Kansaa uunotetaan rajusti
Sosiologiaa lukenut hum. kand., kiinteistövälittäjä, muusikko ja asukasaktiivi Matti Hietakangas Ylöjärven Vuorentaustasta puhuu kuin "ruuneberi", eikä vain puhu, vaan välillä näyttelee työelämäkonsulttia tai imitoi Suomen johtavaa älykköä Paavo Lipposta. Osansa saavat virtuaalitalous, kurssitusrumba, hyssälöinti, korruptionaattorit, kiinteistökupla, musiikkibisnes ja sen sellaiset, samoin kuntatasolle ajettu kapitalismi.
– Nyt eletään uutta lamaa, vaikka sitä ei tunnusteta ja edellisenkin saeuraukset ovat hoitamatta. Mitä korkeammalla käyrällä talous pyörii ja velkaantumisaste kasvaa, sitä kovemmalla rytinällä tullaan alas. Mutta keneltä sitten niistetään, kun lama todella iskee eikä sitä voi enää salata? Kuinka tätä kansaa voidaan uunottaa näin rajusti?, kysyy Matti Hietakangas.
Kommunisti vai mammonisti?
Matti Hietakangas käyttää paljon pajatsovertausta maan taloudesta ja politiikasta puhuessaan. Ja näinhän se on, kapitalistit ja poliittinen eliitti voittavat aina, kun omat rahat tulevat eturessun kautta ja köyhien rahat takaressun kautta. Mutta "entäs kun tulee se yhdestoista" ja pajatso jumittuu ruuhkaan?
– On järkyttävää seurata, miten tätä new public managementia (uusi julkinen johtaminen) ajetaan kuntiin, vaikka päättäjät eivät edes ymmärrä mitä ovat tekemässä. Ylöjärvelläkin kaikki muut puolueet vasemmistoliittoa myöten ovat tässä mukana, vain SKP:n panee hanttiin.
Hietakankaan mukaan valtuuston puheenjohtaja on yrittänyt saada SKP:n Jouko Koivusen ruotuun puhumaan "asiaa", vaikka sitähän Jokke on juuri puhunut. Keskustan edustajana nuorisolautakuntaan valittu Hietakangas on löytänyt Koivusesta liittolaisen kamppailussaan älytöntä kuntapajatsoa vastaan.
– SKP:n ohjelma on tosi hyvä ja viisas, näinhän yhteiskuntapolitiikka pitäisi hoitaa. Mutta kun siinä on se sana kommunismi! niin! se vaan on kova kynnys. Mutta olen kysynyt väittelykumppaneiltani, että oletko sinä sitten mammonisti.
Sosiologiaa Raimo Blomin oppilaana lukenut Hietakangas on laajasti oppinut mies. Hänen sohvapöydällään on pino kapitalismikriittisiä kirjoja, joista hänelle yksi on ylitse muiden.
– Tämä Ari Ojapellon Ahneuden aika on minun raamattuni, vaikka hyviä hänen aiemmatkin kirjansa ovat olleet. Ja Naomi Kleinin uusi teos Tuhokapitalismin nousu osoittaa, miten kapitalismi keinottelee ihmisten hädällä ja luonnon kriiseillä. Kansa pidetään kurissa köyhyydellä.
Pöydällä ovat myös Heikki Patomäen Uusliberalismi Suomessa, Jari Heinosen Työläismies ahdingossa ja Osku Pajamäen Ahne sukupolvi. Erikseen hän mainitsee Eero Taivalsaaren kirjan Alaston totuus markkinavoimista, jossa "on sanottu kaikki".
Aikuisten päivähoito syö työtöntä
Ylöjärven toisinajattelija on pitkän linjan musiikkimies ja toiminut myös kiinteistövälittäjänä. Molemmissa hommissa on törmännyt kapitalismin ihmisvastaisuuteen.
– Olin yksitoista vuotta kiinteistövälittäjänä pelkällä provikkapalkalla. Kun siitä putosin peruspäivärahan betonilattialle, se oli kova kokemus. Kohta tulevat muut perässä, sillä jo etuovi.comin sivuilla on 56 000 myymätöntä asuntoa. Kolmeen vuosikymmeneen asuntoja ei ole myyty näin vähän.
Hietakangas toteaa, että työttömien lisäksi eläkeläiset ovat ahdingossa, mutta yhteistä vastarintaa ei vain synny. Työttömät ovat turhassa koulutuksessa tai muussa "aikuisten päivähoidoissa", siitä Hietakankaalla on vuosien omakohtainen kokemus.
– Olen ollut kohta neljä vuotta tässä ihmiskokeessa, ja se syö miestä monin tavoin. Tämä on yhtä hyssälöintiä. Suomi on kuin bändi, jota yritetään saada soittamaan vääristä nuoteista.
Matti Hietakangas on ylikoulutettu työtön, hänellä on esittää kolmet paperit: yrittäjäkurssi, kasvualoilta ratkaisu-kurssi sekä työn ja koulutuksen hakuun ohjaava koulutus. Viime mainitusta ei enää tiedä, meneekö se Hyssälän, Cronbergin vai Kafkan piikkiin.
– Tätä ei voi enää ottaa muuta kuin satiirina. Kaipa maan johdossa ajatellaan, että työttömyys poistuu kun työttömät kouluttavat toinen toistaan. Onneksi minulla on musiikki, joka on henkireikäni.
Rahat jenkkeihin - kuitit kouraan
Niinpä niin. Matti Hietakankaan muusikon ura on alkanut 70-luvun puolivälissä. Kosketinsoittajalla on oma tanssibändi, hän säveltää, sovittaa ja tekee levyjä laidasta laitaan. Tangokuningatar Mira Kunnasluodon Riisuttu-albumin biisit ovat Hietakankaan sävellyksiä, toista laitaa edustaa Apinapopin single Rahat menee kuitit jää.
– Radiokanavien musiikkibisnes on täysin suurten kansainvälisten firmojen hallussa. Ne määräävät mitä soitetaan, ja voitot menevät Warnerille ja muille jenkkien eläkeläisyhtiölle. Tekijät saavat Teosto- ja Gramex-korvauksista vain rippusia, valtaosa menee Atlantin taakse. Ja nekin rippuset vähennetään työttömyyskorvauksista.
Vaikka täysillä mä juoksen, silti paikoilleni jään – kuten Apinapopin biisissä todetaan.