Kapitalismin holokaustin äärellä

06.11.2014 - 15:43
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Helsingin Kirjamessuilla lokakuussa vieraillut Göran Therborn (oik.) selvensi eriarvoisuuden tappavia mekanismeja. Haastattelijana toimi J.-P. Roos. / Nelli Korvela |

Työttömyys lisää kuolleisuutta. Jopa työttömien miesten vaimojen on havaittu päätyvän hautaan muita avioituneita naisia aikaisemmin.

Ruotsalaissyntyinen sosiologi ja Cambridgen yliopiston emeritusprofessori Göran Therborn vie meidät uutuuskirjassaan kapitalismin holokaustin äärelle. Eriarvoisuus tappaa –teos (Vastapaino) kertoo suoraan siitä, miten kasvava epätasa-arvo todellakin vaikuttaa ihmisten terveyteen ja toimintakykyyn niin radikaalisti, että se lyhentää ihmisten elämää.

Kyse ei ole mutu-tuntumasta, vaan Therborn osoittaa laajojen tutkimusten ja aineistojen perusteella mekanismeja ja syy-seuraus-suhteita, joita on vaikea kiistää.

Ennenaikaisia kuolemia

Helsingin Kirjamessuilla lokakuussa vieraillut Göran Therborn selvensi eriarvoisuuden tappavia mekanismeja.

– Kyseessä on psykosomaattinen prosessi. Epäoikeudenmukaisuuden, syrjäytymisen, nöyryytyksen ja sosiaalisen ulossulkemisen kokemukset aiheuttavat keholle stressitilan. Tämän vuoksi esimerkiksi immuniteetti heikkenee ja infektioalttius kasvaa. Vaikka lääketieteellisessä mekanismissa on vielä selittämistä, on todistusaineisto vahvaa: eriarvoisuus aiheuttaa eliniän lyhenemistä ja ennenaikaisia kuolemia.

Esimerkiksi Iso-Britanniassa tehtyjen tutkimusten perusteella voitiin todeta, että odotettavissa oleva elinikä korreloi vahvasti yhteiskunnallisen aseman kanssa. Myös riskialttiit elämäntavat – tupakointi, runsas alkoholin käyttö ja liikalihavuus – keskittyivät huono-osaisille.

Therborn huomauttaa, että eriarvoisuus ei vain tapa. Se tuottaa yhteisöihin vakavia ristiriitoja.

– Ei tarvitse kuin tarkastella kaupunkeja, joissa tuloerot ovat suuria – esimerkiksi Brasilian Sao Paoloa tai Etelä-Afrikan Johannesburgia. Väkivalta, rikokset ja pelko vallitsevat rahvaan joukossa, kun taas kaikkein rikkaimmat ja vahvimmat voivat elää tuhlailevaa elämää.

Kolmenlaista eriarvoisuutta

Göran Therborn tarkastelee eriarvoisuutta kolmesta näkökulmasta, terveyden, merkityksellisyyden ja resurssien kannalta. Yleensä kiinnitetään huomiota vain jälkimmäiseen, mutta se on Therbornin mukaan virhe.

– Terveydessä kyse on elämästä ja kuolemasta. Epätasa-arvo eliniän odotteissa täytyy ottaa vakavasti, koska tässä suhteessa eriarvoisuus on kasvanut voimakkaasti viimeisimmän 25 vuoden ajan. Ja eri maiden yhteiskuntaluokkien väliset erot ovat suurempia kuin maiden väliset erot.

Therborn tarkastelee eriarvoisuutta maailman mittakaavassa. Terveyserot Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa ovat kasvamassa. Syynä tähän on se, että varakkaat elävät entistä pitempään ja terveempinä.

– Suomessakin köyhät kansaosat kuolevat nykyään keskimääräistä aiemmin kuin kymmenen-kaksikymmentä vuotta sitten, toteaa Therborn.

Toisaalta esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa kehitys on kulkenut viime vuosikymmeninä parempaan suuntaan.

Merkityksellisyyden eriarvoisuudella Therborn tarkoittaa rasismia, seksismiä, naisvihaa, kaikenlaista syrjivää kohtelua. Tältä osin tilanne on muuttunut paremmaksi 1900-luvun loppupuolelta saakka, vaikka erot eri maapallon osien välillä ovat suuret.

Edistystä Latinalaisessa Amerikassa

Taloudellinen eli resurssien eriarvoisuus on Therbornin mukaan kasvanut huomattavasti, ja vauhti esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa vain kiihtyy. Maailman keskiarvoa ovat muuttaneet parempaan suuntaan suurten väkimäärien maiden kuten Kiinan ja Intian talouskasvu, joka on nostanut valtavasti väkeä köyhyydestä.

Therbornin arvion mukaan Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa tuloerot ja terveyserot tulevat tätä menoa lähitulevaisuudessa kasvamaan. Sen sijaan muualla maailmassa tilanne on parempi. Erityisesti Therborn mainitsee Latinalaisen Amerikan, jossa vasemmistovetoiset, edistykselliset poliittiset liikkeet toimivat tasa-arvoisemman tulevaisuuden puolesta – ja ovat innoittajina myös meille.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Teoria

Kommentit (4 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.