Päästöt alas 30 prosentilla ilman ydinvoimaa

06.06.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 23 / 6.6.2008

Yli 500 ilmastonmuutoksesta huolestunutta ihmistä kokoontui sunnuntaina 1. kuudetta iltapäivällä Helsingin Narinkkatorille. Keltaisiin paitoihin pukeutuneet mielenosoittajat muodostivat mustia laattoja nostamalla kaksi kuviota, joilla vaadittiin 30 prosentin hiilidioksidipäästöjen vähennyksiä vuoteen 2020 mennessä ilman ydinvoiman lisärakentamista.


– Uusia ydinvoimaloita perustellaan päästövähennyksillä, vaikka teollisuuden omatkin selvitykset osoittavat, etteivät päästöt vähenisi uusilla reaktoreilla nimeksikään. Haasteet ovat muualla kuin erillisessä sähköntuotannossa. Ilmastostrategiaan on tultava vaihtoehto, jossa energiatehokkuuteen panostetaan voimakkaammin eikä ydinvoimaa rakenneta, vaatii Kaisa Kosonen Greenpeacesta.
Ydinvoimaa ei tarvitaSuomen ilmastostrategiaa laaditaan alimman mahdollisen päästövähennystavoitteen, 20 prosentin pohjalta, vaikka Suomelta tarvitaan suurempia leikkauksia. Esimerkiksi Ruotsissa vastaavalla ohjelmalla ollaan tähtäämässä liki 40 prosentin vähennyksiin samassa ajassa.


– 30 prosentin päästövähennyksiin päästään, kun Suomi lisää uusiutuvaa energiaa ja parantaa energiatehokkuutta EU:n energiapaketin vaatimusten mukaisesti. Lisäydinvoimaa ei tarvita, Kosonen sanoo.


YLE:n tuoreen kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista vastustaa uutta ydinvoiman ja vain kolmannes kannattaa. Kahta tai useampaa reaktoria kannattaa vain 11 prosenttia suomalaisista. Silti teollisuus valmistelee jopa neljän uuden ydinreaktorin rakentamista. Ristiriita suunnitelmien ja kansalaisten tahdon välillä on ilmeinen. (TA)>> http://ekakuudetta.info

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli