ole tarpeen, kun voidaan aina mennä takaajien, siis veronmaksajien kukkarolle. Samalla voidaan tukipakettien nimissä antaa ankaria määräyksiä julkisen talouden leikkaamisesta. Näin laajennetaan entisestään bisneksen toiminta-aluetta.
– EKP on kapitalistien ja oikeiston tärkeä ja tehokas luokkataisteluväline. Valitettavasti osa työväenliikkeestä ottaa EKP:n määräykset luonnonlakina ja alistuu niihin, harmitteli Antti Ronkainen huhtikuussa.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Teoria
Äärioikeiston nousu ei ole osoitus poliittisesta tyytymättömyydestä, ei sosiaalisesta patologiasta eikä varsinkaan järjestelmänvastaisuudesta. Äärioikeiston kasvu viime vuosikymmenellä on vastareaktio - ja vieläpä maailmanlaajuinen vastareaktio. Mutta mitä vastaan?
Tokion yliopistossa apulaisprofessorina toimiva filosofi Kohei Saito kertoi Helsingin yliopiston Post-Fossil and Post-Capitalist Futures -tapahtumassa siitä, miten hän näkee ihmiskunnan tulevaisuuden rakentuvan sosialismin pohjalta ja perustuvan niukkuuteen. Parasta hänen visiossaan on, ettei se pidä sisällään vaatimuksia epävarmoille teknologisille läpimurroille tai muille Deus ex Machina ratkaisuille, joihin monet muut tarttuvat.
Suomen valtiovalta nostaa arvonlisäveron korkealle eli 25,5 prosenttiin syyskuun alussa. Vero on todella kova ja voi kysyä, miten tuollainen vero on edes mahdollinen. Laki itsessään paljastaa oman luokkaluontonsa.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.