Mystiset terrorihyökkäykset Mumbaissa

05.12.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 45 / 5.12.2008

Viime viikon verisissä terrorihyökkäyksissä Intian Mumbaissa sai surmansa lähes 200 ihmistä. Hyökkäyksistä syytettiin välittömästi muslimeja ja ääri-islamisteja. Täysin tuntemattoman Deccan Mujahideen -nimisen ryhmän kerrottiin ottaneen vastuun hyökkäyksistä.


Mediassa on myös mainittu kaksi muuta pakistanilaista islamistiryhmää, Lashkar-e-Taiba ja Jaish-e-Mohammed, joilla väitetään olevan yhteys al-Qaidaan. Intian viranomaiset ovat suoraan ja kautta rantain syyttäneet verilöylystä Pakistania. Hieman myöhemmin on tosin spekuloitu silläkin mahdollisuudella, että hyökkäykset olisivat olleet hindulaisen ääriryhmän käsialaa.


Jotkut terrorismiasiantuntijat ovat nostaneet esiin myös Israelin tiedustelupalvelun Mossadin ja USA:n tiedustelupalvelun CIA:n, jotka kumpikin ovat tunnetusti soluttautuneet moniin aseellisiin ääriryhmiin.


Edellä mainitut pakistanilaiset islamistiryhmät ovat Pakistanin tiedustelupalvelun ISI:n salaa tukemia. Mutta se ei vielä välttämättä merkitse, että ne toimisivat Pakistanin hallituksen ohjauksessa. ISI on muodostunut valtioksi valtiossa eikä ota vastaan käskyjä Pakistanin hallitukselta. ISI on CIA:n käsikassara, ottaa käskyjä vain CIA:lta eikä toimi ilman sen suostumusta.


CIA:n ja ISI:n symbioottinen suhde kehittyi jo 1980-luvun alussa, jolloin nämä tiedustelupalvelut yhdessä kouluttivat ja aseistivat Afganistanin mujahideeneja ja loivat al-Qaidana sittemmin tunnetun terroristiverkoston. Myöhemminkin CIA on tukenut al-Qaidaa käyttäen ISI:ä välittäjänä.


Mumbain hyökkäyksiin liittyy monia mystisiä seikkoja. Silminnäkijöiden mukaan ainakin osa hyökkääjistä oli vaaleaihoisia, ja he joivat baarissa oluet sekä nauttivat kokaiinia ennen ammuskelunsa aloittamista. Hyökkääjien väitettiin jahdanneen erityisesti USA:n, Britannian ja Israelin kansalaisia. Sitäkin oudompaa on, että he eivät hyökänneet näiden maiden matkailijoiden suosimiin hotelleihin, kuten Hiltoniin, Four Seasonsiin ja Sheratoniin. Hyökkäyksissä tapettiin vain kuusi ulkomaalaista.


Asiantuntijat ovat luonnollisesti pohtineet terroritekojen tarkoitusta ja tekijöitä myös klassisesta kuka hyötyy -näkökulmasta ja nostaneet esille seuraavia seikkoja:


Ensiksikin, USA rikkoo tällä hetkellä Pakistanin alueellista koskemattomuutta pommittamalla jatkuvasti kyliä heimoalueilla ja luoteisessa rajamaakunnassa. Näitä operaatioita suoritetaan käyttämällä tekosyynä "terrorisminvastaista sotaa" ja Afganistania. Vaikka Pakistanin hallitus on virallisesti syyttänyt USA:ta ilmapommitusten tekemisestä aluettaan vastaan, Pakistanin armeija on epävirallisesti hyväksynyt ilmaiskut.


Kenraaliluutnantti Ahmed Shuja Pashan äskeinen nimittäminen ISI:n päälliköksi oli tarkoitettu turvaamaan USA:n operaatioiden jatkuminen Pakistanissa. Ennen nimittämistään Shuja Pasha johti läheisessä yhteistyössä USA:n ja Naton kanssa kohdennettuja hyökkäyksiä heimoalueilla ja luoteisessa rajamaakunnassa – väitetysti Talebania ja al-Qaidaa vastaan. Lokakuun lopussa Shuja Pasha vieraili USA:ssa ja tapasi USA:n armeijan ja tiedustelupalvelun johtajia.


Mumbain hyökkäyksiä voidaan käyttää oikeuttamaan USA:n sotilaalliset toimet ja siviilien tappaminen Pakistanin sisällä, mahdollisesti jopa sodan laajentaminen Pakistanin alueelle, kuten Barack Obama vihjaissut, sekä "terrorisminvastaisen sodan" laajentaminen yleensä Intian niemimaalla.


Toiseksi, lukemattomia siviiliuhreja vaatineet USA:n ilmaiskut ovat voimistaneet USA:n vastaisia mielialoja Pakistanissa. Lisäksi ne ovat auttaneet elvyttämään uudelleen yhteistyön ilmapiiriä Intian ja Pakistanin välillä. Kummankin maan hallitukset ovat pyrkineet parantamaan kahdenvälisiä suhteita. Mumbain hyökkäykset pahentavat Pakistanin ja Intian välisiä ristiriitoja sekä lietsovat sisäisiä sosiaalisia, etnisiä ja uskonnollisia ristiriitoja kummassakin maassa.


Intian ja Pakistanin heikentyminen ja niiden suhteiden huononeminen avaavat poliittisia ovia uusille USA:n sotilaallisille interventioille Euraasian niemimaalla ja vahvistavat USA:n läsnäoloa Euraasiassa. "Maailman väkirikkaimmat alueellisen hegemonian tavoittelijat, Kiina ja Intia, ovat Euraasiassa, kuten ovat kaikki Amerikan johtoaseman potentiaaliset poliittiset ja taloudelliset haastajat", Obaman ulkopoliittinen guru Zbigniew Brzezinski on kirjoittanut.


Kolmanneksi, jos Mumbain hyökkäysten tekijä olikin jokin Intian hindujen ääriryhmä, muslimien tekemiksi leimatut terroriteot palvelevat oppositiossa olevaa hindunationalistista BJP-puoluetta Intian vaalien lähestyessä.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli