Perusturvatavoite 850 euroon

18.04.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 16 / 18.4.2008

Turku (TA) Mitä tehdä, kun vaaditaan myymään asunto alta, että saa toimeentulotuen ja voi ostaa ruokaa? Siinä yksi kysymys, joka nousi esille maanantai-iltana Perusturvakampanjatilaisuudessa Turun Ruusukorttelissa. Tilaisuudessa oli yli 80 ihmistä, väkeä niin Turusta kuin naapurikunnistakin. Vetäjänä toimi Tapaturma - ja Sairausinvalidien Liiton puheenjohtaja Jorma Eloranta Loimaalta.


Allekirjoittanut käytti alustuksen ja selvitti ajatusta perusturvasta, sen tasosta 850 euroa verottomana ja indeksiin sidottuna, ja taustaksi tämän hetken Suomen taloudellinen tilanne ja hallituksen suunnitelmat tulevaisuudessa. Keskustelukattila oli valmis kiehumaan, varsinkin kun kuultiin tuoreimmat uutiset talouselämästä, kuten huikeista 9 miljardin osakeanneista osakkeenomistajille. Pankkien liikevoitto nousi viime vuonna 29 prosenttia ollen 5,5 miljardia, kaikkien aikojen suurin voitto.


Kerroin myös sen, miten perustuslain 19 pykälä lupaa oikeuden perusturvaan, mitä ei kuitenkaan kukaan valvo. Siksi on aihetta todetakin, miten eduskunnan perustuslakivaliokunta on väärä elin kontrolloimaan omaa työtään - sehän on kuin pukki kaalimaan vartijana kuten professori J.-P. Roos on todennut.
Vasemmistoliiton virheetYleisöpuheenvuoroissa kritisoitiin, miksi vain tilannetta ja taustoja kerrotaan. Toki asioiden tunteminen todettiin tarpeelliseksi, mutta pitäisi eduskunnassakin saada jotain aikaan. Selityksiä on kuultu jo tarpeeksi. Pelkät kansanedustajat eivät yksin saa suuria muutoksia aikaan ellei takana ole joukkovoimaa.


Kansanedustaja Annika Lapintie (vas) kiitteli kutsusta todeten miten nykyään on aivan liian vähän tällaisia yleisötilaisuuksia. Hän oli valmis toteamaan, että Vasemmistoliitto on tehnyt huonoja päätöksiä ja virheitä. Näin muun muassa taitetun indeksin yhteydessä, jossa Lapintie viittasi ministereihin Claes Andersson ja Terttu Huttu-Juntunen.


– Mutta emme varmaan ole liikkuneet tarpeeksi ihmisten joukossa ja jutelleet silmäkkäin. On tainnut lama-ajalta alkaen luottamus meihin mennä, mietti Lapintie hallituksessa oloa ja toimia sen jälkeenkin.
Kampanja ei ole ohiDemokraattisen naisverkoston puheenjohtajana totesin, ettei kampanjaa ole suinkaan julistettu päättyneeksi. Toukokuussa tullaan julkaisemaan uutta päivitettyä tietoa. Samoin jatkuu edelleen kampanja nimien keräämiseksi, nyt korotettuna 850 euroon.


Turun alueella kampanjassa mukana olevat järjestöt nimittäin nostivat tavoitteen inflaatioon perustuen 850 euroon, sillä EU:n köyhyysraja on myös noussut huomattavasti. Alueellisesti ovat mukana olleet Demokraattisen naisverkoston lisäksi Tulenkantajanaiset, Eläkeläiset ry:n aluejärjestö, Turun TSIL sekä DSL. Näillä voimilla on tarkoitus jatkaa ja laajentaa kamppailua. Muun muassa Eläkeläiset ry:n aluejärjestö esittää järjestönsä valtakunnallisessa kokouksessa toukokuussa kampanjan ottamista yhdeksi uudeksi toiminnan tavaksi ja kohteeksi.


Puheenjohtajana toiminut Eloranta nosti lopuksi esille ajatuksen, että syksyllä adressien viemisen yhteyteen teemme isolla joukolla matkan eduskuntatalolle mielenosoitukseen ja haastamme mukaan muita järjestöjä. Samalla hän totesi myös, miten yhteistyön tiivistämiselle on nyt aika, mm. syksyn kuntavaaleihin liittyen esimerkiksi teknisten vaaliliittojen solmimisen merkissä. Se olisi yksi keino koota voimat ja antaa vastaisku uusliberalistiselle paikallispolitiikallekin.KAIJA KIESSLING

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli