KAPEAHARTEINEN MIES: Vanhan koalition mitalla

22.07.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja:

Mukavaa kun päästiin niistä MM-kisoista. Ei olisi kestänyt päivääkään enää. Palataan normaaliin päiväjärjestykseen.


On tunnustettava tosiasia: Suomi on toisen luokan yleisurheilumaa. Mitalitaulukossa 39. tilalla! Paree kun unohdetaan historia.


Kauhea juttu, että tamperelainen pelasti meidät ainoana mitalikantaan. Pituushyppääjä Tommi Evilä, energiaa pursuava nuori mies, tietää temput ja hallitsee median. Mitä pohjalaaset nyt sanovat?


Paula Tarvainen, keihäänheiton kuudes tila, paras suomalaisnainen kisoissa. Heli Rantasen, valmentajan, puolesta ylimääräinen hatunnosto.


Ikuisuuskysymys: Suomen kisajoukkueen vahvuus 63 urheilijaa, Ruotsilla 26. Saivat turistitkin näkyvyyttä. Kaikki karsinnoista ja alkueristä pudonneet pääsivät portilla herra Suomisen haastatteluun.


Hatunnosto YLElle: on löydetty 60:n sodanjälkeisen vuoden jälkeen haastattelijaksi venäjääkin puhuva tulkki! Venäjänkielinen toimittajahan olisi ollut "rähmällään olon" aikana kauhistus.



* * * * *


Yhdysvaltain afrikkalaisperäisten orjien jälkeläiset saivat jälleen upeasti aikaa ja näkyvyyttä. Ja kahmaisivat pääosan kotimaansa mitali- ja pistesaaliista. Nostivat maansa MM-kisojen kärkikastiin.


Komeita miehiä ja kauniita naisia. Kirjo on upea. Musta on kaunis. Ja etenkin kultakäädyt kaulalla.


Tähtilippu, jonka varjossa maan valloittajat syyllistyivät alkuperäisväestön kansanmurhaan, hulmusi komeasti orjien jälkeläisten käsissä.


Mahtoiko kukaan heistä miettiä, mitä kaikkea sen lipun nimissä on tehty koko heidän sukukunnalleen?


Tai millainen on mustien nykyinen asema Yhdysvalloissa? Tilastot ovat lohdutonta luettavaa.



* * * * *


Mutta siitä huolimatta USA:n valtakausi jatkuu, kuten julisti rahavallan päälehdessä eläkkeeltä kisapakinoitsijaksi noussut lehden entinen urheilupäällikkö Juhani Syvänen. Eikä Venäjäksi supistunut Neuvostoliitto ole enää suuri ja mahtava.


Onko näin?


USA oli mitalitilaston kärjessä 25 mitskullaan. Toisena Venäjä, 20.


Entä jos lasketaan "Neuvostoliiton mitalla"? Jos mukaan otetaan Neuvostoliitosta syntyneet uudet valtiot, mitskuja kertyy yhteensä 29. Todellinen häviäjä tässä porukassa on jenkkirahoilla "vallankumouksen" tehnyt Ukraina, joka sai ainoansa viimeisenä päivänä, korkeushypyssä.


Vielä "lohduttomammaksi" tilanne muodostuu, jos lasketaan pisteet. USA johtaa tietysti 249 pisteellään, kannoilla Venäjä, 211. Mutta jos mukaan otetaan koko vanhan koalition maat, "suuren ja mahtavan" pistesaalis on 328!


Näin helppoa se on. Itse asiassa taustalla ovat vanhan vallan aikaiset valmentajat. Sankarien hilluessa areenalla aina joskus näytettiin asianomaisen valmentajan eleet katsomossa. Siellä he olivat, Neuvostoliiton partasuut vanhukset.



* * * * *


Mukavaa tunnustaa erehtyneensä. Pieni ja sitkeä Kuuba nousi sittenkin kärkeen Kapeaharteisen viimeviikkoisista epäilyistä huolimatta. Mitalitilastossa neljänneksi kuudella mitalillaan ja pistelaskussa kahdeksanneksi. On imperialistien puristuksessa ja boikotissa olevalla maalla otsaa!


Upeita urheilijoita, kärjessä naisten keihään maailmaennätyksen 70,70 kiskaissut rauhallisen oloinen Osleidys Menendes.



* * * * *


Toinenkin naisten maailmanennätys tuli peräti harmillisesta paikasta: Stalingradista! Nyky-Venäjän suurin julkkis- ja mainoshahmo Jelena Isinbajeva, seipäällä 501, on kotoisin sieltä Volgan mutkasta. Kaupungista, joka muodostui toisen maailmansodan käännekohdaksi.


Mutta mitä niistä. Nyt spektaakkelista toiseen: MM-kisoista Bodomin kolmoissurmiin.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli