Kapitalismi on globaali uhka ilmastolle

21.10.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: LUE LISÄÄ TIEDONANTAJASTA 42/2005!

Ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa tuotantovoimat ovat kasvaneet mittoihin, joissa ne voivat järisyttää koko globaalia elinympäristöä. Maapallon ilmastojärjestelmä - ilmakehä, valtameret ja elollinen ympäristö - on joutunut myllerrykseen, kun voitontavoitteluun perustuva kapitalismi nostaa vuosimiljoonien aikana kertyneet hiili- ja öljyvarat maan pinnalle, polttaakseen ne energiantuotannossa, teollisuudessa ja liikenteessä hetkessä savuna ilmaan.


Globaalista kapitalismista on tullut globaali uhka ympäristölle ja ihmiskunnan eloonjäämiselle.


Ilmasto on äärimmäisen herkkä ja mutkikas järjestelmä, täynnä liikettä ja vuorovaikutuksia. Nykyiset hiilidioksidin ja muiden kasvihuonekaasujen päästöt ilmakehään voivat saada aikaan suuria ja arvaamattomia muutoksia. Maapallon keskilämpötila on jo noussut viime vuosikymmeninä enemmän kuin kertaakaan viimeisenä tuhantena vuotena.


Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen edellyttää tutkijoiden yleisen käsityksen mukaan maapallon keskilämpötilan nousun rajoittamista kahteen asteeseen. Tämä edellyttää päästöjen puolittamista vuoden 1990 tasosta vuoteen 2050 mennessä.....



Suomen kommunistinen puolue, keskuskomitea



LISÄTIETOJA: www.skp.fi

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli