Kansanliike säilytti päivystyksen Heinolassa

15.08.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 29 / 15.8.2008

Vuoden alussa tiedotettiin Itä-Häme-lehdessä, että Heinolan kaupungin ilta- ja viikonloppupäivystys siirrettäisiin paikkakunnalta 35 kilometrin päähän Lahteen, Päijät-Hämeen keskussairaalaan. Yöpäivystys siirtyi Lahteen jo parisen vuotta sitten.


Heinolalainen kansalaisaktiivi Tero Pitkä kertoo, miten päivystyksen siirtoa perusteltiin keskittämisellä, lääkärien huonolla saatavuudella, iltapäivystyksen tarpeettomuudella, ajan hengellä ja ties millä.
Asukkaat hereilleHelmikuun alussa Heinolalaiset kansalaisliikkeet kuten HEAVY (Heinolan Eko Ahdistuneiden Vanhempien Yhdistys), Heinolan Mammat (nettiyhteisö), sekä lastenpuoti Miniliini alkoivat kerätä adresseja ilta- ja viikonloppu päivystyksen ja uuden lääkärinviran puolesta.


– Ensi alkuun nimiä keräiltiin torilla, ja nimiä tulikin parissa tunnissa 70 nimeä. Adressi laitettiin myös nettiin. Lisäksi pariin kauppaan jätettiin keräyslaput. Nimiä kertyi satoja ja taas satoja, sanoo nimien keruussa aktiivisesti mukana ollut Tero Pitkä.


Aihe tuntui herättelevän asukkaita. Päivystyksen siirtäminen Lahteen ei päättäjille ollutkaan enää mikään itsestään selvyys. Ja kamppailu tuotti myös hedelmää.


– Saimme osavoiton eli ilta- ja viikonloppupäivystys säilyy. Ansio siitä kuuluu 1 055:lle adressin allekirjoittaneelle, kiittelee Pitkä.


Viime vuonna alueen kansalaiset onnistuivat torjumaan myös Hartola–Heinola–Pertunmaa kuntaliitoksen.
Palvelumaksujen korotuksia vastaanPäivystys säilyi, mutta sitä hoitaa toistaiseksi yksityinen terveysfirma MedOne, joka on Tiedonantajankin lukijoille turhan tuttu muun muassa Vantaan Peijaksen päivystyssotkuista.


– Terveyslautakunnalla ei ollut mitään perusteluja päivystyksen ulkoistamiselle, joten olen ajatellut jatkaa taistelua tekemällä aloitteen päivystyksen siirrosta takaisin kunnan omaan palvelutuotantoon, kertoo Tero Pitkä.


Toinen ajankohtainen kamppailunaihe ovat Heinolassakin kaupungin suunnittelemat palvelumaksujen korotukset. Päätöksiä maksujen nostoista ei tee Suomen hallitus eikä eduskunta vaan jokainen kunta itsenäisesti. Mitään pakkoa korotuksille ei ole, joten Heinolassa kerätään nyt adressia, jolla vaaditaan kuntapäättäjiä luopumaan sekä sosiaali- ja terveydenhuollon että päivähoitomaksujen korottamisesta.


– Jos muutkin toverit haluavat tehdä samanlaisia aloitteita joidenkin eturyhmien kanssa, kannattaa ottaa yhteyttä vaikkapa paikalliseen työttömien etujärjestöön, eläkeläisiin ja muihin vastaaviin, neuvoo Pitkä. Hyviä kuntakamppailun yhteistyökumppaneita voi löytyä myös esimerkiksi kuntien henkilöstön ammattiosastojen puolelta.
Kuntavaalit vaikuttamisen paikkaSyksyn kunnallisvaalit ovat tärkeä vaikuttamisen paikka ja myös Tero Pitkä on asettunut kunnallisvaaliehdokkaaksi Suomen kommunistisen puolueen listalla. SKP:n kunnallisvaaliohjelma tarjoaa tietoa ja konkreettisia työkaluja, joiden avulla voidaan puolustaa julkisia lähipalveluja, laajentaa kuntien toimintaa uusille alueille ja avata lisää vaikuttamisen väyliä asukkaille.


Tero Pitkän mukaan kunnissa voi pienelläkin porukalla saada paljon aikaan.


– Ilman työtä ja asioihin perehtymistä ei homma onnistu. Heinolassa on havaittu, että hyvä konsti asioihin vaikuttamiseksi on tehdä aloitteita ja kerätä adresseja torilla, kaupoissa ja internetissä. Näin on suhteellisen helppo saada ihmisiä mukaan toimimaan heille tärkeiden asioiden puolesta, tuumii Pitkä.


Hän haluaa muistuttaa, että eduskuntapuolueet ovat kaikki sitoutuneet Paras-hankkeeseen eli kunta- ja palvelurakenneuudistukseen.


– Uudistuksen tarkoituksena on tasoittaa tietä julkisten palveluiden keskittämiselle ja yksityistämiselle. Tulevissa kuntavaaleissa onkin mielenkiintoista nähdä minkälaisilla valheilla eduskuntapuolueet lähtevät liikenteeseen, sitä ollaan niin kuntapalveluita puolustamassa, ounastelee Tero Pitkä. (MK)
* ALLEKIRJOITA ADRESSI:


Ei palvelumaksukorotuksia Heinolaan -verkkoadressi:


www.adressit.com/eipalvelumaksukorotuksiaheinolaan

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli