Hyvä hoito maksaa

01.04.2022 - 11:15
(updated: 27.04.2022 - 10:30)
Helsingissä tehyläiset ja superilaiset kokoontuivat Meilahden sairaalan alueella 1.4. aamutuimaan. Kuva Emma Grönqvist

Hoiva-alojen liitot Tehy ja SuPer aloittivat lakon tänään. Sote-ala kärsii vakavasta hoitajapulasta ja siihen vaaditaan nyt ratkaisua, joka sisältäisi myös tuntuvat palkankorotukset.

 

Huhtikuun 1. alkoi kuudessa sairaanhoitopiirissä hoiva-alan lakko. Tehyn ja SuPerin hallinnot hylkäsivät viikolla yksimielisesti valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen.

Palkkaneuvotteluista tiedettiin jo etukäteen tulevan vaikeita. Hoitajien palkkakuopasta on puhuttu jo vuosia, ja koronapandemia toi sote-puolelle paljon ylimääräistä työtä ja venymistä.

Liittojen mukaan viimeisin sovintoehdotus ei sisältänyt mitään elementtejä hoitajapulan korjaamiseksi. Päinvastoin ehdotus olisi jopa heikentänyt nykytilaa. Sovittelijan ehdotus ei sisältänyt lainkaan palkkaohjelmaa. Tavanomaiset sopimuskorotukset jäivät alle muilla aloilla sovitun. Työaikoja koskevat tavoitteet eivät edenneet, eli työolojakaan ei olisi tällä ehdotuksella korjattu mitenkään.

– Hoitajien loputtoman joustamisen, pandemian, valmiuslain, oman terveyden vaarantamisen ja kaiken sankarihoitajien ylistämisen jälkeen meille esitetään tämä. Ehdotus, joka viittaa täydellisesti kintaalla hoitajapulalle ja hoitajien arjelle. Sovintoehdotus on tälle paperille väärä nimi. Siitä puuttuvat kaikki sovun rakennuspalikat, toteaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

 

Mielenosoituksia eri paikkakunnilla

Lakon alkua vauhditettiin mielenosoituksilla useilla eri paikkakunnilla. Helsingissä tehyläiset ja superilaiset kokoontuivat Meilahden sairaalan alueella aamutuimaan. Useiden satojen mielenosoittajien kulkue herätti SuPerin puheenjohtajan Silja Paavolan mielessä luottamusta: työntekijät ovat yhteisessä rintamassa vaatimassa hoitajien asemien parantamista.

Järjestöt ova esittäneet ratkaisuksi hoitajapulaan viiden vuoden pelastusohjelmaa, joka nostaisi sote-henkilöstön peruspalkkatasoa vuosittain 3,6 prosenttia tavanomaisten sopimuskorotusten lisäksi. Tämä lisäisi omalta osaltaan alan vetovoimaa.

Paavolan mukaan valtakunnansovittelijan esitys oli luokaton.

– Jos halutaan, että tässä maassa on jatkossakin julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto, poliittisen päättäjän on pakko puuttua peliin. Poliitikot välttelevät ja kiertelevät, mutta kyllä sote-palvelut, niiden rahoitus ja etenkin tulevaisuus ovat lopulta heidän vastuullaan.

Hoitajien lakkotaistelu uhkaa jäädä kansainvälisten kriisien varjoon, mutta Paavola muistuttaa, että kyse on lopulta huoltovarmuudesta. Mahdollisissa kriisitilanteissa hoitajat ovat paljon vartijoita.

Onkin merkille pantavaa, että tilanteessa missä maanpuolustukseen ja asevarusteluun löytyy tarvittaessa miljoonia, jopa miljardeja ylimääräistä rahaa, ei hoitajien palkkatason kohentamiseen muka löydy varaa.

Paavolan mukaan liitot ovat varautuneet pitkäänkin työtaisteluun. 

– Mutta me tulemme voittamaan. Kentän tahto on voimakas, sanoo Paavola.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa