Helsinki teki voittoa 292 miljoonaa, mutta leikkaa palveluja
Miksi palveluja aiotaan leikata Helsingissä ainakin 50 miljoonalla eurolla, vaikka tilinpäätös on 292 miljoonaa euroa ylijäämäinen, kysyi SKP:n ja Helsinki-listojen valtuutettu Yrjö Hakanen kun valtuusto käsitteli viime vuoden tilinpäätöksen.
Kaupungin johtaja Jussi Pajunen (kok) perustele menojen leikkaamista sillä, että tuloksen ennustetaan kääntyvän laman takia tänä vuonna 100 miljoonaa tappiolle. Hakanen muistutti kuitenkin, että kaupungilla on noin 900 miljoonaa euroa aiempien vuosien ylijäämiä talletettuna määräaikaistileille ja muihin kassavaroihin.
– Tulojen vähenemisestä voidaan siis selvitä jopa useita vuosia pelkästään maksuvalmiutta alentamalla eli pienentämällä kassavaroja – ilman menojen leikkaamista.
Velkaantuminenkaan ei ole Helsingille ongelma. Kaupungilla on lainasaatavia 340 miljoonaa euroa enemmän kuin velkoja ja omavaraisuusaste on huippuluokkaa.
Toistetaan 90-luvun laman virheitä
Keskustelussa nykyisestä talouskriisistä on korostettu, että ei pidä toistaa 90-luvun alun laman virheitä leikkaamalla peruspalveluja ja perusturvaa. Helsinki voisi myös elvyttää taloutta ohjaamalla ylijäämistä lisää rahaa palveluihin ja työllistämiseen.
– Milloin edellisten vuosien voitoista kertyneitä säästöjä otetaan käyttöön, ellei nyt, laman oloissa? Mitä muuta kuin oikeistolaisen yksityistämispolitiikan tavoitteita palvelee se, jos kaupungin omia palveluja heikennetään, vaikka viime vuodelta kertyi voittoa 292 miljoonaa ja kassassa on lähes miljardi euroa, kysyi Hakanen.
SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä ehdotti, että viime vuoden voittovaroista ohjataan 100 miljoonaa euroa lisää budjettiraamiin "korvamerkittynä" lakisääteisiin palveluihin niin, että luovutaan menojen leikkaamisesta ja henkilöstön vähentämisestä. Muut valtuutetut hyväksyivät kuitenkin tilinpäätöksen sellaisenaan, vaikka myös SDP ja VAS ovat useissa lautakunnissa äänestäneet leikkauslistoista.
Loputtomasta tehostamisesta palvelujen parantamiseen
Valtuusto käsitteli juhannuksen alla pidetyssä kokouksessa myös tarkastuslautakunnan arviokertomuksen. Siinä tuotiin esille monia palvelujen puutteita. Oikeisto tarjosi niihin ratkaisuksi tehostamista, kilpailuttamista ja yksityistämistä.
– Koko kysymyksenasettelu pitäisi kääntää toisin päin. Loputtoman tehostamisen ja työntekijöiden vähentämisen sijasta tarvitaan työntekijöille lisää aikaa kuunnella ihmisiä, ottaa huomioon erilaiset tarpeet ja kehittää työtään, esitti Hakanen.
– Tarvitaan lisää työntekijöitä ja jotta heitä saadaan, pitää maksaa myös kunnon palkkaa. On kohtuutonta, että esimerkiksi vanhuksia hoidetaan puolta pienemmällä työntekijämäärässä kuin muissa pohjoismaissa.
Väärinkäytökset selvitettävä
Yrjö Hakanen kertoi useita esimerkkejä siitä, miten virastojen johtajavaltaisuus ja toimintojen markkinaehtoistaminen ovat asukkaiden ja työntekijöiden kannalta vaarallinen yhdistelmä.
– Voiko sosiaalijohtaja rikkoa hankintalakia ilman mitään seuraamuksia? Esille on noussut myös syytöksiä Diakonissalaitoksen suosimisesta ostopalveluissa ja omien suosikkien palkkaamisesta ohi ohjesääntöjen.
– Entä miksi sellainen firma kuin Pluto Finland on saanut kilpailuttamatta isoja kulttuurihankkeita ohi kaupungin omien yksiköiden ja alalla pitkään toimineiden ammattilaisten? Tai miksi Palmian pääkonttoriin on tehty satojen tuhansien eurojen kalustohankintoja tiettävästi niin ikään kilpailuttamatta?
– Tai millä valtuuksilla ja mitä on luvattu norjalaiselle suursijoittajalle Katajannokan hotellihankkeesta, kun virkamiesjohto ajaa sitä läpi luottamushenkilöiden ja asukkaiden vastustuksesta piittaamatta?
Hakanen arvosteli myös sitä, että kaupunki teettää työllistettävillä kolme kuukautta töitä pelkällä työmarkkinatuella ja ateriakorvauksella. Varsinkin, kun Helsinki jättää samaan aikaan käyttämättä osan työllistämisrahoista ja maksaa työllisyyden hoitamisen laiminlyömisen takia valtiolle miljoonia euroja sakkomaksuja. Lisäksi kaupungille työllistettyjä ei saa enää jatkosijoittaa kolmannelle sektorille. Näin on menetetty lisää työpaikkoja.
SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä edellytti kaupunginhallitukselta toimia väärinkäytösten selvittämiseksi ja virheiden oikaisemiseksi.
Valtuuston strategiaohjelman eettisten periaatteiden – asukkaiden yhdenvertaisuuden, työntekijöiden oikeuksien, oikeudenmukaisuuden, rehellisyyden ja avoimuuden – sekä demokratian toteuttamiseksi on parasta, että kunnalliset palvelut toteutetaan pääsääntöisesti kaupungin omana toimintana.
– Se tulee yleensä myös edullisemmaksi sekä asukkaille että kaupungille, Hakanen muistutti.