Obama-fanien yhdeksän pettymystä

06.02.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 5 / 6.2.2009

Yhdysvaltain uuden presidentin Barack Obaman ensimmäisistä toimista löytyy myönteistäkin, kuten lupaus Guantánamon vankileirin sulkemisesta ja kidutuksen lopettamisesta, asetus presidentin toiminnan läpinäkyvyyden lisäämiseksi sekä ilmastopoliittiset linjanvedot.


Mutta on myös joukko lausuntoja ja toimia, jotka ovat tuottaneet varsinkin amerikkalaisille Obama-faneille pettymyksiä.


1. Obama pysyi vaiti, kun Israel käytti USA:n valmistamia ja toimittamia hävittäjiä ja pommeja lapsia ja muita siviilejä vastaan Gazassa. Obama vain toisti vanhaa mantraa Israelin "oikeudesta puolustautua".


2. Obama loukkasi vietnamilaisia, Vietnamissa taistelleita amerikkalaisia sotaveteraaneja ja miljoonia muita sotaa vastustaneita USA:n kansalaisia viittaamalla virkaanastujaispuheessaan "niihin, jotka taistelivat ja kuolivat meidän puolestamme Khe Sahnissa". Kuten Martin Luther King sanoi, Vietnamin sota oli "rikos ihmisyyttä vastaan".


3. Virkaanastujaispuheessaan Obama myös loukkasi USA:n alkuperäisasukkaita ylistämällä mantereelle tulleiden eurooppalaisten siirtolaisten marssia länteen ja vaikenemalla siitä, että kyse oli rasistisesta ja raakalaismaisesta kansanmurhasta, alkuperäisasukkaiden maan varastamisesta ja heidän pakottamisestaan reservaatteihin.


4. Puhuessaan ulkoministeriössä Israelin valtion turvallisuudesta Obama ei sanonut sanaakaan palestiinalaisten 60-vuotisesta kärsimyshistoriasta, heidän maansa miehittämisestä, saarroista, laittomista siirtokunnista eikä joukkomurhista.


5. Obaman elvytyspaketti sisältää valtavia lahjoituksia ja verohelpotuksia yhtiöille ja pankeille, mutta paljon vähemmän infrastruktuurin rakentamista. Useimmat amerikkalaiset odottivat Obaman laativan samansuuntaisen infrastruktuurisuunnitelman kuin Franklin D. Roosevelt 1930-luvun suuren laman aikana. ...



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli