Metsäteollisuus estää työnteon ja tuotannon paperitehtaissa työsululla

03.06.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: (TA)

Työnantaja ajaa esittämiään työehtojen huononnuksia estämällä työnteon ja tuotannon paperiteollisuudessa. Suomalaisyhtiöiden samanaikainen tuotannonrajoitus nostaa paperin hintaa ja kiihdyttää inflaatiota. Työnantajan omien laskuperusteiden mukaan he aiheuttavat sulullaan suomalaisille miljardiluokan vahingon.




Paperiliitto vaatii tuloratkaisun mukaista työehtosopimusta



Paperiliitto esittää Metsäteollisuus ry:lle saman tulosopimuksen hyväksymistä, jonka lähes koko muu Suomi on jo hyväksynyt.




Työnantajat vaativat paperialan työehtojen huonontamista



Metsäteollisuus ry vaatii työnantajille yksipuolista oikeutta päättää mm. joulu- ja juhannusseisokeista, töiden siirtämisestä ulkopuolisille yrityksille ja pakkolomien käytöstä. Lisäksi työnantaja haluaa kaksi ensimmäistä sairaspäivää palkattomiksi sekä oikeuden pilkkoa lomia ja teettää 12 tunnin työpäiviä ilman ylityökorotuksia.




Paperiliitto neuvottelee tarvittaessa seisokeistakin



Paperiliiton liittokokous (2001) päätti, että seisokkien poistamisesta voidaan neuvotella työajan lyhennyksen yhteydessä. Työnantaja ei ole halunnut neuvotella työajan lyhentämisestä, joten mitään konkreettista esitystä neuvotteluissa ei ole työnantajalle tehty.




Vuorojärjestelmä ja vuosityöaika ovat eri asioita



Paperialan keskeytymättömässä kolmivuorotyössä käytetään 5-vuorojärjestelmää sekä 6-vuorojärjestelmää. Keskimääräinen työaika kalenterivuodessa (1619 t) on tulos työaikamääräysten kokonaisuudesta. Kummallakin vuorojärjestelmällä on mahdollisuus päästä halutunpituiseen keskimääräiseen vuosityöaikaan vuorovapaita tai lisäpäiviä määrittelemällä.




Työn tuottavuus on Suomessa maailman parasta



Työn tuottavuus Suomen paperiteollisuudessa on uusimpien tilastojen ja tutkimusten mukaan maailman huippua. Epäluuloiset voivat tutkia Valtioneuvoston kanslian globalisaatioselvityksiä tai Kansantaloudellisen aikakausikirjan viimeistä numeroa vuodelta 2004.




Työn tuottavuus kasvaa Suomessa nopeasti



Työn tuottavuus kasvoi massa- ja paperiteollisuudessa vuonna 2003 4,6% ja viime vuonna noin 10 %. Viime vuonna paperia ja kartonkia tuotettiin Suomessa enemmän kuin milloinkaan aikaisemmin.


Koska työn tuottavuus on kasvanut tuotantoakin nopeammin, niin alan työpaikat ovat Suomessa vähentyneet 1970 –luvulta alkaen. Viime vuosina kotimaisen raaka-aineen niukkuus sekä markkinoiden hidas kasvu ovat rajoittaneet tuotannon kasvua.




Pohjois-Amerikan paperiteollisuus on jäänyt jälkeen, mutta ei romahtanut



Pohjois-Amerikan paperiteollisuus on menettänyt teknologisen etumatkansa ja teknologiajohtajuus on siirtynyt Suomelle. Suomen nousun taustalla on suomalaisen yhteiskunnan valtava panostus alan koulutukseen ja tutkimukseen, mikä on mahdollistanut suunnittelun, koneenrakennuksen ja paperinvalmistuksen osaajista muodostuvan klusterin syntymisen.


Tekninen jälkeenjääneisyys USA:ssa on syntynyt samantapaisilla työehdoilla, jotka työnantaja nyt haluaisi myös Suomeen.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!