Loppu aseiden ja väkivallan mielettömyydelle

30.10.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 40 / 30.10.2009

Menneellä YK:n Aseidenriisuntaviikolla järjestettiin rauhantapahtumia ympäri maata. Lauantaina YK-päivänä marssittiin rauhan puolesta sotaa ja Natoa vastaan muun muassa Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä.


Helsingissä Naiset rauhan puolesta -järjestö vietti 30-vuotisjuhliaan Rauhanasemalla. Naton vastaiset ryhmät järjestivät keskustelutilaisuuden Kirjasto Kympissä. Tampereella vietettiin rauhankulkueen jälkeen YK:n päivän juhlaa Telakalla. Juhlaan toi kansainväliset terveiset Kuuban tämän hetken tunnetuin elokuvaohjaaja Fernando Pérez, joka kävi Suomessa latinalaisen amerikan elokuvia esittelevän Cinemaissi-festivaalin vieraana.




Uudesta-Seelannista Suomeen



Tiistaina Suomeen saapui kansainvälinen Maailmankulkue rauhan ja väkivallattomuuden puolesta. Kyseessä on Argentiinassa 40 vuotta sitten perustetun Humanistisen Liikkeen ja siitä syntyneen Maailma Ilman Sotia ja Ilman Väkivaltaa -järjestön aloite, joka toteutetaan yhteistyössä monien muiden järjestöjen kanssa. Kulkueeseen kuuluu useita ryhmiä, jotka matkustavat eri puolilla maailmaa. Paikalliset vapaaehtoiset järjestävät kulkueita, konsertteja, konferensseja ja julkisia keskusteluja levittääkseen toivetta maailmasta ilman sotia, ydinaseita ja kaikkia väkivallan muotoja.


Maailmankulkue lähti liikkeelle Uuden-Seelannin pääkaupungista Wellingtonista 2. lokakuuta. Päivä tunnetaan Intian vapaustaistelijan Mahatma Gandhin syntymän merkkipäivänä. Intian kulttuuriministeriö lahjoitti taannoin kaupungille Gandhia esittävän pronssipatsaan, joka pystytettiin juhlavin menoin pari vuotta sitten Wellingtonin rautatieasemaa vastapäätä. Juuri tältä paikalta alkoi myös rauhankulkueen perusryhmän taival, joka kiertää 90 päivän aikana maapallon ympäri.




Asevarat parempaan käyttöön



Maailmankulkueen kiertuetta Suomen osalta koordinoiva Juha Uski toi tiistaina Helsingissä Vanhalla Ylioppilastalolla järjestettyyn pressitilaisuuteen tusinan verran kansainvälisen kulkueen osaanottajia. Uudesta-Seelannista liikkeelle lähtenyt perusryhmä on täydentynyt matkan varrella. Ryhmässä matkustaa matkan eri osioilla tilanteesta riippuen noin 15-30 henkeä, joista kymmenisen henkilöä matkustavat koko matkan.


Sveitsiläinen Isabelle Bourgeois totesi, että kulkueen merkitys on ennen kaikkea konkreettisessa toiminnassa.


– Monet ihmiset ovat turhan passiivisia. Me vain kuljemme, mutta sekin on jo jotain. Liike lähtee yksittäisten ihmisten pienistä teoista, hän muistutti.


Maailmankulkue-ajatuksen isä Rafael de la Rubia totesi Tiedonantajan haastattelussa, miten kansainvälisellä tasolla eletään todella monimutkaisessa ja kriisiherkässä tilanteessa.


– Maailmanlaajuinen talouskriisi ja sen aiheuttamat leikkaukset ovat arkipäivää joka puolella. Silti samaan aikaan asevarusteluun käytetyt määrärahat ovat kasvaneet. Aseisiin ja aseteollisuuden voittoihin käytetyt valtavat varat pitäisi suunnata toisin, vaati de la Rubia.




Tietoisuus nousuun



Rafael de la Rubia toivoi, että maat voisivat tulevaisuduessa solmia kansainvälisiä suhteita uudenlaiselta pohjalta. Sota konfliktien hallinnan keinona on hylättävä.


– Hallitukset eivät tule tätä omasta aloitteestaan tekemään. Tarvitaan maailmanlaajuinen kansojen painostus päättäjiä kohtaan. Maailmankulkue on eräs tapa etsiä toimintatapoja rauhanliikkeen uusiin tarpeisiin. Koska ongelmat ovat maailmanlaajuisia, myös ratkaisujen on oltava vastaavasti maailmanlaajuisia.


Rafael de la Rubia korosti, että Maailmankulkue haluaa kiinnittää huomiota suorien aseellisten konfliktien lisäksi myös kätketympään ja arkipäiväisempään väkivaltaan, kuten taloudelliseen, yhteiskunnalliseen, sukupuolettuneeseen ja rasistiseen väkivaltaan. Hänen mukaansa väkivallasta on tullut valitettavan hyväksytty tapa toimia miltei jokaisella yhteiskunnan tasolla.


– Tietoisuutta väkivallan eri muodoista ja niitä vastaan toimimisesta on mahdollista nostaa samalla tavalla kuin ilmasto- ja ympäristöasioissa on pystytty nostamaan ihmisten tietoisuutta meitä kohtaavista vakavista uhkista.


Eräs askel kohti yleisen tietoisuuden parantamista saatiin, kun ryhmä tapasi tiistaina presidentti Tarja Halosen. Presidentille luovutettiin Maailmankulkueen oma julkilausuma, Hiroshiman ja Nagasakin kaupunkien johdon vetoomus ydinaseriisunnasta sekä Nobelin rauhanpalkinnon voittajien allekirjoittama vetoomus ydinaseista luopumiseksi.


Tarja Halonen suhtautui posiitisesti ryhmän tavoitteisiin ja liittyi Maailmankulkuetta tukevien valtionpäämiesten joukkoon. Maailmankulkueen tavoitteita tukevat Halosen lisäksi muun muassa Kroatian Stjepan Mesic, Itä-Timorin Jose Ramos-Horta, Chilen Michelle Bachelet, Ecuadorin Rafael Correa sekä Bolivian Evo Morales.


MARKO KORVELA




TA FAKTA


* * * * * * *


- Maailmassa on 21 000 ydinasetta, joilla voidaan tuhota maapallo ainakin 25 kertaa


- Pienaseet tappavat joka minuutti ihmisen jossain päin maailmaa


- Viisi maata - USA, Kiina, Venäjä, Ranska ja Iso-Britannia- tuottavat 90 prosenttia maailman aseista


- Vuonna 2008 maailmassa käytettiin aseisiin 1 300 miljardia dollaria

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli