Kun vähemmän on enemmän

09.02.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 6/2007.

Etelä-Afrikan kireä rikollisuustilanne varjostaa vapaustaistelun kautta saavutettua hyvää kansainvälistä mainetta. Nelson Mandelan hahmoon henkilöityvä nuoren demokratian moraalinen auktoriteetti ei tahdo kunnolla istua syvästi ongelmaiseen yhteiskuntaan.


Maan paalupaikka maailman rikollisuustilastojen kärjessä on herättänyt lehdistössä kasvavaa huomiota. Syynä tähän ovat lähestyvät vuoden 2010 jalkapallon MM-kisat, jolloin maahan odotetaan ennätysmäärää kisaturisteja.


Etelä-Afrikka on muutenkin turistien suosiossa. Ihmiset ympäri maailmaa haluavat nähdä niin vapaustaistelun muistomerkit Sowetossa kuin villieläinpuistojen Ison vitosen (leijonan, elefantin, buffalon, sarvikuonon ja virtahevon).


Mutta turismi kärsii rehottavasta rikollisuudesta. Nyt pelätään, että turistikato voi aiheuttaa maalle mittavat tulonmenetykset vuoteen 2010 mennessä.




Rikollisuuden iso vitonen



Rikollisuus on leimallisesti väkivaltaista, millä on materiaaliset ja sosiaaliset juuret maan pitkässä väkivallan historiassa. Rikollisuuden Iso vitonen koostuu murhasta, murhayrityksestä, raiskauksesta, aseellisesta ryöstöstä ja ajoneuvojen kaappaamisesta Nämä ilmiöt viihtyvät lööpeissä ja muodostavat leijonanosan päivittäisten sanomalehtien sisällöstä.


Joidenkin mielestä kyse on ennen vain townshipejä vaivanneen vitsauksen leviämisestä myös valkoisten asuinalueille. Sen sijaan rikollisuuden määrällistä kasvua ei tämän mukaan olisi tapahtunut.


Joka tapauksessa medialla on taipumus kuvata valkoisia vastaan suunnattu rikollisuus järkyttävämpänä kuin jos uhrit ovat mustia.


Suurin osa mustien perheiden jäsenistä on jossain vaiheessa joutunut ainakin jonkinlaisen rikoksen uhriksi. Äskettäin Pretoria News -lehti julkaisi jättiotsikon: "Rikoksen runtelema perhe". Perheenjäsenet olivat kaikki valkoisia, mutta sitä ei artikkelissa ollut tarpeen alleviivata.




Hallinnassa vai ei?



Presidentti Thabo Mbeki sanoi muutama viikko sitten, että vastoin yleistä luuloa "rikollisuus on hallinnassa". Presidentin tv-haastattelussa antamaan kommenttiin tartuttiin muussa mediassa innokkaasti. Kommenttia pidettiin merkkinä siitä, että päättäjät ovat toivottoman vieraantuneita todellisuudesta. Lausetta muunneltiin ja väänneltiin suuntaan jos toiseen: "Mbekin mukaan rikollisuutta voidaan hallita" tai "Mbekin mukaan rikollisuus ei ole ongelma".


"Hallinnassa" ja "hallitsemattomissa" ovat subjektiivisia heittoja joka puolelle ryöpsähtelevässä rikollisuuskeskustelussa. Uhrien "Rikollisuus on ryöstäytynyt käsistä" -näkemyksellä on oma auktoriteettinsa, johon varsinkin pessimistisesti asennoituvien on helppo samaistua. Kuoroon yhtyvät myös konservatiiviset "Mitä minä sanoin?" -viisastelut, jotka epäsuorasti haluavat viestiä, miten maa on mennyt yhtä alamäkeä demokratian ja mustien valtaannousun myötä....



MARK WALLER


Kirjoittaja on Tiedonantajan Etelä-Afrikan -kirjeenvaihtaja

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli