Kolmannes maailman rikkaiden omaisuudesta veroparatiiseissa

07.11.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 41 / 7.11.2008

Tällä viikolla on lehdissä perinteisesti julkistettu verotustietoja ja listattu eniten ansio- ja pääomatuloja saaneita. Verottajan viralliset luvut ökyrikkaiden tuloista ja omaisuuksista eivät kuitenkaan kerro koko totuutta. Porhoille on nimittäin tarjolla tukku varainhallinnan työkaluja, joista valtaosa liikkuu vähintään harmaan talouden puolella. Kyse on veronkierrosta, jossa apuna käytetään kansainvälisiä veroparatiiseja.


Akateemiseksi kansalaisaktivistiksi itseään tituleeraava Matti Ylönen paljastaa tämän kansainvälisen verokeinottelun saloja juuri ilmestyneessä Liken Into-sarjan pamfletissa Veroparatiisit. 20 ratkaisua varjotalouteen. Ylönen viittaa muun muassa kansainvälisen konsulttiyhtiö Merrill Lynchin laskelmiin, joiden mukaan noin kolmannes maailman miljonäärien omaisuudesta makaa verottajan ja valvonnan ulottumattomissa erilaisissa veroparatiiseissa. Tästä voidaan päätellä, että mikäli suomalaismiljonääri ei ole kansainvälistä virkaveljeään kummempi, on veroparatiiseissa suomalaista rahaa vähintään viisi miljardia euroa.


Olettaa myös sopii, että veroparatiisien kautta kierrätettävä suomalaisen pääoman summa on vielä tuotakin lukua suurempi.




Valtavia summia liikkeellä



Veroparatiiseiksi kutsutaan maita tai alueita, joissa muun muassa verotus on alhainen tai olematon ja pankkisalaisuus tiukka. Maailmassa on tällä hetkellä noin 70 veroparatiisiksi luokiteltua paikkaa, ja määrä on kasvanut huimasti 1980-luvulta, samassa tahdissa uusliberalismin leviämisen kanssa.


Veroparatiisit eivät sijaitse ainoastaan eksoottisilla Etelämeren saarilla tai Englannin Kanaalissa, vaan muun muassa Lontoon City, Sveitsi ja Luxemburg ovat osa veroparatiisitaloutta.


Viranomaisvalvonnan ja verotuksen ulkopuolella pyörivien rahasummien kokoluokka on päätähuimaava. Laittoman kansainvälisen pääomapaon suurusluokka on 1 000 – 1 500 miljardia dollaria. Tästä yritysten veronkiertoa on noin 70 prosenttia, eli vähintään 700 miljardia dollaria, moninkertainen summa verrattuna suoranaiseen rikolliseen rahaan.


Maailman rikkaimmat ihmiset ovat tallettaneet veroparatiiseihin noin 11 500 miljardia dollaria, ja lasketut menetetyt verotulot vuodessa maailman kansantalouksille ovat noin 255 miljardia dollaria.


Vertailun vuoksi: Suomen bruttokansantuote vuonna 2007 ostovoimapariteetilla korjattuna oli reilut 180 miljardia ja Yhdysvaltojen puolustusministeriön laskema puolustusbudjetti ensi vuodelle 515 miljardia dollaria.


Moraali on veroparatiisitaloudesta kaukana. Asiakkaiden joukosta löytyy suuri määrä diktaattoreita, joiden varallisuuden piilottelusta kansainväliset pankit huolehtivat. Esimerkiksi Chilen Augusto Pinochetin varoja piti hallussaan kansainvälinen Riggs-pankki, joka luonnehti veristä diktaattoria "eläköityneeksi ammattilaiseksi, joka on uransa aikana kartuttanut kunniallisella tavalla huomattavaa varallisuutta" (!).




Ei salatiedettä



Veroparatiisien todellisuus vie meidät keskelle kansainvälisen verokilpailun rumaa käytäntöä.


Yhtäällä ovat verotuksen kourissa kärvistelevät rikkaat, rikolliset ja erilaiset ylikansalliset yritykset. Toisaalla on ryhmä enemmän tai vähemmän sääntelystä ja verotuksesta luopuneita, korkean pankki- ja liiketoiminnan salaisuuden takaavia veroparatiiseja. Välittäjäporras, pankit, tilintarkastusyhtiöt ja juristit, myyvät palveluja, joiden avulla rikkaat voivat harjoittaa "aggressiivista verosuunnittelua" eli suomeksi sanottuna kiertää veroja.


Eikä kyseessä ole mikään salatiede. Suomessakin riittää, että sukanvarresta löytyy muutama miljoona ylimääräistä. Pankeista esimerkiksi Nordea tarjoaa vakuutuspalveluja Mansaarten kautta sekä liechtensteinilaisia trusteja Sveitsin kautta. Matti Ylösen mukaan Nordea on myös vastikään palkannut Luxemburgin-toimipisteeseensä assistentteja palvelemaan kasvavia asiakasmääriä Suomesta.


Useat tilintarkastus- ja konsulttiyhtiöt, kuten esimerkiksi KPMG Finland, tarjoavat palvelua nimeltä "Global Tax Minimisation", maailmanlaajuinen verotuksen minimointi, jonka sisälle kuuluvat myös monipuoliset mahdollisuudet hyödyntää veroparatiiseja....



MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli