Ongelma: ydinvoima

13.04.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja:

Ydinvoiman lisärakentamista kaupataan nyt ratkaisuna ilmastonmuutoksen torjuntaan. Ydinvoiman ongelmat ja riskit eivät kuitenkaan ole kadonneet.


Suomalaiset ydinvoimalat toimivat toistaiseksi tuontiuraanin varassa. Uraanin markkinahinta on kasvanut huimasti viimeisen parin vuoden aikana. Myös Suomi on kehittynyt erittäin aktiivisen uraanin etsinnän kohteeksi, ja tutkimuksia tehdään ympäri maata. Suomesta löytyy uraania, paikoin jopa kolminkertaisesti yli rajan, jolla kaivuutyöt on muualla maailmassa aloitettu.


Uraanintuotanto on kaikkialla erittäin ongelmallista ja vaarallista sekä ympäristön että ihmisten kannalta. Uraaninlouhinnan riski säilyy satoja tuhansia vuosia. Uraanin ja sen hajoamisaineita sisältävän materiaalin säteily on suhteellisen matalaa, niin kauan kuin niille altistutaan ulkoisesti. Kuitenkin aineet voivat olla hyvin vaarallisia, jos niitä joutuu elimistöön pieniäkin määriä.




Aggressiivista etsintää



Esimerkki uraanin etsinnän aggressiivisuudesta löytyy Sallasta. Kauppa- ja teollisuusministeriö jätti huhtikuun alussa tutkintapyynnön Agricola Resources Plc -malminetsintäyhtiön tutkimustoimenpiteistä. Ministeriö pyysi poliisia selvittämään, toimiko yhtiö kaivoslain vastaisesti teettäessään kallioperän kairausta ilman kaivoslain mukaista tutkimuslupaa.


Ministeriö ei ole voinut tekemiensä selvitysten pohjalta vakuuttautua, että yhtiöllä olisi ollut kairauksiin maanomistajien lupa. Useat maanomistajat ovat julkisuudessa ilmoittaneet, ettei maanomistajien suostumusta ole asianmukaisesti selvitetty eikä yhtiöllä ole ollut ministeriön myöntämää kaivoslain mukaista valtausoikeutta.




Olkiluoto 3:n ongelmat



Greenpeace vaati 4. huhtikuuta mielenilmaisulla Olkiluoto 3:n reaktorityömaan rakennustöiden keskeyttämistä, kunnes tähän mennessä havaitut turvallisuusongelmat on saatu ratkaistua


– Voimalatyömaalla on tehty yli 700 raporttia turvallisuuspuutteista, ja suuri osa on vielä käsittelemättä. Säteilyturvakeskus on sallimassa ilmeisesti aikataulupaineista johtuen joidenkin viallisten osien käytön, sanoo Greenpeacen energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta.


Myllyvirran mukaan Olkiluoto 3 myytiin eduskunnalle ja suomalaisille epärealistisilla lupauksilla aikataulusta, hinnasta, työllisyydestä ja päästövähennyksistä.




Ylipitkät käyttöluvat



Luonnonsuojeluliitto kiinnitti viime viikolla huomiota siihen, miten Loviisan ydinvoimalan jo lähes 30 vuotta toiminnassa olleille reaktoreille on haettu selvästi ylipitkää jatkokäyttölupaa.


Liiton mukaan myöntämällä ydinvoimaloille ylipitkät käyttöluvat pidetään yllä tilannetta, jossa energiankulutus ja päästöt kasvavat hallitsemattomasti.


Ydinvoima ja fossiiliset energiamuodot saavat EU:ssakin edelleen valtaosan energia-alan julkisista tuista, ja syövät siten elintilan uusiutuvien energiateknologioiden ja sähkönsäästöteknologian leviämiseltä.


Luonnonsuojeluliitto haluaa muistuttaa, että ydinjätteiden loppusijoitusta ei ole kestävällä tavalla ratkaistu Suomessa eikä missään muualla maailmassa.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli