Kirjallisuuden Nobel meni taas oikeaan osoitteeseen

19.10.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 39/2007

Tässä meillä varsinainen paradoksi: Tämän vuoden Nobelin-kirjallisuuspalkinnon sai suosittu ja paljon luettu kirjailija, jonka nimi oli toistuvasti esillä Nobel-spekulaatioissa jo 1970-luvulla. Nyt kun hän lopulta palkinnon sai, ei hänen tuotantoaan ole kirjakaupoissa suomenkielellä saatavana. Vain kolmea englanninkielistä nimikettä löytyi Akateemisen kirjakaupan Turun toimipisteestä, kun palkinnosta kerrottiin. Suomalaiset kustantajat yllätettiin taas housut kintuissa, niin kuin monesti aiemminkin.


Ruotsin Akatemia Horace Engdahlin johdolla teki taas loistavaa työtä myöntäessään palkinnon brittiläiselle Doris Lessingille. Se päätös ei toki tullut yhtään liian aikaisin, sillä Lessing on 88-vuotiaana kaikkien aikojen iäkkäin kirjallisuuden Nobel-voittaja. Akatemian päätös ei lopulta ollut kovinkaan yllättävä, sillä se jatkoi viime vuosien tuttua linjaa, palkitut kun ovat tupanneet olemaan sinut sosialismin ja kommunismin kanssa. Dario Fo, José Saramago, Elfriede Jelinek ja Harold Pinter ovat saaneet arvoistaan seuraa.


Olkoonkin, että porvarillinen lehdistö on joko vaiennut näiden kirjailijoiden taustoista, tai sitten kiirehtinyt vakuuttamaan näiden tehneen pesäeron kommunismiin kuka milloinkin. Ja kuka menee yhteiskunnallisesti aktiivisen Orhan Pamukinkaan taustoista takuuseen!




Persiasta piikatytöksi Afrikkaan



Doris Lessing syntyi 22.10.1919 Persian Kermanshahissa. Kuusivuotiaana hän muutti brittivanhempiensa kanssa Etelä-Rhodesiaan, nykyiseen Zimbabween, missä vanhemmat toivoivat vaurastuvansa maatilallaan. Seikka mikä myöhemmin osoittautui turhaksi unelmaksi.


Lessing itsenäistyi epäonnisista vanhemmistaan aikaisin, hän lopetti koulunkäynnin jo 14-vuotiaana ja omistautui piikatytön osaan valkoisen yläluokan palveluksessa. 19-vuotiaana hän avioitui ensimmäisen kerran ja jo 1940-luvulla hän liittyi kommunistiseen puolueeseen, missä innostui tasa-arvon ideasta. Hän ansioitui varsin pian rasisminvastaisessa taistelussa.


Kahden avioeron ja kolmen lapsen jälkeen Lessing muutti 1949 Lontooseen, missä jatkoi poliittista toimintaansa kommunistisessa puolueessa. Hän profiloitui puoluetyössä erityisesti ydinsodan kiihkeänä vastustajana.


Doris Lessing oli 40 vuoden ajan niin kuumaa poliittista tavaraa, että hänen oli mahdotonta saada matkustuslupaa rotusorron riivaamiin eteläisen Afrikan maihin. Matkustuskieltoa uhmannut kirjailijatar onnistui kumminkin 1956 livahtamaan Etelä-Rhodesiaan "ranskalaiselle visiitille", mikä tarkoitti pikaista maastapassitusta ja paluuta Lontooseen.


Doris Lessing on kirjoittanut yli 60 teosta, joista reilut parikymmentä on suomennettu. Ruotsalaiset ovat vuosien saatossa olleet meitä onnekkaampia, sillä ruotsiksi Lessingin teoksia on käännetty 37. Hän on jatkanut kirjallista tuotantoaan aivan viime vuosiin saakka. Muutamaa scifi-kokeilua lukuunottamatta hän on ahertanut johdonmukaisesti yhteiskunnallisesti tärkeiden teemojen parissa.




Rasismia, politiikkaa ja naisasiaa



Afrikkaan muutto ja siellä eläminen oli puoluetyön lisäksi keskeinen motiivi Lessingin kirjailijanuran alkamiselle. Debyyttiromaani The Grass is Singing (1950, suom. Ruoho laulaa, 1978) kertoi valkoisesta maatilan emännästä ja tämän mustasta palvelijasta. Se perustui Lessingin omille kokemuksille ja käsitteli paitsi rotusortoa myös sukupuolten välisiä jännitteitä.....



ARTO TUOMINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli