Pääsyylliset vapaalla jalalla

15.12.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 46/2006.

Kenraali Augusto Pinochetin johdolla 11. syyskuuta 1973 suoritetussa Chilen vallankaappauksessa ja sen jälkeisessä terrorissa murhattiin yli 3 000 chileläistä, kymmeniä tuhansia kidutettiin ja noin 200 000 vangittiin. Arviolta saman verran chileläisiä joutui pakenemaan ulkomaille.


Pinochet kuoli ilman, että häntä koskaan saatiin tuomiolle rikoksistaan. Pinochetin kanssarikollisista osa on saatu tuomiolle, mutta suuri osa ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneistä on edelleen kiinni saamatta ja tuomitsematta.


Ennen kaikkea vapaalla jalalla ovat yhdysvaltalaiset pääsyylliset silloista presidenttiä, jo kuollutta Richard Nixonia lukuun ottamatta.


Yhdysvallat näytteli pääroolia Salvador Allenden kansanhallituksen kaatamisessa. Pinochet ja muut petturiupseerit olivat vain USA:n käsikassaroita ja likaisen työn tekijöitä.


Syyskuusta 1970 lähtien, jolloin Allende valittiin presidentiksi, Nixonin hallinto aloitti salaisen kampanjan häntä vastaan. Henry Kissinger, silloinen Nixonin turvallisuusneuvonantaja, nykyinen Bushin hallinnon tärkeä takapiru, julisti: "En ymmärrä, miksi meidän tarvitsee seisoa tumput suorina ja katsella maan muuttumista kommunistiseksi sen oman kansan vastuuttomuuden takia." Muutamaa viikkoa myöhemmin Chilen perustuslakia puolustanut armeijan komentaja, kenraali Rene Schneider salamurhattiin epäonnistuneessa yrityksessä estää Allenden virkaanastuminen.


Seuranneiden kolmen vuoden aikana CIA:n organisoimat terroristiryhmät räjäyttivät ja tuhosivat valtion rautateitä, voimalaitoksia ja tärkeimpiä maantieverkostoja luodakseen kaaosta ja estääkseen maata toimimasta. Tavoitteena oli "saada talous kirkumaan", kuten Nixon määräsi. Yhdysvaltalaiset yhtiöt, kuten puhelinjätti ITT ja kaivosyhtiö Anaconda, osallistuivat myös ponnistuksiin maan horjuttamiseksi. CIA lähetti Chileen salaa miljoonia dollareita työnantajien "lakkojen" ja fasististen ryhmien rahoittamiseksi. Vallankaappauksen chileläiset suunnittelijat tekivät suunnitelmansa täydessä yhteistyössä sekä CIA:n että Pentagonin kanssa.


Todisteet osoittavat, että kun murha- ja terroriaalto kaappauksen jälkeen päästettiin valloilleen, USA:n johtavat viranomaiset eivät vain toimineet rikoksen peittämiseksi, vaan olivat mukana terrorissa.


Kissinger oli kaappauksen pääarkkitehti, mutta myös entisellä presidentillä ja silloisella CIA:n johtajalla George H.W. Bushilla oli tärkeä rooli Chilen terrorissa ja sen esimerkin mukaisesti käynnistetyssä "Operaatio Condorissa", jossa satoja tuhansia ihmisiä murhattiin, vangittiin laittomasti ja kidutettiin USA:n tukemien sotilasdiktatuurien toimesta monissa Latinalaisen Amerikan maissa.


Chilen terrori ulotettiin myös USA:n maaperälle, kun Allenden entinen ulkoministeri Orlando Letelier murhattiin Washingtonissa. CIA teki kaikkensa peittääkseen Pinochetin hallinnon vastuun tähän murhaan.


Myös Valkoisen talon silloin henkilöstöpäällikkö ja nykyinen varapresidentti Dick Cheney sekä silloinen ja myöhempi puolustusministeri Donald Rumsfeld ovat vastuussa USA:n antamasta tuesta Pinochetin diktatuurille ja terrorille.


Elossa ja vapaalla jalalla olevat USA:n johtomiehet kuuluisi vetää tuomiolle näistä ja myöhemmistä rikoksistaan.(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli