Raha puhuu Yhdysvaltojen politiikassa

20.01.2021 - 12:45
(updated: 26.01.2021 - 17:58)
Yhdysvalloissa on otettu pitkiä askelia rahan vallan eli plutokratian suuntaan, jossa myös poliittinen valta on rikkaiden käsissä, toteaa Sixten Korkman. Kuva Thomas Hawk Flickr

Yhdysvaltain presidentinvaalien yhteydessä on keskusteltu myös yleisellä tasolla maan demokratiasta ja sen tilasta. Taloustieteilijä Sixten Korkman huomauttaa, että Yhdysvalloissa raha ja poliittinen valta ovat tiukasti yhteenkietotuneita.

– Yhdysvalloissa voi rahaa lähes täysin vapaasti käyttää poliittisen vallan hankkimiseksi. Näin on otettu pitkiä askelia rahan vallan eli plutokratian suuntaan, jossa myös poliittinen valta on rikkaiden käsissä, toteaa Korkman.

Yhdysvalloissa tuloerot ovat valtavat: rikkain kymmenys omistaa 70 prosenttia varallisuudesta.

Pitkään Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen ETLA:n ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n toimitusjohtajana toiminut Korkman puhui kapitalismin ja politiikan suhteesta Tieteen päivillä Helsingissä tammikuun puolessa välissä.

 

Raha ratkaisee

Korkman muistuttaa, että Yhdysvalloissa tuloerot ovat valtavat: rikkain kymmenys omistaa 70 prosenttia varallisuudesta – rikkain prosentti jopa yli neljänneksen. Maassa toteutuva politiikka voidaan pitkälle ennustaa suurituloisimman kymmenyksen halujen perusteella.

– Raha ratkaisee. Sillä hallitaan radio- ja televisiokanavia sekä verkkomediaa. Rikkaille myös sopii, että julistetaan amerikkalaista unelmaa kaikkien mahdollisuuksista menestyä ja vaurastua, vaikka tuo unelma on tänä päivänä Yhdysvalloissa lähinnä tarkoitushakuisen propagandan ylläpitämä illuusio.

 

Maailma rahoitusmarkkinoiden vankina

Sixten Korkman listaa globaalin kapitalismin ongelmien kärkeen suuret finanssifirmat, jotka hallitsevat rahoitusmarkkinoita. Ne ovat ”liian isoja kaatumaan” ja kykenevät monilla tavoilla pitämään maailman valtioita suorastaan panttivankeinaan.

Kuten kapitalismissa usein, tässäkin voitot ovat yksityisiä ja tappiot julkisia: mikäli finanssijättien riskialtis toiminta sakkaa, huudetaan keskuspankit ja veronmaksajat hätiin.

– Englannin keskuspankin arvion mukaan suurten pankkien toimintaa subventoidaan satojen miljardien dollarien arvosta, sanoo Korkman.

Finanssilaitosten kuriin saaminen on vaikeaa, koska ne ovat luonnollisesti haluttomia taipumaan minkäänlaiseen säätelyyn.

Katso Sixten Korkmanin koko puheenvuoro Youtubesta.

Tilaa Tiedonantaja ja saat radikaalin vasemmistolaisen äänen kotiisi kerran kuukaudessa ja/tai koko lehden diginä myös verkossa!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.