Perusasiat kunniassa Kaustisella

31.07.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 27 / 31.7.2009

Taloudellisten vaikeuksien kanssa painiskellut Kaustinen Folk Music Festival palasi tänä kesänä monella tavalla lähemmäksi alkuperäisiä juuriaan. Ohjelmistoa oli mietitty uusiksi, talkootyön määrää lisätty sekä pieniä, merkityksellisiä yksityiskohtia viilattu.


Tuloksena pohjoismaiden vanhimman kansanmusiikkijuhlan taloudelliset tavoitteet täyttyivät, vaikka yleisömäärä jäikin hieman odotetusta. Kaiken kaikkiaan reilun viikon ajan Kaustisella kävi 97 000 festivaalivierasta.




Kari Tapio ja Zetor-traktori



Esiintyjien kokonaismäärä laskettiin sadoissa. Pelkästään erilaisia pelimanniryhmiä oli festivaaleilla noin 200. Lavalla nähtiin muun muassa yli 300 soittajaa käsittänyt pikkupelimannien Näppärit-ryhmä.


Kotimaisen esiintyjäkaartin kärkeä edustivat muun muassa pitkän linjan iskelmätähti Kari Tapio sekä haitaritaituri Kimmo Pohjonen.


Suomen ehkä suosituin miesiskelmälaulaja Kari Tapio esitti Kaustisella vahvasti kantrihenkisen ohjelmiston. Miehen suosiosta kertoo sekin, että yleisö lauloi mukana miltei jokaisessa kappaleessa.


Kimmo Pohjonen toi Kaustiselle Moottorisinfonian, joka yhdisteli Pohjosen omaperäistä haitarinsoittoa, kansanmusiikkia sekä sähköisiä äänimaailmoja. Keskeisessä roolissa olivat myös erilaiset moottorikoneet ja niiden tuottamat äänet. Lavalle oli raahattu muun muassa mankeli sekä kaustislainen Zetor-traktori.




Kiinan idolit lavalla



Kansainvälisenä pääteemana festivaaleilla oli tänä vuonna Kiina ja sen monituhatvuotinen musiikkiperinne. Lavalla vieraili useampaan kertaan Kiinan ooppera- ja draamateatterin 35-henkinen orkesteri, jossa soittaa erilaisten kansansoitinten taitureita ympäri maata.


Toinen mielenkiintoinen artistirypäs olivat Kiinan paikalliset "idolit". Kiinan keskustelevisio nimittäin järjestää kansanlaulukilpailun, joka on erittäin suosittu. Väittipä ryhmän vetäjä, että kisan finaalilähetystä seuraa jopa miljardi televisiokatselijaa! mene ja tiedä, joka tapauksessa kisan voittaneet esiintyjät olivat todella vaikuttavia ja kuuluivat Kiinan vähemmistökansoihin, muun muassa yi-, bai- ja naxi-kansoihin. Mukana oli myös laulajia Tiibetistä.




Uutta suomalaista kansanmusiikkia



Suomalainen kansanmusiikki ei ole vain konstajylhää ja tanhuja. Nuorista tekijöistä löytyy ennakkoluulottomuutta ja kunnianhimoa, yhtä aikaa kansanmusiikkia uudistavaa ja perinteitä kunnioittavaa otetta.


Eräs nuorista, jo paikkansa lunastaneista musiikintekijöistä on Kaustisen kasvatti Ville Ojanen, jonka tuorein pitkäsoitto Hero julkistettiin festivaaleilla maanantaina. Nykyään Saarijärvellä vaikuttava 36-vuotias viulisti-säveltäjä yhdistelee maailmanmusiikin elementtejä tavalla, joka tuo mieleen muun muassa irlantilaisen Clannadin sekä islantilaisen ambient-yhtye Sigur Rósin.


Ville Ojanen kertoi Tiedonantajalle esiintyvänsä Kaustisella vuosien varrella kasautuneen luottoporukkansa Rautavaaran kanssa. Lahjakkaan muusikon tuotantoon pääsee tutustumaan verkossa osoitteessa myspace.com/villeojanenrautavaara.


Maininnan arvoinen kokoonpano on myös Tsuumi Sound System, joka niin ikään julkaisi uutukaisensa festivaalien aikana. Kosketinsoittaja Pilvi Talvitie ja viulisti Esko Järvelä luonnehtivat ryhmäänsä urbaaniksi etnoyhtyeeksi. Kahdeksanhenkinen kokoonpano kertoi suuntaavansa Kaustiselta Euroopan-kiertueelle.




Aurinkoa ja ihmisiä



Mikään festivaali ei tietenkään onnistu ilman työtä, josta suuri osa tehtiin talkoovoimin. Infotiskiä ja festivaalikauppaa hoitanut Eeva Loponen oli saapunut Kaustiselle Seinäjoelta. Loponen kertoi itse olevansa enemmän rock-musiikkiin kallellaan, mutta festivaaleilla parasta olivat silti hänen mielestään monipuoliset esiintyjät. Paljastui, että Loposella, kuten monella muullakin festarityöläisellä, oli itsellään pitkä soittajatausta.


Järjestyksestä huolehtinutta Leena Laajasta rasittivat pitkät työpäivät, mutta aurinko ja ihmiset pitivät kaikesta huolimatta nuoren naisen virkeänä. Pitkän linjan festivaalikävijä oli tullut kansanmusiikkitalkoisiin Rovaniemeltä asti.


Kaustisen omalaatuinen tunnelma rakentuukin virallisen ohjelman ohella ennen kaikkea ihmisten vuorovaikutuksesta, yhteislaulusta, puskasoitoista ja epävirallisista jameista. Tämä merkitys oli Kaustisella ymmärretty tänä vuonna paremmin kuin aikoihin.


Kaustinen Folk Music Festival pidetään ensi vuonna 10. -18. heinäkuuta.



MARKO KORVELA



www.kaustinen.net

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli