Pääsaastuttajan erivapaudet

31.12.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 48/31.12.2009

Pari viikkoa sitten päättynyttä Kööpenhaminan ilmastokokousta arvioidaan toisaalla tässä numerossa. Tässä puututaan vain yhteen lähes kokonaan Kööpenhaminassa ja yleensä ilmastokeskustelussa vaiettuun asiaan, johon Suomessakin on kiinnittänyt huomiota lähinnä vain SKP.


Kaikkien mittapuiden mukaan USA:n sotaministeriö Pentagon on suurin kivihiilipohjaisten raakaöljytuotteiden ja yleensä energian käyttäjä sekä pahin hiilidioksidin ja muiden myrkyllisten päästöjen levittäjä maailmassa. Silti Pentagonilla on avoin erivapaus kaikissa kansainvälisissä ilmastosopimuksissa, muistuttaa yhdysvaltalainen tutkija ja rauhanaktivisti Sara Flounders artikkelissaan "Pentagon's Role in Global Catastrophe".


Pentagonin sotia Irakissa ja Afganistanissa, sen operaatioita Pakistanissa, sen yli tuhatta sotilastukikohtaa ympäri maailmaa, sen 6 000:ta sotilaallista laitteistoa USA:ssa, sen johtamia Naton operaatioita, sen kuljetuslentokoneita ja hävittäjiä, asetestauksia, harjoituksia ja asekauppoja ei lasketa USA:n kasvihuonekaasurajoituksiin eikä sisällytetä mihinkään muihinkaan laskelmiin.


Energy Bulletin -lehti eritteli 17.2.2007, että pelkästään Pentagonin ilmavoimien, laivojen, maa-ajoneuvojen ja laitteistojen öljynkulutus teki siitä maailman suurimman yksittäisen öljynkuluttajan. Noin 80 radioaktiivista saastetta levittävää ydinsukellusvenettä on vielä asia erikseen.


Jopa CIA World Factbookin vuonna 2006 tekemän luokituksen mukaan vain 35 maailman 210 maasta käyttää enemmän öljyä päivässä kuin Pentagon. USA:n asevoimat käyttävät virallisesti 320 000 tynnyriä öljyä päivässä. Tämä määrä ei kuitenkaan sisällä armeijan alihankkijoiden, vuokrafirmojen eikä yksityistettyjen laitosten käyttämää polttoainetta. Eikä se sisällä sitä valtavaa määrää energiaa ja luonnonvaroja, joita käytetään tuottamaan ja ylläpitämään asevoimien kuolemanlaitteistoja sekä pommeja, granaatteja ja ohjuksia, joita ne ampuvat.


Oil Change Internationalin johtajan Steve Kretzmannin mukaan yksin Irakin sota aiheutti maaliskuusta 2003 vuoden 2007 loppuun vähintään 141 miljoonaa hiilidioksiditonnia vastaavan määrän päästöjä. Irakin sota saastuttaa ilmakehää enemmän kuin 60 prosenttia kaikkien maiden päästöistä. "Tämä informaatio ei ole helposti saatavilla, koska sotilaalliset päästöt ulkomailla on vapautettu USA:n lain ja YK:n ilmastomuutosta koskevan puitesopimuksen edellyttämistä raportointivaatimuksista."


Bryan Farrell toteaa uudessa kirjassaan "Vihreä vyöhyke. Militarismin ympäristökustannukset", että "suurin yksittäinen hyökkäys ympäristöä ja kaikkia meitä vastaan ympäri maapallon tulee yhden voiman, USA:n asevoimien, taholta".


Mutta miten Pentagon sitten sai erivapauden ilmastosopimuksista? Kioton sopimusneuvottelujen aikaan USA vaati ehtona sopimuksen allekirjoittamiselle, että kaikki sen sotilasoperaatiot maailmalla samoin kuin kaikki, joihin se osallistuu YK:n mandaatilla ja/tai Naton kanssa vapautetaan kokonaan kasvihuonekaasupäästöjen mittaamiselta ja rajoituksilta. USA sai läpi kaikki vaatimuksensa vetoamalla kansalliseen turvallisuuteen, itsepuolustukseen, rauhanturvaamiseen ja humanitaariseen apuun. Varmistettuaan tämän jättimyönnytyksen George W. Bushin hallinto sitten kieltäytyi allekirjoittamasta sopimusta.


Vaikka USA oli jo saanut tahtonsa läpi neuvotteluissa, USA:n kongressi hyväksyi erityisen ehdon takaamaan USA:n armeijan erivapauden. Inter Press Service kertoi 21.5.1998 tästä: "Viimeisenä iskuna kansainvälisille ponnisteluille pysäyttää ilmaston lämpeneminen USA:n lainsäätäjät vapauttivat tänään USA:n sotilaalliset operaatiot Kioton sopimuksesta, mikä vesittää sitovat sitoumukset vähentää kasvihuonekaasupäästöjä." Edustajainhuone hyväksyi seuraavan vuoden sotilaalliseen valtuutuslakiin lisäyksen, joka "kieltää aseistetuille joukoille Kioton pöytäkirjassa asetetut rajoitukset".


Kööpenhaminan kokouksessa samat sopimukset ja suuntaviivat kasvihuonekaasuista olivat yhä voimassa. Silti kokouksen puheenvuoroista ja asiakirjoista on äärimmäisen vaikeaa löytää edes mainintaa näistä räikeistä erivapauksista.


Ympäristöjournalisti Johanna Peacen mukaan sotilaalliset aktiviteetit tullaan jatkossakin vapauttamaan presidentti Barack Obaman allekirjoittamista toimeenpanokäskyistä. Sama Obama kehottaa liittovaltion virastoja vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään vuoteen 2020 mennessä. Peace huomauttaa, että "asevoimat muodostaa 80 prosenttia liittovaltion hallituksen energiatarpeesta".


Pentagonin maailmanlaajuisille operaatioille annettu poikkeuslupa saa USA:n hiilidioksidipäästöt näyttämään paljon pienemmiltä kuin ne todellisuudessa ovat. Kuitenkin, jopa Pentagonia mukaan laskematta, USA:lla on yhä maailman suurimmat hiilidioksidipäästöt.


Hiilidioksidin ohella USA:n sotilaalliset operaatiot päästävät ilmaan, veteen ja maaperään muita hyvin myrkyllisiä ja radioaktiivisia aineita. Köyhdytettyä uraania sisältävät aseet ovat levittäneet kymmeniä tuhansia kiloja mikrohiukkasia radioaktiivista ja erittäin myrkyllistä jätettä kautta Lähi-idän, Keski-Aasian ja Balkanin. Näin lisäksi tuhoa kylvävät muun muassa fosforiammukset, maamiinat ja rypälepommit.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli