Käydäkö lääkärissä vai ostaako ruokaa?

04.04.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 14 / 4.4.2008

Porvarihallitus aikoo korottaa elokuun alussa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja kertaluontoisesti 16,6 prosenttia ja hammashoidon maksuja peräti 19,7 prosenttia. Lisäksi sosiaalipoliittinen ministeriryhmä esittää maksujen sitomista indeksiin, jonka seurauksena maksut tarkistetaan joka toinen vuosi.


Joukko huolestuneita sosiaali- ja terveysjärjestöjä vei pääsiäisen jälkeen eduskuntaryhmille kirjelmän, jossa vaadittiin maksukorotuksista luopumista. Kirjelmää oli muiden mukana viemässä Munuais- ja maksaliitto ry:n toiminnanjohtaja Sirpa Aalto, jonka mielestä nyt ehdotetut korotukset lisäisivät edelleen taloudellista kuilua pitkäaikaissairaiden ja muiden kansalaisten välillä.


– Muutamankin euron asiakasmaksujen korotus tuntuu kohtuuttomalta, jos jo tällä hetkellä on toimeentulon kanssa vaikeuksia, sanoo Aalto. Hän muistuttaa, että Suomessa asiakasmaksut ovat tälläkin hetkellä Euroopan korkeimpia.




Hallitusohjelma sitoo



Munuais- ja maksaliitto ry otti jo hallitusohjelmaan kantaa ja vaati, etteivät sosiaaliturvaan tehtävät muutokset saa köyhdyttää pitkäaikaissairaita. Nyt, kun korotusesitys lopulta menee valiokuntakäsittelyyn, on vielä mahdollisuus vaikuttaa, vaikka hallituspuolueet piiloutuvatkin vastuutaan ja vetoavat, että korotuksiin on sitouduttu hallitusohjelmassa.


– Hallituspuolueet, joista luovutustilaisuudessa Eduskuntatalossa olivat paikalla vain vihreät ja RKP, totesivat sitoutuneensa korotuksiin jo hallitusohjelmassa eivätkä voi asialle mitään, kertoo Sirpa Aalto.


Suomen taloudella menee kaikkien mittareiden mukaan hyvin ja valtiolla on varoja. Silti halutaan pitää kiinni maksujen korotuksista, jotka kohdistuvat ikävimmin jo ennestään vaikeuksissa oleviin väestöryhmiin.


– Asiakasmaksujen korotukset lisäävät entisestään vaaraa, että ihmiset joutuvat valitsemaan, voivatko he hoidattaa itseään vai ostetaanko ruokaa. Nykyisetkään maksukatot eivät toimi vähävaraisten, pitkäaikaissairaiden kohdalla, koska niiden jälkeenkin on erilaisia omavastuuosuuksia, toteaa Aalto.


Hänen mukaansa eräs ratkaisu olisi vapauttaa vähävaraiset pitkäaikaissairaat kokonaan asiakasmaksuista. Nyt on kuntien itsensä varassa päättää, peritäänkö maksuja vai ei.




Pääministeri laput silmillä



Pääministeri Matti Vanhanen valitteli viime viikolla pitämässään puheessa, miten media nostaa liian näkyvästi esille köyhyysongelmaa, kun valtaosalla suomalaisista kuitenkin menee hyvin. Sirpa Aaltoa moiset puheet hämmästyttävät.


– Voiko pääministeri todella kulkea noin laput silmillä? hän kummastelee.


Aallon mielestä maksujen korotuksissa vaikuttaa olevan kyse siitä, että halutaan muokata verorahoitteisesta palvelujärjestelmästä enemmän asiakkaiden maksuille perustuvaa. Taustalla voi olla myös painostaminen julkisen terveydenhuollon yksityistämiseen, mikä Aallon mukaan uhkaa entisestään jakaa kansaa kahteen leiriin.


– Alhaisen tulotason väestö, kuten pitkäaikaistyöttömät, sairastaa enemmän kuin hyvin toimeentuleva kansanosa, sanoo Sirpa Aalto, joka on kehityksestä todella huolissaan.


Asiaa ei vielä ole päätetty, ja sosiaali- ja terveysjärjestöt aikovatkin yrittää vielä vaikuttaa kansanedustajiin niin, että maksujen korotusesityksestä luovutaan tai että ainakin vähävaraisin osa vapautetaan maksuista.



MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli