Lama tuomassa lomautuksia myös palvelualoille keväällä

09.01.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 1 / 9.1.2009

Teknologiateollisuuden lomautusten ja irtisanomisten jatkoksi lomautuksia voi tulla myös palvelualoille jo kevään aikana. PAM:n aloista toiseksi suurin eli ravintola-ala kärsii yleensä ensimmäisenä. Palvelualojen ammattiliiton PAM:n Häme-Pirkanmaan aluepäällikkö Niina Koivuniemi arvioi, että lama ja taantuma ovat siirtymässä poikkeuksellisen nopeasti myös palvelualoilla.


– Yhteistoimintamenettelyyn ei ole vielä jouduttu kovin monella PAM:n sopimusalalla, mutta merkit viittaavat siihen, että tähän pitää varautua ehkä nopeastikin. Tätä taustaa vasten työnantajapuolen hinku kaupan aukioloaikojen laajentamiseen tai täydelliseen vapauttamiseen tuntuu oudolta, sanoo Niina Koivuniemi.


Työantajapuolen äänivaltaa käyttävä Kaupan liitto ei Koivuniemen mukaan edusta tasapuolisesti koko alaa, sillä tähänastinen kokemus on, että kaupan aukioloaikojen laajentaminen on hyödyttänyt lähinnä suuria liikkeitä ja liikeketjuja. Tämä käy ilmi esimerkiksi PAM:n tekemistä selvityksistä.


– Maksajina ovat pienet liikkeet, alan henkilöstö ja palveluja tuottava yhteiskunta. Rummutetut työllisyysvaikutukset ovat hyvin pienet, sillä ei ihmisten kokonaiskulutus kasva sunnuntaikaupan tahdissa. Maanantait ja tiistait ovat hiljaisia päiviä.


Samaan aikaan osa-aikaisuus on lisääntynyt ja jotkut kaupan alan ketjut ovat kaikessa hiljaisuudessa irtisanoneet työntekijöitään, toisin sanoen päättäneet laittomia määräaikaisuuksia tai vähentäneet työntekijöiden tunteja. Myös työpaikkakohtaiset palkkarikkeet ovat lisääntyneet.


– Vuodenvaihteen pikaiset poikkeusluvat venäläisturistien määrään vedoten on osoitus liikeaikalain asteittaisesta rapauttamisesta. Ihmisiä kutsuttiin töihin aivan mielivaltaisesti, vaikka työvuorolistat oli jo laadittu, sanoo Niina Koivuniemi.




Toimintaa uudistettava


alhaalta ylös asti



Prosessi kaupan aukioloaikojen vapauttamiseen on kuitenkin käynnissä kaiken aikaa, se on kirjattu Vanhasen hallituksen ohjelmaan aukiolonaikojen "selkiyttämisenä". Niina Koivuniemi toteaa, että jos PAM saisi päättää, aukioloja tiukennettaisiin.


– Kun emme voi kääntää itse prosessia, meidän on neuvoteltava kaupan alan työehdoista. Itseäni harmittaa, että media kertoi loppuvuodesta PAM:n suostuneen aukiolon laajentamiseen. Toimimme pakkoraossa, jossa saimme neuvoteltua useita parannuksia.


PAM:n ja Kaupan liiton marraskuussa saavuttama neuvottelutulos aukioloaikojen muutoksista edellyttää liikeaikalain muuttamista. Asia tulee eduskuntaan kevään aikana ja mahdollinen muutos astuu voimaan vuoden 2010 aikana. Jos näin käy, pysyvä kuuden tunnin sunnuntaiaukiolo on PAM:n mielestä paras vaihtoehto.


Kun näkymät ja haasteet ovat tällaiset, tarvitaan Niina Koivuniemen mukaan alan liiton vahvistamista alhaalta ylös asti. Paikallisen sopimisen lisääntyminen vaatii ammattiosastojen ja luottamusmiesorganisaation vahvistamista.


– Kun kaupan alan työpaikat ovat pääasiassa 10–20 hengen työpaikkoja, ei niille niin vain osastoja perusteta. Mutta muodot voivat olla monenlaisia. Lempäälän Ideaparkkiin ollaan perustamassa vapaamuotoista jaostoa 10000 jäsenen Pamina-osaston yhteyteen. Ideaparkin nuoret työntekijät ovat olleet hyvin innostuneita asiasta, kertoo Niina Koivuniemi.


PAM:n käynnissä oleva Askel-hanke tähtää juuri paikallistoiminnan elävöittämiseen. Kaupan alan yritysten keskittyminen kauppakeskuksiin on Niina Koivuniemen mukaan myös ay-liikkeen mahdollisuus.


– Valppautta tarvitaan uusien ilmiöiden, kuten kuntaliitosten vuoksi. Esimerkiksi Hämeenlinnan seudun kuntaliitos on vaarassa johtaa eri palkkatasoon saman kunnan sisällä vanhan paikkakuntakalleusluokituksen mukaisesti.



HANNU OITTINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli