Rikkaat rikastuvat pääomatuloilla

07.11.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 41 / 7.11.2008

Alkuviikosta julkistetut tuoreet verotilastot kertovat tuloerojen rajusta kasvusta: tuloeliitti ottaa kaulaa rahvaaseen huimaa vauhtia.


Suomen huipputuloiset saivat viime vuonna ennätysmäärän pääomatuloja. Tuhat eniten osinkoja, myyntivoittoja ja muita pääomatuloja ansainnutta suomalaista sai 2000-luvun suurimmat voitot.


Pääomatuloeliitti kääri vuonna 2007 keskimäärin 1 921 181 euroa per henkilö. Kasvua edellisvuoteen verrattuna kertyi peräti 27 prosenttia.


Huipputuloisten ansiotulojen määrä puolestaan putosi edellisvuodesta, mikä kertoo paitsi ansiotuloverotuksen alaisten optiojärjestelmien suosion laskusta myös eliitin mahdollisuuksista koplata tuloja kevyesti verotetun pääomatulon piiriin. Pääomatuloista maksetaan Suomessa 28 prosentin tasavero.




Rikkaiden verotus kevyttä



Paavo Lipposen (sd) ja Matti Vanhasen (kesk) hallituskausina on rikkaiden verotusta kevennetty tuntuvasti. Valtiolle maksettavat pääomatulojen verot ja maksut ovat pudonneet 32 prosentista 29 prosenttiin. Todellinen veroprosentti on vielä tätäkin alhaisempi, koska vain osa pääomatuloista on veronalaista.


Ansiotuloista rikkaat maksoivat vielä kymmenen vuotta sitten veroja ja maksuja noin 56 prosenttia. Viime vuonna vastaavat luku oli vain 47 prosenttia.


Verokeinottelu työllistää juristeja, jotka kehittelevät yhä useammalle hyvätuloiselle ansiotulonsaajalle keinoja muuntaa tulonsa pääomatuloksi.


Suomessa maksettiin vuoteen 2005 asti varallisuusveroa verotusarvoltaan yli 250 000 euron omaisuudesta. Vanhasen I hallitus poisti varallisuusveron vuoden 2006 alusta.


Vanhasen II hallitus on keventänyt perintöverotusta ja myöntänyt metsänomistajille takautuvasti satojen miljoonien myyntiveroalennukset. Valtion ansiotuloverotukseen tehdyt liki 800 miljoonan euron kevennykset kohdistuvat tasaisesti kaikkiin tuloluokkiin ja suosivat siten hyvätuloisia.


Valtionvarainministeri Jyrki Katainen (kok) on todennut, miten hallitus pyrkii jatkossakin alentamaan veroja.


– Meidän on pidettävä verokanta sellaisena, että pääomat eivät karkaa Suomesta, Katainen totesi Prima-lehden haastattelussa syyskuussa. Tulevaisuuden esityslistalla on Kataisen mukaan myös perintöveron poistaminen kokonaan.




Ulkoistamisella ökyrikkaaksi



Julkisen sektorin palvelujen ulkoistaminen näkyy erityisesti yksityisten lääkärifirmojen omistajien lompakossa. Reppulääkärifirma MedOnen toimitusjohtaja Pertti Karjalainen keräsi 22 miljoonan euron pääomatulot. Taustalla on yrityskauppa, kun lääkärit myivät puolet yhtiöstä ruotsalaiselle Attendolle. Viime vuonna MedOne tahkoi 115 miljoonan liikevaihdon.


Lakisääteisten palvelujen tarjoamisella rikastuivat myös mm. Inspectan eli entisen Valtion teknillisen tarkastuskeskuksen johtajat.


Kaikkien eduskuntapuolueiden hyväksymä kunta- ja palvelurakenneuudistus tulee käytännössä laajentamaan palvelumarkkinoita kilpailuttamalla, yhtiöittämällä ja yksityistämällä. Myös palveluseteleillä pyritään laajentamaan juuri näitä yksityisiä markkinoita, joilta lääkärifirmatkin voittonsa saalistavat.




Laillista verojen välttelyä



Todellisuudessa ökyrikkaat tienasivat verottajan listalukuja enemmän. Sekä osingoista että myyntivoitoista voidaan täysin laillisesti tehdä erilaisia vähennyksiä. Omistaja voi yrityksensä myyntituloista vähentää joko yrityksestä aikoinaan maksetun kauppahinnan tai niin sanotun hankintameno-olettaman, joka on enimmillään jopa 40 prosenttia luovutushinnasta.


Myös pörssiyhtiöstä saadusta osingosta vain 70 prosenttia on veronalaista pääomatuloa. Loput 30 prosenttia ovat verovapaata tuloa eivätkä näy verottajan listoissa. (MK)



/// KAINALO



SKP vaatii: Jako uusiksi!



Suomen kommunistinen puolue on jo vuosia vaatinut verotukseen samansuuntaisia uudistuksia, joita nyt ovat muutkin poliittiset tahot nostaneet esille. Jopa Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa (4.11.) kiinnitettiin huomiota ansio- ja pääomatuloverotuksen epäsuhtaan.


SKP vaatii, että kunnallisvero tulee muuttaa valtion tuloveron tapaan progressiiviseksi. Pääomatuloista on ryhdyttävä perimään kunnallisveroa ja niitä on verotettava saman progressiivisen asteikon mukaan kuin muitakin tuloja. Verotettavan tulon alaraja on nostettava 1 000 euroon kuukaudessa. Myös vaatimus ruuan arvonlisäverotuksen alentamisesta on ollut pitkään osa SKP:n verolinjauksia.


Suuryhtiöiden johtajien mielettömät optioedut on purettava. Pörssikauppa on laitettava verolle. On rajoitettava valuuttakeinottelua Tobinin veron kaltaisin keinoin ja estettävä veronkierto veroparatiisien kautta.


SKP myös vaatii, että kuntien pitää tuottaa lakisääteiset palvelut itse. Näin vältytään kilpailuttamisen ja ulkoistamisen tuomista tilanteista, joissa yksityiset yritykset voivat rahastaa ylisuuria voittoja peruspalveluilla.



MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli