Gryndereille jättiapajat Helsingin asunto-ohjelmassa

01.02.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 5/2008

Asumiskustannusten nousu on Helsingin suurin asunto-ongelma, totesi SKP:n ja asukaslistan valtuutettu Yrjö Hakanen Helsingin kaupunginvaltuuston käsitellessä keskiviikkona maankäytön ja asumisen ohjelmaa vuosille 2008-2017.


– Sen jälkeen, kun vuokrasääntely lopetettiin vuonna 1995, ovat vuokrat nousseet Helsingissä valtion rahoittamissa taloissa keskimäärin 65 prosenttia ja vapaarahoitteisissa asunnoissa 70 prosenttia. Omistusasuntojen hinnat ovat nousseet vielä rajummin, reilusti yli kaksinkertaisiksi. Ongelmia on pahentanut arava-järjestelmän alasajo.


– Asumiskustannusten nousun hillitsemistä ei kuitenkaan edes mainita Helsingin ohjelman tavoitteissa, Hakanen arvosteli.


Hän ei usko ohjelmassa esitetyn asuntotuotannon kaksinkertaistamisen toteutuvan, jos vuokrien ja hintojen nousua ei saada kuriin. SKP:n ja asukaslistan ryhmä esitti asumiskustannusten nousun hillitsemistä ohjelman tavoitteisiin ja eräänä keinona tähän kaupungin tonttivuokrien korotuksista luopumista ja vuokrien kohtuullistamista.




Vuokra-asuntoja liian vähän



Toinen suuri ongelma on vuokra-asuntojen puute ja asuntotuotannon painottuminen omistusasuntoihin. Muiden valtuustoryhmien yksimielisesti kannattama ohjelma lisäisi vuokra-asuntojen tuotantoa, mutta silti niiden osuus vähenee, koska omistusasunnot lisääntyvät vielä enemmän.


Helsingin asunnoista on nyt 45 prosenttia vuokra-asuntoja. Lukuun sisältyvät myös opiskelija- ja muut erityisryhmien asunnot.


– Ohjelman mukaan uustuotannosta 20 prosenttia olisi valtion tukemaa vuokra-asuntotuotantoa. Toiset 20 prosenttia olisi ns. välimallin vuokra-asuntotuotantoa, joka vapautuu 20 vuoden kuluttua vapaasti myytäväksi. Lisäksi esitys sisältää mahdollisuuden, että osa kaupungin vuokrataloista myydään niiden vapautuessa aravarajoituksista. Toteutuessaan ohjelma johtaa siten vuokra-asuntojen osuuden supistumiseen, vaikka pätkätöiden yleistyminen ja pakko liikkua työn perässä korostavat vuokra-asuntojen tarvetta, Hakanen kritisoi.




Kaupungille rakentamisen yksikkö?



Uusi malli, jossa kaupunki luovuttaa tontit käypää hintaa halvemmalle rakentajalle ja tämä voi myydä tontit ja asunnot vapaasti 20 vuoden kuluttua, tuli ohjelmaan asuntoministeri Jan Vapaavuoren (kok) aloitteesta. Sitä perusteltiin "sijoittajien kiinnostuksen herättämisellä".


Gryndereille on luvassa muitakin jättipotteja. Ohjelmassa esitetään suurten aluekokonaisuuksien luovuttamista ns. sopimusrakennuttajille.


– Tällainen malli antaa isoille rakennusliikkeille entistä vahvemman aseman, vähentää pienempien yritysten mahdollisuuksia ja nostaa kustannustasoa, perusteli Hakanen esittäessään uusien mallien hylkäämistä.


Hakanen toisti ryhmänsä esityksen kaupungin oman rakennusosaston tai rakentamisen liikelaitoksen perustamisesta. Sillä helpotettaisiin kustannusten valvontaa ja hillittäisiin hintojen nousua. Lisäksi hän esitti aravarajoituksista vapautuvien asuntojen säilyttämistä kaupungin vuokra-asuntoina.




Lähipalvelut ja luonto



Hakanen puolusti Helsingille ominaista suhteellisen matalaa rakentamista, palvelujen sijoittumista asuinalueiden sisälle, luonnonläheisyyttä ja joukkoliikenteen tärkeää osuutta. Hän esitti lisäpanostusta joukkoliikenteeseen sekä vanhusten palveluasuntojen ja erityisryhmien asuntojen lisäämistä.


SKP:n ja asukaslistan ryhmän puheenvuorossa varoitettiin ohjelman voivan johtaa Kivinokan, Koivusaaren, Malmin kentän ja Vartiosaaren alueiden kaavoittamiseen asuntotuotantoon. Ryhmä esitti Sipoonkorven suojelualueen ympärille riittävän laajaa vihervyöhykettä ja pidättäytymistä uusien rantojen rakentamisesta.


Yli puolen yön venyneessä kokouksessa tehdyistä esityksistä äänestetään runsaan viikon kuluttua keskiviikkona. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli