Kovaa peliä Tiibetin varjolla
Lännen riippumattomien tutkivien journalistien ja kansainvälisen politiikan asiantuntijoiden keskuudessa vallitsee painotuseroja suhteessa äskeisten Tiibetin levottomuuksien sisäisiin sosiaalis-taloudellisiin ja etnis-kulttuurisiin syihin. Mutta suuri yksimielisyys vallitsee levottomuuksien ja koko Tiibet-kysymyksen esiin nostamisen ulkoisista syistä: Yhdysvallat on ilmeisesti ottanut suuren riskin ja aloittanut Kiinaa vastaan geopoliittisen pelin lietsomalla väkivaltaa Tiibetissä juuri maiden välisten suhteiden herkkänä aikana ja Pekingin olympialaisten lähestyessä.
USA:n horjutusstrategia
Tätä pidetään osana Kiinan vastaista horjutusstrategiaa, jota George W. Bushin hallinto on harjoittanut jo jonkin aikaa ja jota se on laajentanut viime kuukausina. Horjutusstrategia sisältää myös yrityksen sytyttää Kiinan vastainen sahramivallankumous naapurimaan Myanmarin alueella ja tuoda USA-johtoiset Naton joukot Darfuriin Sudaniin, jossa kiinalaiset öljy-yhtiöt ovat ottamassa käyttöön valtavia öljyvaroja. Samantapaisia vastaliikkeitä on tekeillä kautta mineraalirikkaan Afrikan.
Ja edelleen: horjuttamisstrategiaan kuuluvat ponnistukset Intian muuttamiseksi USA:n uudeksi eteentyönnetyksi Kiinan vastaiseksi tukikohdaksi Intian niemimaalla.
Siitäkin vallitsee yksimielisyys, että nyt käynnissä olevalle Tiibet-operaatiolle näytettiin ilmeisesti vihreää valoa viime vuoden lokakuussa, kun George W. Bush suostui tapaamaan ensimmäistä kertaa julkisesti Dalai-laman Washingtonissa. Bush vielä syvensi loukkausta USA:n suurinta kauppakumppania vastaan olemalla läsnä, kun USA:n kongressi palkitsi Dalai-laman kultaisella mitalillaan
Väkivaltaiset mellakat ja tiibetiläismunkkien hyökkäykset Han-kiinalaisia asukkaita vastaan alkoivat sitten 10. maaliskuuta, kuten jo "Tiibetin ystävien" kesäkuussa ja tammikuun alussa Intiassa pidetyissä kokouksissa oli päätetty.
Sen jälkeen alkoivat USA:n ja eräiden Euroopan maiden johtajien julkiset tuomiot Kiinalle ja tuenilmaisut tiibetiläisille sekä mielenosoitukset olympiasoihdun kulkureitillä.
Toimijat Tiibetin sisällä ja ulkopuolella ovat sidoksissa USA:n ulkoministeriöön ja sen bulvaaniin National Endowment for Democracy -organisaatioon (NED), CIA:n Freedom Houseen ja sen puheenjohtajaan Bette Bao Lordiin, jolla on merkittävä rooli Kansainvälisessä Tiibet-komiteassa, sekä George Sorosin tyttärensä Andrea Soros Colombelin kautta rahoittamaan Trace Foundationiin. ....
ERKKI SUSI