Jyväskylän kommunistit kuntavaalitaisteluun: Kuntalaisten lähipalvelut ja vaikutusmahdollisuudet turvattava

04.01.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 1/2008

SKP lähtee vuoden 2008 kunnallisvaaleihin tavoitteinaan kunnallisten lähipalvelujen kehittäminen, asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien vahvistaminen ja kuntalaisten demokraattisten perusoikeuksien puolustaminen. Kuntajakoselvittäjän esitykset Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylän maalaiskunnan liitoksesta lyövät korvalle näitä tavoitteita, toteaa SKP:n Jyväskylän piirijärjestö kannanotossaan.


Asukasmäärän ja päätettävien asioiden määrän kasvaessa päättäjien määrää esitetään radikaalisti vähennettäväksi. Tämä tarkoittaa piirijärjestön mukaan vallan keskittämistä entistä pienemmälle joukolle luottamusmiehiä ja virkamiesjohtoa. Kun päätöksenteossa mukana olevien kuntalaisten määrä vähenee, merkitsee esitys vääjäämättä kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksien heikkenemistä.


Päättäjien määrän vähentämisellä halutaan varmistaa kuntalaisten tahdon vastaisten päätösten läpivienti konsensuksen hengessä. Demokratiaan kuuluvat kuitenkin olennaisesti erilaiset, jopa keskenään ristiriitaiset näkemykset, joiden hävittämisen seurauksena politiikasta häviää politiikka. Piirijärjestö ei hyväksy pyrkimyksiä paikallispoliittisen vallan keskittämisestä. Nykyisessäkin Jyväskylässä on riittävästi huonoja kokemuksia pienen piirin vallankäytöstä. On aika ottaa opiksi virheistä, eikä esittää sellaisten menettelytapojen vahvistamista.


Kauniit puheet kuntalaisten aktiivisuuden tukemisesta eivät piirijärjestön mukaan toimi, jos kuntalaisten päätösvaltaa samanaikaisesti vähennetään. Poliittisen vaikutusvallan menetys ei ole korvattavissa tupailtojen ja kuntalaisfoorumien lisäämisellä. Ei ole hyväksyttävää, että politiikasta pyritään tekemään ns. vaativaa asiantuntijuutta, johon tavallisella kuntalaisella ei käytännössä olisi ymmärrystä osallistua. Näinhän nyt perustellaan mm. sitä, että liitoksesta ei haluta järjestää kansanäänestystä.


Kuntalaiset ovat itse parhaita asiantuntijoita, joiden puoleen valtuutettujen olisi syytä kääntyä useammin kuin neljän vuoden välein järjestettävissä kunnallisvaaleissa. Kansanäänestyksen järjestämisestä on syytä tehdä päätös molempien kuntien seuraavissa valtuustojen kokouksissa, kannanotossa todetaan.




Ehdokaslista karttuu



Suostumuksensa SKP:n kunnallisvaaliehdokkaiksi Jyväskylässä ovat tähän mennessä antaneet seuraavat henkilöt: työmies Mauri Jukarainen (55v.), tarkastuslautakunnan varajäsen, opiskelija Aino Kainulainen (23v.), kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen FM Satu Kortelainen (35v.), opiskelija Antti Kurko (26v.), liikuntalautakunnan jäsen, varavaltuutettu, nuorisokodinjohtaja Vesa Lankinen (47v.), varastotyöntekijä Eetu Suhonen (49v.), yht. lis., fil. lis. Erkki Tynjä (57v.), valtuutettu, sosiaalityöntekijä, KM Riitta Tynjä (55v.) ja kaupunkisuunnittelulautakunnan varajäsen, opiskelija Viljami Vaskonen (23v.). SKP:llä on tällä hetkellä Jyväskylässä kolmen hengen valtuustoryhmä.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli