Naton ydinensi-iskun oppi
Muutama kuukausi sitten julkaistiin raportti otsikolla "Kohti suurta strategiaa epävarmaa maailmaa varten: Transatlanttisen kumppanuuden uudistaminen". Sitä selostettiin edellisen kerran Tiedonantajassa 8. helmikuuta. Viiden kenraalin kirjoittama raportti ehdottaa uutta visiota Natolle sekä USA:n ja Euroopan unionin suhteiden vahvistamista. Tällä viikolla Bukarestissa pidetty Naton huippukokous tiettävästi käsitteli raportin ehdotuksia.
Raportissa hahmotellaan tämän päivän maailman kohtaamia turvallisuusuhkia ja vakuutetaan, että Nato puutteistaan huolimatta pysyy tehokkaimpana elimenä kohtaamaan nämä uhat. Viisi kenraalia hahmottelee Naton hyväksyttäväksi strategian pyrkimyksessä tehdä maailmasta "varmempi" paikka ja turvata läntisen maailman johtoasema maailmanlaajuisissa turvallisuuskysymyksissä.
Ydinaseet ja ensikäyttö "välttämättömiä"
Raportti sisältää joitakin shokeeraavia ja hälyttäviä lausuntoja, jotka vaativat lisähuomiota ja analyysiä. Pelottavin ajatus on, että ydinaseiden ennaltaehkäisevän käytön tulee pysyä Naton työkalusarjassa toteuttamiskelpoisena vaihtoehtona jouduttaessa vastakkain sellaisten voimien kanssa, jotka muodostavat "välittömän vaaran" maailmanlaajuiselle turvallisuudelle.
"Ydinaseiden ensikäytön täytyy pysyä sodan asteittaisen laajentamisen keinovalikoimassa (sananmukaisesti in the quiver = nuolikotelossa) äärimmäisenä välineenä joukkotuhoaseiden käytön estämiseksi, tarkoituksella välttää todella olemassa olevia vaaroja", raportissa sanotaan. Siinä kuvataan ennaltaehkäisy reaktiomuodoksi, kun uhka on välitön, ja ehkäisy pyrkimykseksi ottaa uudelleen aloite konfliktin lopettamiseksi.
"Valitettavasti ydinaseet – ja niiden myötä ensikäytön vaihtoehto – ovat välttämättömiä, koska ei ole yksinkertaisesti mitään realistista ydinaseettoman maailman näköalaa. Päinvastoin, ydinaseiden leviämisen riski on välitön ja sen myötä vaara, että ydinasein käytävä taistelu, vaikkakin rajoitetuissa puitteissa, saattaisi tulla mahdolliseksi. Tämä kehitys täytyy estää Siksi tulisi pitää mielessä, että teknologia voisi tarjota ydinaseiden perinteisen roolin ylittäviä vaihtoehtoja estettäessä ydinasein varustettua vastustajaa käyttämästä ydinaseita. Kaiken kaikkiaan ydinaseet pysyvät välttämättöminä ja ydineskalaatio pysyy edelleen minkä tahansa modernin strategian elementtinä", raportissa selitetään.
Lyhyesti sanottuna raportti ehdottaa, että Naton tulisi yhtyä Bushin hallinnon "iske ensin" -uskontunnustukseen ja että määritelmä "oikeassa suhteessa oleva" reagoiminen uhkiin voi ja sen pitää sisältää taktisten ydinaseiden käyttö. Virheellinen logiikka on, että läntisen maailman tulisi valmistautua käyttämään ydinaseita estääkseen "vihollisiaan" kehittämästä ja/tai käyttämästä noita samoja aseita.
. . . . .
ERKKI SUSI