Rahaa jättisiltaan, mutta ei peruspalveluihin

14.11.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 42 / 14.11.2008

Helsingin kaupungilla riittää 125 miljoonaa siltayhteyden rakentamiseen Helsingin niemeltä Laajasaloon. Sen sijaan palvelujen alibudjetoimisen lopettamiseen ei löytynyt rahaa, kun kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona kaupungin ensi vuoden budjetista.


Massiivisten rakennushankkeiden lisäksi budjetissa päätettiin kilpailuttaa ja hankkia ostopalveluina osa terveyskeskuksen ydintoiminnoista. Valtuuston keskustelussa oikeiston taholta esitettiin jopa kokonaisten terveysasemien siirtämistä yksityisten firmojen hoidettavaksi, jos niihin on vaikea saada lääkäreitä.


Torjumalla kaupungin terveysasemien resurssien lisäämisen ja lääkäreiden ylisuurten vastuuväestöjen pienentämisen valtuuston hyväksymä budjetti sysää kehitystä oikeiston ajamaan yksityistämisen suuntaan. Valtuustossa vain SKP:n ja asukaslistan Yrjö Hakanen vastusti terveyskeskustoimintojen osittaista ulkoistamista.
Alibudjetoiminen jatkuuHelsinki on tehnyt viime vuosina noin 300 miljoonan euron ylijäämää. Samaan aikaan palveluja alibudjetoidaan kymmenillä miljoonilla. Silti vain SKP:n ja asukaslista edustaja esitti budjettiin muutoksia. Muut valtuutetut söivät vaaleissa antamansa lupaukset alibudjetoimisen lopettamisesta.


Budjetissa vähennetään työllisyysmäärärahoja, vaikka työttömyys kasvaa. Muut ryhmät torjuivat Hakasen esityksen 5 miljoonan euron lisäämisestä työllistämiseen. Samoin torjuttiin palkkojen jälkeenjääneisyyden korjaamista koskevat henkilöstöjärjestöjen esitykset, joita tuki vain SKP ja asukaslista. Samoin kävi esityksille kaupungin tonttien ja asuntojen vuokrien kohtuuttomien korotusten estämiseksi.


Hankintasäännön yhteydessä valtuusto hyväksyi Hakasen esittämän ja Tea Vikstedtin (vas) kannattaman ponnen riittävän valvonnan varmistamisesta tilaajavastuun toteuttamisesta niin, että työehtoja, veroja, työsuojelu- tai ympäristönormeja ei voi kiertää esimeriksi alihankintaketjun kautta.
Silta LaajasaloonValtuusto hyväksyi jatkovalmistelun pohjaksi kilometrien mittaisen raitioliikenteen ja kevyen liikenteen sillan rakentamisesta Kruunuhaasta Sompasaaren kautta Laajasalon Kruununvuorenrantaan.


– Tässä ei ole selvitetty lainkaan tärkeintä perusvaihtoehtoa eli pikaraitiotieyhteyttä Laajasalosta Herttoniemen metroasemalle. Perusteellisesti ei ole selvitetty myöskään vesiliikennevaihtoehtoja, kritisoi Hakanen.


– Hankkeen taloudelliset laskelmat perustuvat Kruunuvuorenrannan rakentamisen laajentamiseen myös entisen öljysataman alueen ulkopuolelle, jota alueen asukkaiden valtaosa vastustaa. Tämä uhkaa Stansvikin luontoalueita ja Uusikylän mökkikylää.


– Kolmas erikoisuus koskee arviota, jonka mukaan suurin osa Laajasalosta tehtävistä matkoista suuntautuu jatkossa Helsingin keskustaan, vaikka YTV:n ennusteiden mukaan niiden osuus on vain 16 %.


Lisäksi Hakanen kiinnitti huomiota siihen, että yli 60-sivuisessa selvityksessä hankkeen vaikutuksen ympäristöön ja maisemaan on kuitattu vain yhdellä sivulla ja muutamalla kuvalla, vaikka kyse on Helsinkipuiston tärkeästä ranta- ja maisemakokonaisuudesta.


SKP:n ja asukaslistan edustaja esitti asian palauttamista uuteen valmisteluun, jotta kaikki vaihtoehdot selvitetään ennen päätöstä. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli