Miljardien päivityksiä sotaleluihin

15.05.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 19 / 15.5.2009

Nato-yhteensopivat Hornet-hävittäjät kisaavat Lapin keväisellä taivaalla. Mukaan tämän viikon yhteissotaharjoitukseen oli saatu myös naapurimaan Ruotsin JAS-Gripen-kalustoa. Molemmista maista osallistuu noin 60 henkilöä ja kuudesta kymmeneen lentokonetta.


Harjoittelu on varmasti tarpeen nyt kun Horneteja ollaan virittämässä ilmapuolustuksen lisäksi pommitus- ja rynnäkkökoneiksi.


Torniolainen rauhanaktiivi ja Suomen kommunistisen puolueen eurovaaliehdokas Aapo Toivanen hämmästelee sotaleikkien aiheuttamaa ekologista ja taloudellista tuhoa.


– Hävittäjäfirmojen osakkeenomistajat nauravat. Jokunen euro rakastamiamme veroja siihen saadaan kulumaan, kun jopa kymmenen lentokonetta tuo meille kesän lähemmäksi lämmittämällä Lapinkin ilmastoa, sanoo Toivanen.




Sotateollisuus tahkoo voittoja



Hornetien Nato-yhteensopivuuden ja hyökkäysvalmiuden kehittäminen tulee Puolustusministeriön omien laskelmien mukaan maksamaan jopa 1,6 miljardia euroa. Pääkaupunkiseudun ohjuspuolustusjärjestelmän aikaistettu päivitys maksaa ohjuksineen ja tutkajärjestelmineen yli 600 miljoonaa euroa.


Aapo Toivanen huomauttaa, että ihmisten eriarvoisuus ja pahoinvointi on yksi konflikteja ruokkiva seikka.


– Mikäli aserahaa käytettäisiin esimerkiksi perusturvaan ja vähäosaisten elämänlaadun parantamiseen, vähenisivät muun muassa ihmisten kiinniottamisella elävien turvallisuusalan yritysten voitot.


Toivasen mukaan valtamedia vaikenee sotateollisuuden tuottamista jättivoitoista.


– Kuinka paljon on tutkittu sitä, ovatko sotateollisuudesta voittonsa ammentavat tahot tukeneet poliitikkoja heidän vaalikampanjoissaan ja omistavatko poliitikot sotateollisuuteen kytköksissä olevia osakkeita? Kuinka moni asefirma lomauttaa nyt taantuman aikaan työntekijöitään? kysyy Toivanen.




Mistä Stubb vaikeni?



Espoolainen Tommi Lievemaa on seurannut Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista lähentymistä Natoon ja Yhdysvaltoihin.


– Yhdysvaltain ilmavoimien kone laskeutui huhtikuun lopulla Pirkkalan lentokentälle tv-kameroiden seuratessa tätä merkittävää tapahtumaa. Tarkoituksena oli harjoitella maamme ilmatilassa Suomen ilmavoimien amerikkalaisvalmisteisten Hornet-hävittäjien tankkausta ilmassa. Tällä vauhdilla Suomen terävin intelligentsia, Jyrki Katainen ja Jyri Häkämies kumppaneineen, johdattavat meidät lopullisesti taivasten valtakuntaan eli Nato-jäsenyyteen, tuumii Lievemaa.


Tommi Lievemaa pitää ulkoministeri Alexander Stubbin vierailua Yhdysvaltoihin häpeällisenä.


– Ulkoministeri Hillary Clinton oli Stubbin mukaan kiitellyt Suomea panoksestamme Afganistanin sodassa. Stubb ei sanallakaan maininnut Clintonille esimerkiksi USA:n hiljattaista yli sata siviiliä tappanutta ilmaiskua - puhumattakaan että hän olisi tuominnut sen. Stubb ei myöskään ottanut puheeksi USA:ssa vellovaa kidutusskandaalia eikä vaatinut joukkojen vetämistä Irakista eikä Afganistanista. Suomi on ulkoministeri Stubbin johdolla täydellisen rähmällään maailman johtavan supervallan edessä, toteaa Lievemaa.



MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli