Kuntavaaleissa tarvitaan vaihtoehto yksityistämislinjalle

25.01.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 4/2008

Kunnissa uhkaa sama pääoman ja johtajien vallan kasvattaminen, jonka seurauksia maksetaan nyt Kemijärvellä. Samoin kuin Stora Ensossa, vie yksityistäminen kunnissakin voitontavoitteluun ihmisten hyvinvoinnin kustannuksella, totesi puheenjohtaja Yrjö Hakanen alustaessaan SKP:n keskuskomiteassa kunnallisvaalien valmistelusta.


Kaikki eduskuntapuolueet ovat sitoutuneet kuntapuitelain linjaan.


– Se merkitsee lähipalvelujen ja resurssien karsimista; toiseksi palvelujen keskittämistä suuriin yksiköihin, joita on helpompi kilpailuttaa; kolmanneksi yksityisten palvelumarkkinoiden laajentamista sekä kunnan palveluja heikentämällä että yksityistämällä; ja neljänneksi kuntaliitoksia, joiden jälkeen asukkaiden ääni kuuluu entistä heikommin.
MedOnen tapausVantaan Peijaksen terveyskeskuksen päivystystoiminnan siirtäminen MedOnelle yksimielisellä päätöksellä kuvaa kuntapuitelain toteuttamista.


– Se hyväksyttiin ja toiminta aloitettiin ilman, että edes sopimusta oli saatu valmiiksi. Esisopimus on salainen. Vertailuja päivystyksen järjestämisestä kokonaan kunnan toimintana ei tehty. Toiminnan ajoi ensin keikkalääkäreitä käyttäen kalliiksi sama johtava lääkäri, joka siirtyi MedOnen toimintaa vetämään ja voi siellä kiertää veroja siirtämällä työtuloja pääomatuloksi.


– Eikä MedOne aio edes täyttää kaikkia päivystyksen lakisääteisiä velvoitteita.
Rosvousta kunnissaKilpailuttaminen ja yksityistäminen tuovat kuntiin bisnesmiesten ja firmojen laajenevan voitontavoittelun.


– Rakennusliike YIT:n sekaantuminen Tampereen kaavoitukseen, kokoomuksen hyvä veli –verkoston toisilleen Helsingissä junailemat arvokiinteistöt, grynderisopimusten valmistelu Lounais-Sipoosta, Medivire ja Esperi-yhtiöiden rohmuaminen Hyvinkään seudun vanhusten kukkaroilla ja Kotkan kaupunginjohtajien tolkuttoman palkankorotukset samaan aikaan kun peruspalveluja heikennetään – kaikelle tälle eduskuntapuolueet ovat avanneet portit, Hakanen syytti.
Tarvitaan vaihtoehtoLokakuussa pidettävissä vaaleissa tarvitaan vaihtoehto markkinakunnan ja yksityistämisen linjalle.


– SKP:n ehdokkaita tarvitaan puolustamaan peruspalveluja lähipalveluina ja perusoikeutena. Meitä tarvitaan jatkamaan kamppailua kuntien työntekijöiden palkkauksen ja henkilömitoitusten parantamiseksi. Ja paljastamaan, miten kuntien rahoitusongelmat liittyvät yksityistämispolitiikkaan ja vaatimaan palvelujen rahoituksen turvaamista pääoman ja rikkaiden verotusta kiristämällä.
Ajoissa liikkeelleSKP:llä on hyvät mahdollisuudet edetä kunnallisvaaleissa. Keskuskomitea asetti tavoitteeksi, että kaikissa piireissä on edellisiä vaaleja useammassa kunnassa ehdokaslista, enemmän ehdokkaita ja vaalin tuloksena enemmän ääniä ja valtuutettuja.


– Siellä, missä tarjoamme väylän vaikuttaa kunnallispolitiikkaan, on myös helpompi päästä julkisuuteen, saada tietoa, löytää kumppaneita ja voimistaa SKP:tä.


Hakanen muistutti edellisten vaalien opetuksesta, että pitää aloittaa aikaisemmin. Silloin saadaan myös enemmän ehdokkaita. Hän toivoi etenkin lisää naisehdokkaita. Toinen opetus oli se, että ei riitä vain SKP:n yleisten tavoitteiden esittely ja toiminta vasta vaalien alla. On kyse siitä, tunnetaanko ehdokkaat asukkaiden etujen puolustajina jo ennen vaaleja. Kolmanneksi on mahdollista koota SKP:n listoille myös sitoutumattomia asukasaktiiveja ja muiden puolueiden politiikkaan pettyneitä.


SKP järjestää valtakunnallisen kunnallisvaalitapaamisen 16.helmikuuta Helsingissä. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli