Jean-Marie Le Cléziolle kirjallisuuden Nobel-palkinto

17.10.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 38 / 17.10.2008

Tämä vuoden Nobelin kirjallisuuspalkinto on myönnetty ranskalaiselle Nizzassa 1940 syntyneelle Jean-Marie Le Cléziolle. Häntä voi hyvällä syyllä pitää varsinaisena maailmankansalaisena, sillä hänen isänsä oli englantilainen lääkäri ja äiti ranskatar. Hän on ennättänyt matkustaa maapallon kaikilla kolkilla ja asuakin useissa paikoissa.


Le Clézio opiskeli nuoruudessaan kirjallisuutta Englannissa. Myöhemmin hän on kirjoittamisen lisäksi hankkinut elantonsa Ranskan kirjallisuutta opettamalla. Tällä hetkellä hän opettaa ja asuu Yhdysvalloissa New Mexicon Albuquerquessa.


Le Clézion kirjallinen tuotanto on laaja käsittäen yli 40 teosta. Pääosin tuotanto koostuu romaaneista, novelleista ja esseekokoelmista. Suomeksi hänen tuotantoaan löytyy viiden kirjan verran, ruotsiksi teoksia on kääntynyt 14.


Tuoretta nobelistia voi pitää ranskalaisen "uuden romaanin" merkittävänä edustajana. Hänen hengenheimolaisiaan ovat niin Albert Camus, Claude Simon kuin Jean-Paul Sartrekin. Kannattaa kumminkin muistaa, että myöhemmin Le Clézio siirtyi realistisemman tyylin kannattajaksi ja yksinkertaisti samalla tuotantoaan enemmän suuren yleisön maun mukaiseksi.


Le Clézio kirjoittaa säihkyvää proosaa, joka on samalla sekä asiapitoista että runollista. Hänen aihepiirissään yhteiskuntakritiikki on koko ajan läsnä. Hän kertoo hyljeksittyjen elämästä ja tarpeista sekä epäoikeudenmukaisesta maailmasta. Olemassaolon kysymys kaikkine reunaehtoineen on kuvauksen kohteena, luontoakaan unohtamatta.


Le Clézio on niin kirjallisessa tuotannossaan kuin esiintymisissäänkin varoittanut sananvapauden menettämisen vaaroista. Hän on totuuden etsijä, sananvapaus ja vapaus ylipäätään ovat tärkeitä, suurkaupunkien kaiken ihmisyyden alleen murskaava armoton elämänmeno kauhistus. Hänen teostensa keskeiset henkilöhahmot rimpuilevat usein mielenvikaisuuden ja normaalin rajoilla. ...



ARTO TUOMINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli